Randazzo

2013

Milazzo

Het was vanmorgen flink bewolkt, eerst maar verder langs de kust naar Milazzo gereden. Vannacht heeft het een paar spatten geregend en de auto's zitten allemaal onder het gele (woestijn?) zand. De luchtvervuiling is hier behoorlijk, op het tafeltje dat we buiten hadden staan op de camping zat continue een roetlaagje.

 

 

 

 

 

In Milazzo naar de kaap gereden en in het oude gedeelte langs de vissersbootjes gelopen. Die liggen hier zo op de kant, de vissers hebben er meteen een stalletje bij waar ze de vis op verkopen. We waren helaas wat te laat en was alles al weg. Of kwam het door de zaterdag? Het leek wel of het weer begon op te knappen dus toch richting Etna te gaan.

Novara di Sicilia

We rijden de bergen in en gaan via Novara richting Etna. Wat een prachtige route, heel rustig met verkeer, geen camper gezien, wel 2 Nederlandse auto's. Hoe verder we kwamen hoe mooier het weer werd. Het is niet ver in kilometers maar je rijdt niet harder dan 40 km. In Novara di Sicilia maken we een wandeling, jammer dat het weer begin middag is, dan is het siësta en uitgestorven op straat. Bij Novara kijk je tot aan de Thyreense zee en zie je de lagune van Oliveri met de kerk boven op de kaap. Daarna nog een klein stukje omhoog tot 1125 m en dan zak je af naar de noordkant van de Etna. Overal zie je nu druiventeelt, het blijft een prachtige route.

Randazzo

Alleen Randazzo vonden we tegenvallen, dit staat aan als een mooie sfeervol stadje? Spectaculair, zijn de erupties die we 's avonds zien. Randazzo ligt het dichtst bij de vulkaankraters, in 1981 kwam een lavastroom tot vlak voor de stad. Op de route Etna Nord is dit nog duidelijk te zien. We staan even buiten het centrum, op een plek in een bocht, er kunnen hier wel 2 campers staan N37º52.481'  E14º56.688'.

Uitzicht op de Etna vanaf onze overnachtingsplek in Randazzo.

We hebben uitzicht op de Etna en er is ook nog een open netwerk ergens. Na het eten hebben we zeker 3 kwartier lang uitzicht op de golven van vuur en rook. Heel veel roet komt er ook de lucht in, spectaculair om te zien. Later hoorden we van Nederlanders dat men in Letojanni die avond naar binnen moest omdat het as regende. Er was westen wind en die blies de as dus richting Letojanni aan de kust. Morgen geeft het weerbericht een onbewolkte zonnige dag aan dus dan gaan we langs de oostkant de Etna op waar we op 2000 m kunnen overnachten op een parkeerplaats/CP. Dan maar kijken of we met de kabelbaan nog verder kunnen. Als we nu buiten kijken in het donker zien we een grote rode gloed boven de top, dus er is behoorlijk wat activiteit. Maar het leven hier rond om ons gaat gewoon door dus het zal wel gewoon zijn, we gaan maar rustig slapen.