Palermo

2013

Dinsdagavond een uur te laat vertrokken met de Florencia,de oudste boot die er is op deze route!!! We kwamen dus om 9 uur ‘s avonds pas in Palermo aan. We waren er zo’n beetje als laatste opgegaan kwamen er dus als eerste af. Om 10 uur waren we op de camping La Playa(ACSI) in Isola d. Femmine, even ten westen van Palermo. Vandaag eerst maar even een rustdag ingebouwd, na zo’n overtocht. Niet een boot om vrolijk van te worden. Bar en boos, nergens een plekje waar je even buiten kon zitten. Donderdagmorgen is er markt vlakbij de camping, 's morgens even een rondje over de markt gelopen, wat boodschappen gekocht. Bij de haven naar de visverkoop gekeken, bijzondere soorten allemaal.

Morgen gaan we met de trein naar Palermo. Ooit een stad met de meest Multi raciale bevolking van Europa. Er woonden hier Griekse, Turkse en Syrische ambachtslieden. Het heeft dus Arabische ,Griekse en Romeinse invloeden. Kaartjes voor de trein kun je op de camping kopen Om half 10 waren we in het centrum van Palermo, bij het 1ste station(Orlean) uitgestapt, dat is het dichtst bij de meeste bezienswaardigheden. Eerst maar naar het Normandische paleis met de Capella Palatina omdat hier vaak een lange toegangsrij staat voordat je naar binnen kunt.De Capella Palatina is een en al pracht en praal in schitterende mozaïeken. Ook hele mooie houten plafonds, gemaakt door Arabische ambachtslieden. Van oorsprong was het een Arabisch kasteel.In het paleis zetelt ook het parlement op de 2e verdieping.

De centrale apsis van de Capella Palatina in het Normandische paleis in Palermo

We troffen het want op vrijdag zijn de parlementszaal en de koninklijke vertrekken te bezichtigen. Het Parlement is er dan niet,lang weekend? Daarna onder de Porta Nova door naar de kathedraal, van oorsprong ooit een Arabische moskee. Aan de buitenkant zie je nog een Arabische tekst. De kathedraal staat aan de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele die de stad in 4 wijken deelt bij Quattro canti, het historische centrum.

De kathedraal aan de Corso Vittorio Emanuele.

Hier liggen de 4 verschillende volkswijken met hun markten waar van alles te koop is. Zogenaamd voetgangers gebied maar dat moet je ruim zien. Wij hebben de markt van Ballaro in de wijk Albergheria afgelopen, erg gezellig, een hoop te zien, dat vonden we wel voldoende. Er was een restaurantje op de markt waar we gegeten hebben en toen zijn we nog even naar de speciale fontein op piazza Pretoria gelopen. Als zovaak is het op de plaatjes veel mooier. Planten staan er dan op en is er veel water, wat een teleurstelling. Er is veel aan vernield, door de nonnen die zich stoorden aan al het bloot. Men noemde het wel de fontein van de schaamte.

Ook de palmentuin bij het Normandische paleis is een plaatje in de boekjes, nu een bouwval met hekken erom heen en overal machines ,waar men ooit iets gaat opknappen? Toen lopend naar de catacomben van het convent van de Cappuccini waar heel veel gemummificeerde lichamen te zien zijn. Lopend door de stad zie je heel veel hopen vuilnis liggen, iedereen heeft het er over. Ook bij ons buiten de camping het zelfde laken een pak, vreselijk, wat moet dat als het straks nog eens warm wordt? We hebben ons nergens onveilig gevoeld, je moet wel zorgen dat geld etc onder je kleding gedragen wordt. We hebben allebei een draagbuidel voor onder de kleding. Hier wordt ook extra voor gewaarschuwd vooral voor in bus en trein.