Cefalù

2013

Even heel kort samengevat een overzicht van de zeer complexe geschiedenis van Sicilië. Het kende heel veel overheersers oa Romeinen, Grieken, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden. Meer dan 700 jaar geleden beleefde het eiland zijn bloeitijd. Het westelijke deel van het eiland was Arabisch georiënteerd en het oostelijk deel Grieks. Een smeltkroes van rassen en in cultureel opzicht de creatiefste maatschappij van de christelijke wereld. Er werd Normandisch Frans, Grieks, Arabisch, en Latijn naast elkaar gesproken. In 1860 verdreef Garibaldi de Bourbons(de Spanjaarden) en Sicilië sluit zich aan bij het koninkrijk Italië. Het verenigde Italië bracht hun echter geen welvaart. Het nieuwe parlementaire stelsel was een schijndemocratie, slechts 1 procent van de eilandbevolking had stemrecht. In 1946 kreeg het voor een aantal zaken autonomie. In 1953 werd er gas en olie gevonden en kwamen er toeristen waardoor er vooruitgang kwam. Toch heeft het nu een werkeloosheid percentage van 25 procent en 20 procent van de beroepsbevolking is overheidspersoneel.

Cefalù

 

 

 

 

 

Zondagmorgen met regen van de camping vertrokken, hierdoor waren we snel via de rondweg/snelweg door Palermo. Een klein stukje ten oosten van Palermo in San Nicola l'Arena hebben we bij de haven gestaan en overnacht(N38.01533 W13.61227). Vanmorgen in Cefalù zijn we op een betaalde/bewaakte parkeerplaats(P lungomare N38.03505 E14.01766) vlak bij het centrum gaan staan. Niet echt een mooie plek met alleen maar watervoorziening, maar wel dicht bij het stadje. Hier vlak bij is een hele grote mooie supermarkt dus meteen maar het een en ander ingeslagen.Links af vanaf de CP, 1st straat links aan het eind rechts. Er zijn hier heel veel netwerken maar laat er nu een(TP-link) niet beveiligd zijn, soms valt het ook weer eens mee.Ik moet er wel bijzeggen dat ik gebruik maak van een alfa antenne op mijn notebook ter versterking.

Cefalù aan de voet van La Rocca.

Cefalù ligt mooi aan de voet van de imposante La Rocca, maar het is erg toeristisch. Zelfs de oude binnenstad waar aanstaat dat het een voetgangers gebied is, is druk met auto's en scooters.De regel is denk ik dat er geen regels zijn, je moet het allemaal een beetje ruim nemen. We hebben natuurlijk de mooie oude wasplaats bezocht en de Duomo .Maar als je de kathedraal van Monreale en de Capella Palatina gezien hebt, valt eigenlijk ieder kerk "tegen". We hebben het plan om morgen misschien de bergen in te gaan, hier ligt nl het natuurgebied Le Madonie maar dan moet het wel wat helderder weer worden. Het is vandaag wel droog maar er hang veel bewolking en dan heeft het geen zin want dan is er weinig uitzicht. De hoogste berg in dit gebied is 1979m.