Elba-Rio Marina

2018

We staan op camping Canapai(N42.79460º E10.41990º) stukje onder Rio Marina, geen buitenlander gezien hier. Het is een camping met ook huisjes in een smal dal achter een zeer luxe resort bij het Ortano strand. De camping bestaat uit terrassen langs de steile bergwand. De toegangsweg is een lange smalle weg, deels ongeasfalteerd, maar  goed te rijden. Vanaf de camping is het ca. 700 m door het bos en over een bospad naar het strand. Geen bijzonder strand vinden we, maar we waren natuurlijk verwend met het Barbarossa strand.

 

 

 

 

 

Maar hier is wel een mooi zwembad waar het heerlijk rustig is net zoals op de camping. Omdat het nu nog zo heel rustig is komen 's nachts de wildzwijnen/cinghiale op de camping. De vuilnisbakken lagen overhoop omdat ze op zoek zijn naar eten. Er zijn er heel veel op het eiland, de man van de CP had ons ook al gezegd als je 's nachts wat hoort zijn het de wilde zwijnen.

Zondag met de fiets naar Rio Marina geweest, nu hebben we er even rustig rond gelopen. We hebben een kaartje voor het mijnmuseum gekocht(€2,50 pp) en gaan ook 's middags met het treintje naar de voormalige mijn (€12 pp). Rio Marina was het centrum van de mijnindustrie met zijn ertsoverslaghaven. De laatste mijn werd in 1984 gesloten. Het dorp ligt aan de rand van een zeer rijk mineralen gebied.

Rio Marina.

Ten zuiden van Capoliveri ligt de Monte Calamita, de zgn magneetberg. Hier is menig schip van zijn koers afgeraakt omdat het zwarte magnetiet de kompasnaald misleidde.Ook voor geologen is het dus een aantrekkelijk gebied. We zagen in het museum een leuke interessante film met hele oude beelden, en beelden van kort geleden. Geologen die oa piriet kristallen vinden van wel 10 cm in doorsnede. Als wij 20 minuten omhoog zijn gehobbeld, in een grote rode stofwolk, komen we in de mijn aan. We krijgen plastic zak en kleine bikhamer en mogen zelf aan de slag.

Bij Rio Marina zie je aan de kust de restanten van de mijnbouw.

De man van het treintje laat wat voorbeelden zien van pyrit en hematiet, en noemt nog wat namen, ons zegt het natuurlijk niets.De weg terug is gelukkig korter, heen ga je langs hier en daar tentoongestelde werktuigen. Vandaag even een relax dagje, 's morgen weer naar het strandje gelopen, het is nu duidelijk drukker,toch zijn het voornamelijk Italiaanse auto's die we op het complex zien staan. Het ziet er allemaal erg mooi uit met zwembad(en?), tennisbaan, eigen theater en kapel. In de minimarkt kunnen wij een vers brood kopen.

's Middags bij het zwembad gezeten, ook weer heerlijk rustig, de Italianen komen zo wie zo pas na de siesta(3 uur)en de men gaat natuurlijk ook op stap. Maar vandaag liet men het afweten en waren we de hele middag alleen op het bezoek van een meeuw na die lekker in het zwembad kwam badderen , het was benauwd warm.