Siracusa

2013

Brucoli

We zijn nu ruim 50 km ten zuiden van Catania en staan in Brucoli bij het castello met nog 3 andere campers N37.28444 E15.18616. Brucoli is een klein vissersdorp met ook nog een natuurlijke binnenhaven. We hebben in de verte uitzicht op de Etna. Een heerlijk plekje dus we blijven 2 dagen. Op het plein voor het kasteel is aan de rechterkant een kraan.

 

 

 

 

 

Siracusa

Even ten zuiden van Brucoli komt een stuk kust met heel veel petrochemische industrie maar dan komt Siracusa. In mijn boekje staat Siracusa beschreven als het summum van Siciliaanse grandeur met de nadruk op het Griekse erfgoed. Door Korinthische kolonisten gesticht in 733 v. Chr. Tegen de stad aan ligt het schiereilandje Ortiga, het culturele eiland in het hart van de Griekse stad. Hier bevindt zich de enige school voor klassiek drama buiten Athene. De provincie Syracuse is de enigste provincie die niet onder Arabische invloed heeft gestaan. Dit feit wordt ook aangedragen als verklaring voor de geringe maffia-activiteit in de stad.

Het Griekse theater, nu met de lelijke grijse houten zitplaatsen i.v.m. voorstellingen.

Eerst gaan we in de stad naar het archeologische gedeelte met het Griekse theater en Romeinse Amfitheater. Op internet en in oude CP boeken lees je dat men op de Von Platen CP staat, waar toiletten en douches zijn. Deze CP is inmiddels opgeheven maar de parkeerplaats is overdag gewoon open en wordt nu 's avonds gesloten N37.07694 E15.28788. De bussen die naar de archeologische plek gaan parkeren hier ook. Wij parkeerden hier enige tijd voor slechts € 1.80. Je kunt er ook het toilet nog legen en er is water, het is op korte loopafstand van de archeologische plaats. In het Griekse theater,een stukje bouwkunst uit de rotsen gehouwen, is men bezig een decor op te bouwen en men is overal grijs geschilderde houten zitplaatsen aan het maken. Er worden regelmatig voorstellingen gegeven. Ik vraag aan een bouwvakker of dit permanent is, nee alleen tot het eind van het seizoen, eind juni. Hij zegt ook dat het bruto(lelijk) is. Onbegrijpelijk, waarom geeft men de mensen niet een kussentje om op te zitten. Verder blijft de toegangsprijs ook nog eens € 10, toppunt van afzetterij, gelukkig voor 65+ gratis. Voor dat geld kan je dan nog wel de grot van Dionysius bezoeken, of wel het oor van Dionysius. Deze tiran gebruikte de grot om er zijn gevaarlijkste gevangenen af te luisteren, vanwege de goede akoestiek. Het Romeinse amfitheater waar de Romeinen hun gladiatoren lieten "spelen", hier kun je zo inlopen zonder entreegeld. Het is overal druk met groepen en vooral schoolkinderen. Groepen met rode petjes, gele, oranje,lichtblauw en donkerblauwe. Als je in Italië op schoolreisje gaat krijg je een gekleurd petje op zodat iedereen kan zien bij welke groep je hoort.

Westkant van het schiereiland Ortiga, een gezellige plek met allemaal restaurantjes.

Daarna gaan we naar de oude stad op het schiereiland Ortiga, en parkeren op de grote parkeerplaats Molo S.Antonio N37.06472 E15.28663. Het was niet het juiste moment voor Ortiga want het is weer siësta tijd en's middags begint een stad pas weer te leven rond 6 uur. Wel even de Duomo bekeken een barok kerk die ooit een 5e-eeuwse tempel was en later tot kathedraal verbouwd is. Binnen zie je de grote Dorische zuilen nog,merkwaardig gebouw en van binnen zeer deprimerend. Na zelf ook siësta gehouden te hebben zijn we om 6 uur weer terug gegaan en nu was het gezellig. Men komt dan voor de passeggiata(wandeling), zien en gezien worden. De EU heeft subsidies verstrekt voor restauratie van de binnenstad maar door eindeloos lobbyen van belangenorganisaties blijven de meeste projecten op de plank liggen. En dat is te zien, de stad is erg verwaarloosd, overal de balkonnetjes met gietijzeren hekken en er onder de barok elementen. Maar zo verwaarloosd als hier hebben we het eigenlijk nog niet gezien. We overnachten op het grote parkeerterrein.