De Etna

2013

Vanmorgen op tijd uit Randazzo vertrokken, het is prachtig weer, een strak blauwe lucht. Via de route Etna Nord rijden we naar de oostkant, een mooie en nu nog rustige route. In 1981 stopte bij een uitbarsting de lavastroom op 1 km voor Randazzo, spectaculair om te zien. We rijden daarna de berg op naar de route Etna Sud, ongelooflijk wat een dikke laag gruis er op de weg ligt. We komen door een paar kleine plaatsjes en hier heeft men het gruis op hopen geveegd zodat alles weer een beetje toonbaar is.

 

 

 

 

 

We horen later van de berggids dat dit allemaal van de uitbarsting op 15 maart jl was. Op de parkeerplaats, waar we nu ook overnachten, lopen we eerst steil de berg op naar de krater van de uitbarsting van 2001. Het is druk, het is zondag en iedereen profiteert van het heldere weer om de Etna te bezoeken.

Zafferana met uitzicht op de besneeuwde top van de Etna.

Daarna gaan we met de kabelbaan omhoog en dan nog verder met een soort jeepbus waar ongeveer 25 personen in kunnen. Het ziet zwart je ziet relatief weinig sneeuw, het is er wel maar is bedekt met een dikke laag gruis van de uitbarsting van afgelopen maart. De bus gaat naar 2800 m hoogte en dan moeten we een stuk lopen want de weg is versperd met verse lava. Dit is van de uitbarstingen van gisteravond. De gids vertelt dat normaal de bus door rijdt tot 2900 m hoogte, dit is zo'n 400 meter onder de hoofdkrater. De berg zelf is ruim 3300 meter hoog.

 

 

 

 

 

De uitbarsting van gisteravond kwam niet uit een krater maar uit een scheur. De wind was west-oost en we hoorden van Nederlanders in de groep dat men gisteravond in Letojanni even boven Taormina, naar binnen moest omdat het as en gruis regende. Bij de uitbarsting van afgelopen maart was de wind noord zuid daarom zie je nu weinig sneeuw en is alles bedekt met gruis en ziet zwart. Overal op de berg zie je mensen wandelen het is er gewoon relatief druk.Wij lopen met de gids ongeveer 200 m omhoog tussen hoge sneeuwwallen en komen bij de lavastroom. Of je bij een grote gloeiende openhaard staat. Hier en daar zie je het vuur tussen de stenen zitten. De gids vertelt dat hij op het ogenblik 2 meter naar beneden komt in ongeveer 3 uur. Als we er staan zit er ook beweging in en rolt het weer een klein stukje naar voren. Onze Duitse buren op de parkeerplaats waren vanmorgen om 10 uur met de kabelbaan omhoog gegaan en toen reden de bussen nog niet. Men moest natuurlijk eerst alles controleren of het wel verantwoord was. Ja en dan spelen de financiën ook een rol want dat scheelt hun heel veel inkomsten. Er hang een behoorlijk prijskaartje aan dit ritje. De kabelbaan + jeep kost € 57.50 p.p. We hadden dus pech dat we niet naar de hoofdkrater konden, maar geluk dat we bij een nog bewegende lavastroom kwamen.

Met de bus omhoog, maar we moeten een stuk lopen want de weg is door een lavastroom gesperd.

Hier boven is ook de skiverhuur want het is hier 's winters een skigebied, je ziet de met as bedekte pistes en ook een aantal stoeltjesliften. Je kunt dan tot beneden bij de parkeerplaats skiën. Om 4 uur gaan we weer met de cabinelift omlaag en hebben we nog tot half 6 buiten in het zonnetje naast de camper gezeten. Een unicum want ik las op intertnet dat het er erg winderig kan zijn. Voor ons was het een prachtige dag voor een bezoek aan de Etna. De volgende ochtend gaan we op tijd de berg weer af, dan komen er al heel veel bussen omhoog gereden. Wij zijn via een prachtige route over Milo en Vena naar Francavilla omhoog gegaan voor een bezoek aan de Alcantara kloof.In Milo is vlak naast de kerk een kraan hier hebben we weer water ingenomen. In Francavilla het convent dei Cappuccini bezocht. Er wonen nog 2 monniken (niet gezien) maar het heeft een leuk museumpje. Het museum is geopend van11.00-13.00 en 15.30-19.30. Wij hebben daarna op het terrein voor de ingang wat gegeten maar het is ook een prima overnachtingsplek N 37º54.408' E 15º08.547'.

Daarna naar de Gole d'Alcantara,een kloof waar een riviertje door stroomt, entree €6. Dit bedrag is eigenlijk voor de botanische tuin waar je door loopt en op diverse plekken naar beneden in de kloof kijkt. De kloof is wel mooi maar de tuin stelt niet veel voor, een hoop geld voor zo'n kleine wandeling. De lift naar beneden deed het niet dus wij zijn de trappen afgegaan. Je kunt bij de "zijingang" langs de weg zo naar beneden lopen, dit is gratis. In verband met de hoge waterstand mocht je de kloof niet inlopen. We gaan in S.Alessio Siculo naar de ACSI camping La Focetta N 37.93108 E 15.35613.