Pueblos blancos

 

2009

Frigiliana

Na Granada vertrekken we weer richting kust, gewoon even over de snelweg. Tussen Malaga en Motril liggen vlak bij elkaar een paar toeristische bezienswaardigheden die we willen bekijken. Andalusië is bekend van zijn witte dorpen, de pueblos blancos. Een van die dorpen is Frigiliana, net niet aan de kust gelegen. Het pottenbakkersdorp staat bekend als het mooiste dorp van Spanje in 1981. Men leeft hier helemaal van het toerisme, een mooi dorp maar alles wel heel erg keurig netjes. Men is hier verplicht een keer per jaar zijn huis wit te kalken! Met bussen tegelijk komt men hier dus aan, wij "treffen" het want het is duidelijk nog geen seizoen en het is een bewolkte dag dus er zijn nauwelijks toeristen. Even voor Nerja ligt ook weer en mooi aquaduct, mooi maar lang niet zo mooi als die van Tarragona. Verder komt men naar Nerja voor het "balcon de europa", Nerja ligt op een plateau en van af het balcon heeft men een prachtig uitzicht over de kust. Rond de stad zie je de roze route borden van de toeristische bezienswaardigheid, wij volgen die dus dwars de stad door en komen uit bij een parkeergarage met een slagboom op 2 m hoogte. We moeten voor de ingang keren terwijl men er uit komt en achter ons zich een file vormt. Wat een toestand, men werkt weinig mee en heeft er blijkbaar geen begrip voor dat wij daar staan. Geef dat dan van te voren aan dat het maar 2 m hoog is, denk ik dan.

Frigiliana, een populair Andalusisch dorp.
 

Torrox

We hebben het gehad met Nerja en gaan naar Torrox, niet naar de badplaats maar het plaatsje dat een paar kilometer land inwaarts ligt.Torrox heeft een zwembad dat ten noordwesten van de plaats ligt, hier is een parkeerterrein waar we vannacht mooi kunnen overnachten. Na het eten lopen we het plaatsje even in voor wat boodschappen. De volgende dag gaan we Andalucië in naar Ronda, een van de bekende witte dorpen. Een prachtige rit er naar toe door de Sierra de Ronda.

 

Ronda

Ronda ligt ook weer op de rand van een diep ravijn, de stad heeft een oud en een nieuw gedeelte dat verbonden wordt door een 18e eeuwse brug die 96 m hoog is. Het middelste gedeelte van de brug is een gevangenis geweest. De stad is in handen van de Moren geweest dus je ziet er heel veel Moorse invloeden. Ook is het een tijd lang een gebied van rovers geweest. Vlak bij het station is een (betaalde) parkeerplaats, vandaar uit is het niet zo erg ver lopen naar de brug. Het is slechts 12°, Ronda ligt op 800 m hoogte, toch zie je diverse toeristen in tshirts met korte mouw en op slippers lopen. Ik denk dat het allemaal mensen zijn die in Torremolinos aan de kust zitten en zich behoorlijk in de temperatuur vergissen. Ronda heeft de oudste stierenvechters arena. We zijn echter aan de late kant om deze te bezichtigen dus slaan we dit over. We willen vanavond Grazalema halen om daar te overnachten.

Grazalema

We rijden verder in oostelijke richting naar Grazalema, een heel mooie route. Vlak voor Grazalema is een parkeerplaats waar we rustig overnachten. 's Nachts regent het behoorlijk, gelukkig is het de volgende dag wel weer droog. We rijden het dorp in en parkeren daar de camper. Grazalema is een heel bekend dorp op de pueblos blancos route, gelukkig valt het in deze tijd van het jaar nog mee met de drukte. Nadat we het dorp verkend hebben en brood gekocht te hebben gaan we weer naar de parkeerplaats beneden en besluiten om daar nog een nachtje te staan. Je hebt er nl een schitterend uitzicht op het dorp dat iets hoger ligt.

Grazalema.
 
 

Al de wegen in het gebied rond Grazalema staan als mooi(groen) aangegeven op de kaart. We willen nu naar Arcos en besluiten de zuidelijke route te nemen over Ulbrique, een bekend leerlooiersdorp. Het is een schitterend gebied en nu in het voorjaar heel erg groen. Vlak voor Ulbrique bij Bernaocaz is de weg echter afgezet wegens een autorace. En dat nog wel in een beschermd natuurgebied, tevens heeft men vergeten bij Grazalema aan te geven dat de weg gesperd is. Foutje van de organisatie vertelt men, ja ja. We gaan dus weer helemaal terug naar Grazalema en nemen nu de noordelijk route. We laten Ulbrique voor wat het is. Alle routes zijn hier mooi, het is nu nog prachtig groen. In Bernaocaz rijden we even de plaats in om te keren toen spoot het water over de weg bij een waterplaats. Een teken dat er veel water gevallen is. De plaats El Bosque heeft zowaar een echte camperplaats, niet echt om te overnachten maar wel met een stortplaats voor het toilet, nadat we alles geloosd hebben en weer genoeg water hebben rijden we door. Vlak voor Arcos de la Frontera gaan we de plaats El Santiscal in en zoeken daar een overnachtingsplek. Dat valt nog niet mee, maar dan zien we een klein parkeerpleintje bij huizen en overnachten daar zonder probleem. Het begint nu warm te worden, eindelijk.

Arcos de la Frontera

De volgende morgen gaan we Arcos in, dit ligt ook weer prachtig mooi op een plateau, ook een van de bekendste pueblos blancos. Deze dorpen hebben allemaal een Arabische sfeer, de huizen hebben vaak een binnenplaats met planten en vaak het Fatima handje als klopper op de deur.

Arcos de la Frontera
 

Na Arcos zijn we naar het zuiden gegaan over de A 399, je komt dan langs/door Medina Sidonia. Een plaats die niet in de boekjes beschreven wordt maar die zeker de moeite waard is om even in te lopen. We hebben de camper ergens geparkeerd en zijn de plaats ingegaan. Een gezellige plaats met plein met terrasjes. Iets wat we in Arcos een beetje gemist hebben, daar liepen alleen maar toeristen met plattegrondjes rond. Hier zie je het echte spaanse leven, zonder hordes toeristen. Mooie gebouwen , mooi plein met leuke straatjes.

Vejer de la Frontera

Daarna rijden we door naar Vejer de la Frontera, ook weer een dorp boven op een plateau. We rijden even door en even voorbij Vejer richting Barbate en vinden aan de linker kant van de weg een terrein waar men grond wil verkopen en waar gebouwd gaat worden. Hier kunnen we mooi overnachten. De volgende morgen rijden we naar Vejer en zoeken een parkeerplek. Vejer bevalt ons veel beter dan Arcos, meer een stad die leeft, ook wel met de nodige toeristen maar hier vinden we het veel gezelliger. Vejer heeft een goed bewaarde Moorse vesting en een plein met een mooie Mudéjar fontein.

Vejer de la Frontera
 
 

Nieuw

19/01/2024, 14:46
de-eifel 2023 Eind december hebben we een kleine trip van 2 weken gemaakt, via Brabant, Limburg naar de Eifel. 21 -12 zijn we vertrokken en 3-1 waren we...