Catania

2013

Het plan was om tussen Giardini-Naxos en Acireale een vrij plekje te vinden. Op de kaart zie je kleine plaatsjes en de S114 loop niet direct langs de kust. Maar wat een troep overal, de vuilnis lag echt overal en hoog opgestapeld. Zo erg hebben we het nog niet gezien, in ieder dorpje, het is bar en boos.

We konden met moeite een plekje vinden om even koffie te drinken, wegwezen dus. Overal zie je kwekerijen, het is een tuinbouw gebied, het plan om een vrij plekje te zoeken laten we varen. Dan Acireale, de barokstad maar eens bekijken. Weer geen parkeerplek gevonden, toen we ergens dachten te kunnen staan zagen we de no camper borden alweer. We hadden even genoeg van het zoeken en gaan naar camping Jonio in Catania/Ognina.  N 37.53210 E 15.12041 ACSI camping en in het boek erg aangeprezen maar dat vonden we toch wat tegenvallen, wel een prima plek om hier vandaan met de bus(stukje lopen) naar Catania te gaan. Kaartje koop je in de tabbacaio/tabakswinkel bij de bushalte.

Het Romeinse amfitheater dat is uitgehouwen uit lavasteen.

Catania is de 2e stad van Sicilië in 729 v.C. gesticht door de Grieken. De stad is vaak overstroomd door lava en verwoest door aardbevingen, in totaal 7 keer. De laatste grote aardbeving van 1693 verwoestte heel Catania. Het is toen weer herbouwd en kreeg brede ruime straten en pleinen. We zijn met de bus naar het centrum gegaan en hebben een paar dingen bezocht, waaronder de Duomo met op het plein ervoor de Fontana dell'Elefante, het symbool van Catania. Een zwarte olifant van lava torst een enorme Egyptische obelisk uit het Romeinse circus. Langs de via Etnea van bovenaf bij de resten van het Amfitheatro gekeken, dit is uitgehouwen uit lavasteen. En natuurlijk de bekende La Pescheria, de vismarkt. Heel erg druk, niet alleen met toeristen maar ook de inwoners van Catania, die hier hun inkopen doen, op zowel de vis en groente markt. Toch vonden wij Catania minder "leuk/prettig" dan Palermo. Misschien ook wel door de grote drommen toeristen, op heel veel plekken allochtonen verkopers met tassen, zonnebrillen en riemen en heel veel ballonnenverkopers. Die brede straten met de barok gebouwen, nee dan vonden wij Palermo een prettigere stad, ook de markt op Ballaro, sfeervoller. Palermo heeft een negatieve naam en wordt door veel toeristen overgeslagen. Vanmorgen, zondag, voor het eerst met de fiets weggeweest.

Net boven Catania liggen een paar aardige plaatsjes aan de kust van de Cyclopen, nl Aci Castello en Aci Trezza. Beiden nog redelijk authentieke vissersdorpen. De kust is genoemd naar de reuzen uit de mythe van Homerus, een woedende cycloop gooide basalten rotsen naar de voorbij vliegende Odysseus. Omdat het zondag is komt denk ik heel Catania hier naar toe. Als we tegen de middag terug fietsen is het heel erg druk er is ook een Nautische manifestatie. Er staan overal verkeersregelaars en de wegen zijn overvol. Toch als wij hier en daar moeten oversteken wordt er gewoon voor ons fietsers gewacht. De terrasjes zitten overal vol, niet met toeristen maar met Sicilianen. Strand is hier niet men bouwt zijn stranden, overal zijn ze bezig met de lido's boven de rotsen op te bouwen. Overal komen houten constructies op de rotsen, ziet er volgens ons niet erg solide uit. Morgen gaan we weer proberen ergens een vrij plekje te vinden.