Monreale

2013

Vanmorgen weer met de trein naar Palermo en in het centrum met de bus naar Monreale, 8 km buiten Palermo. Ooit hetjachtgebied van de Normandische koningen. Kaartjes weer op de camping gekocht. Bij Orlean weer uitgestapt en vlak bij kun je hier de bus naar Monreale nemen. Gewoon even vragen waar de bus vertrekt, men is over het algemeen erg behulpzaam, zelfs bij het oversteken op straat wordt vaak voor je gestopt terwijl het geen zebrapad is. Op ons maakte de stad niet zo'n chaotische indruk, oud, vervallen, smerig overal bergen afval dat dus wel.

De Dom van Monreale (van 1172) is het summum van Arabische-Normandische bouwkunst. Wat een pracht en praal overal mozaïeken, bijbelse taferelen van het oude en nieuwe testament. Prachtige plafonds en vloeren, mooie bronzen deur. We hebben al veel kerken gezien, die van Sienna bv is ook heel erg mooi, maar dit slaat werkelijk alles. In de kerk was een koor aan het zingen, later bleek dat er een trouwerij was. Een en ander was natuurlijk wel heel sfeervol. Ja ook vreselijk druk, dat is niet anders met dit soort bezienswaardigheden.

De dom in Monreale.

We zijn het panorama dak nog op geweest, hiervandaan kijk je naar Palermo en in de kloostertuin van het voormalige klooster dat er naast ligt. Op de plaatjes zie je dan mooie beplanting, nou dat viel een beetje tegen. Wel heel veel bewerkte zuilen met uiteenlopende versieringen en ingelegde mozaïeken. Daarvoor moest je in de rij een kaartje kopen, hebben we maar niet gedaan(achteraf toch een beetje spijt van). We zijn ergens wat gaan eten en daarna met de bus weer terug terug. Morgen gaan we via de rondweg om Palermo heen, naar het oosten dus, richting Cefalu. We hebben 3 dagen prachtig weer gehad zo rond 22 graden, prima weer om in een stad rond te lopen maar nu lijkt het weer iets te gaan veranderen.