Modica-Ragusa

2013

In Pozzallo in een café even het vorige stuk op internet geplaatst en meteen even de weerberichten gekeken. Zonnig met wind, morgen zou het iets minder worden. In Sampieri weer een plekje gevonden "beetje" uit de wind en met wat schaduw N36.72132 E14.73992. Jammer het is hier een prachtig strand en anders waren misschien wel even gaan zwemmen maar met die hoge golven doen we dat maar niet.

 

 

 

 

 

Vandaag maar weer een luierdag met wat lezen. Morgen naar Modica en Ragusa, weer 2 baroksteden beiden op de Unescolijst. We gaan dus weer een klein stukje land in waards.

Modica

We rijden eerst naar het uitzichtpunt/panoramica waar je kunt parkeren en een mooi uitzicht op de oude binnenstad van Modica hebt. Daarna rijden we naar beneden en even voor Modica baissa parkeren we net voor de parkeerplaats waar de bussen stoppen. We vullen meteen de watertank want er zijn hier 2 kranen. Modica is lang zo druk niet als Noto en heeft ook mooie palazzi met mooie balkons. Vaak hangt er een stuk gaas onder want overal is de kwaliteit slecht. Eigenlijk op heel Sicilië zien we heel veel betonrot en is bijna alles in hele slechte staat. De Unesco heeft in heel veel steden gebouwen op de lijst staan maar er valt eigenlijk niet tegen op te restaureren met dat zachte gesteente.

Uitzicht op de oude binnenstad van Modica, met rechtsboven de San Giorgiokerk met de lange trap.

De San Georgiokerk(tussen de middag gesloten) in Modica heeft binnen een meridiaan waar om 12 uur 's middags(zomertijd 1 uur !) een zonnestraal door een venster op de meridiaan valt en die geeft dan datum tijd en sterrenbeeld aan. Ik heb 4 boekjes en kon ik er in geen een iets over terug vinden, onbegrijpelijk! Ik sprak een man aan, die in de kerk bezig was, en vroeg dus wat het was. In Sicilië zijn er 3 kerken die dit hebben in Palermo, Acireal en Modica dus. De kathedraal in Palermo heeft er ook een, jammer dat we het toen niet wisten, die hebben we dus niet gezien. In heel Italië zijn er 7 oa Rome, ik ben vergeten te vragen of het misschien de Sint Pieter was. Hij vertelde verder nog dat het destijds 3 duizend lires gekost heeft. In Modica zagen we een arancineria, snackbar waar ze arancini's verkopen. Dus hier onze eerste arancini gegeten, rijst met ragout, vlees en kaas. Een beetje onze nasibal maar dan net zo groot als een sinaasappel. Er zijn diverse smaken, deze was lekker vonden we.

Uitzicht op Ragusa, rechts het stadsdeel Ibla.

Ragusa

Daarna naar Ragusa, dit ligt 10 km verder. Bij de aardbeving van 1693 is in beide steden heel veel verwoest, vandaar dat in die periode alles in barokstijl gebouwd is. Ragusa ligt op een aantal rotsen en de stadsdelen zijn gescheiden door diepe ravijnen. Eigenlijk zijn het 2 steden Ibla en Ragusa die pas in 1926 weer 1 stad werden. Wij zijn in Ibla geweest dit ligt heel mooi, geen drommen toeristen en geen verkopers van prullaria en souvenirs winkels. Beneden bij de oude binnenstad is een klein parkeerterreintje en een groter (betaald) parkeerterrein. Daar loop je zo naar boven naar de oude binnenstad Ibla. Wij vonden Ragusa dus meer de moeite waard dan Noto, terwijl dat de naam heeft. Noto heeft wat mooiere, luxe gebouwen maar de oude kleine binnenstad is vrij vlak en de stad erom heen stelt verder niets voor. En in Noto komen dus heel veel bussen, allemaal mensen die achter een gids met vlaggetje rennen. Ragusa is veel rustiger maar we waren er wel weer 's middags, rustige tijd dus. Maar de ligging is zo mooi, wel veel klimwerk met trappetjes, mooie uitzichten. In Ragusa hebben we onze eerste Granita, de ijsspecialiteit van Sicilië, gegeten op het plein bij de cathedraal. Erg zoet, een soort schaafijs maar dan op melkbasis, je krijgt er een lepel en een rietje bij. We hebben heel erg moeten zoeken naar de CP(alleen stort en water) van Ragusa in de ACSI gids, Ragusa 97100. De navigatie stuurde ons steeds in een rondje maar je ziet het stadion, je moet dan het spoor over en voorbij het stadion en dan is het rechts van de weg. Toen wij er waren was het water afgesloten! We kunnen gelukkig wel het toilet legen. N36.78287 E14.52916. Het stuk kust van de provincie Ragusa heeft mooie zandstranden maar er is ook heel veel tuinbouw, lelijke plastico's dus. De badplaatsen zijn nu nog verlaten, zoals Marina di Modica en Marina di Ragusa, echte vakantiedorpen, niet echt onze smaak. Verder is het ivm de wind ook moeilijk een plekje te vinden.

Punta Braccetto

Inmiddels staan we een stukje verder in Punta Braccetto op een camping. Vandaag weer heel veel last van de sirocco, het is weer behoorlijk warm ondanks dat er nauwelijks zon is. Vandaag een mooie dag gehad op camping Scarabeo(ACSI) in Punta Bracetto. Prachtig weer, Marinus is zelfs in zee geweest, zwemmen is door de golven niet goed mogelijk. Ik zal maar niet zeuren over de wind, vandaag viel het mee. Ik zag gister op internet dat het eigenlijk in grote delen van Europa slecht is, dan zitten we hier heel goed met af en toe een sirocco! Qua noorderbreedte zitten wij trouwens zuidelijker dan Tunis in Tunesië!  Malta ligt hier ook op slechts anderhalf uur varen vandaan.

De provincie Ragusa is een vrij rustige provincie en bijna geheel vrij van de maffia. Mijn boekje zegt dat in Ragusa de oude cultura contadine(boerencultuur) en de creativiteit(?)van de borghesia(middenklasse) in balans is en dat dat in een groot deel van Sicilie niet het geval is. Alhoewel in Vittoria, hier vlak bij, de maffia in 1999 een bloedbad aanrichtte. Omdat het hier vrij vlak is en niet zo druk zijn we vanmorgen op de fiets naar Sta Croce geweest voor wat boodschappen. Vanmiddag kwam er zowaar een ijskar de camping op en hebben we onze 2e granita gegeten, deze keer limone/citroen dat bevalt ons beter niet zo zoet. Toen een stuk langs de kust naar Camarina gefietst. Voor het uitzicht hoef je het niet te doen want het is allemaal plastico's. Houten skeletten met plastic erover gespannen, waar je ook kijkt. Camarina is een kleine archeologische plaats ooit een Griekse-Korinthische plaats van 600 v.Chr. En door de Romeinen in 258 n.Chr.verwoest. Het terrein stelt helemaal niets voor, maar er is een aardig klein museum bij(gratis weer voor ons ). Het heeft wat interessante voorwerpen die uit scheepswrakken voor de kust zijn gehaald.Wat sarcofagen en heel veel amfora's. Een Griekse bronzen helm en heel veel munten uit een schatkist. Morgen maar weer een stukje verder.