Piazza Armerina

2013

Caltagirone

Via de kleine witte weggetjes zijn we vanmorgen naar Caltagirone gegaan. Een mooi landschap met ook nog wel plastico's maar ook druiventeelt en graan. Hier en daar ligt het graan gemaaid op het veld, mooi om te zien. We parkeren op de CP niet ver van het centrum N37.23953 E14.27072, ook een prima overnachtingsplek. Caltagirone is de keramiekstad van Sicilië. Men komt echter voornamelijk voor de scala een trap van 142 treden. De trap is voorzien van majolica tegels. En van 8 mei tot 2 juni is de scala infioarata, versierd met bloemen en planten. Soms moet je wel eens geluk hebben om op het juiste moment ergens te zijn. In juli wordt de trap met 5000 olielampjes verlicht, ook mooi om 's avonds te zien. We zijn in de stad ergens gaan eten wat nogal lang duurde maar goed we hebben de tijd.

De Scalazza in Caltagirone, een trap van 142 treden die versierd is met bloemen en planten.

Piazza Armerina

Om 3 uur is er dan helemaal geen sfeer meer in zo'n stad dus maar richting Piazza Armerina voor de Romeinse villa met de wereldberoemde mozaïekvloeren( ook op de Unesco lijst!) In Griekenland hebben we ook al diverse mozaïekvloeren gezien in Macedonië maar deze zijn overtreffen alles, en zoveel bij elkaar. De villa maakte deel uit van een landgoed uit de 3de-4de eeuw. Is ooit vernietigd en later door overstromingen in de 12e eeuw goed geconserveerd, verdween zo voor 700 jaar onder de grond. Wij kwamen er pas om half 5 aan en gelukkig was het toen vrij rustig. Er stonden "nog maar" 6 bussen en die stonden op het punt om te vertrekken. Het zijn ongeveer 40 vertrekken met de meest prachtige vloermozaïeken. Er is nu weer een goed dak overheen gemaakt ter bescherming en je loopt hoger zodat je naar beneden op de vloer kijkt. De verlichting/belichting is ronduit slecht, heel jammer. Je mag niet fotograferen, wat heel veel mensen negeren, ik dus ook. De foto's moet je dus een beetje onopvallend maken en zo kan je niet de juiste goede posities innemen. Ook hangen er overal camera's, maar heel veel mensen negeren dit compleet. Er zijn buiten natuurlijk tig stalletjes met verkoopwaren, ja en als iedereen dan uitgebreid gaat fotograferen verkopen die natuurlijk niks meer. De bikini meisjes(sportmeisjes) zijn het bekende beeld van de Villa Romana. We hadden in de planning om daar op de CP te overnachten, niet dus. CP bestaat niet meer het is een parkeerterrein met slagboom waar je per uur betaalt(1.50 per uur) en tot 7 uur vanaf kunt.

De 10 bikinimeisjes in de Villa Romana del Casale in Piazza Armerina.

Piazza Armerina ziet er ook mooi uit, mooie ligging op een rots. We komen niet echt een plekje tegen om te staan en willen niet de drukke stad in gaan, dan maar naar de kust terug richting Gela. Onderweg zien we nergens iets waar we zouden kunnen staan. Gela is een grote stad en op zaterdagavond vinden we dat niet zo'n goed idee en voordat we weer verder zijn is het donker. We buigen dus voor Gela af richting Butera, ik denk klein plaatsje daar moeten we toch wel een pleintje bij een campo sportieve of iets dergelijks vinden. We rijden door een prachtig landschap, jammer dat het al schemerachtig is en te laat voor een mooie foto en ook geen plek om te parkeren of te stoppen. Dan komen we vlak bij Butera, ligt het hoog op een krijtachtige top! Vlak voor we bij de stad komen staat de carabinieri langs de weg,komt dat even goed uit. Ik vraag waar ergens een plekje voor de nacht is. Ja ze weten wel wat het Europa plein, hij begint het uit te leggen maar komt zelf tot de conclusie dat het wel erg ingewikkeld is. Rijd maar achter ons aan.

 

 

 

 

 

Zo rijden we dwars door de stad en klimmen dan toch weer omhoog. We rijden straatjes in dat we denken kan dit wel, en daar zouden we zelf nooit ingereden zijn. Bij een klein speeltuintje en aan de rand van de stad is een pleintje. Prima plekje heel erg bedankt mannen, molto gentile!!! Moeten we zo ook weer terug vraag ik nog, ja hoor het was erg eenvoudig zei hij???We staan goed maar het is zaterdagavond en de jeugd zit op het pleintje dus het is veel te lawaaierig nog om te gaan slapen en maken een praatje met 2 jongens die natuurlijk nieuwsgierig zijn. Ik hang natuurlijk de alfa antenne even aan de notebook en laat er nu een open netwerk zijn dus kan ik mooi dit verslag even maken en plaatsen. Van slapen komt nu toch even niets, maar tegen 12 uur is het ineens rustig en is iedereen naar huis. Na een rustige nacht rijden we zondagmorgen naar Marina di Butera aan de kust.