Lago le Tamerici

2018

Vicopisano

We gaan weer verder en rijden ten oosten van Pisa langs. Hier waren we al een keer in 2007 en 1 keer vinden we genoeg. Ik heb 2 boekjes waar routes in Toscane beschreven worden, we rijden via S. Guiliano Terme, Certosa di Pisa, Cascina om tenslotte in Vicopisano op de CP te eindigen N43.68958º E10.58341º. Alleen dit laatste dorp is een bezoek waard vinden we, de andere 3 stellen niet veel voor. Vicopisano is een oud Middeleeuws dorp langs de Arno. De huizen staan tegen de berg met boven op een kasteel/Palazzo, de Rocca del Brunelleschi. Beneden zijn er nog wat oude verdedigings werken niet voor aanvallen maar voor als de Arno buiten zijn oevers trad.

 

 

 

 

 

Oorspronkelijk liep de Arno langs het dorp, de loop van de rivier is later verlegd.Het dorp heeft een CP waar we overnachten. De volgende dag is 's middags regen voorspelt dus we maken eerst nog maar even een wandeling nu het nog kan, de omgeving is mooi.We kijken bij de toren met de 4 poorten en lopen dan weer de oude straatjes omhoog.

Het oude gedeelte van Vicopisano.

Als we bij het kasteel komen zien we dat het open is ivm de feestdag 1 mei, het is nl maar beperkt open en alleen met gids. We doen de hele toer:klein archelogisch museum, gevangenis, kamer van het tribunaal en de Donjon (€5 pp 65+) .Tijdens de rondleiding sluiten zich nog een paar mensen aan  en het gaat verder in het Engels en Italiaans. Het is dus een Palazzo en een Donjon, het Palazzo heeft kerkers waar de gevangenen in opgesloten zaten. Het Palazzo was ook het gerechtshof, er is een kamer waar van een paar eeuwen de actes verzameld zijn, acti civili, van de criminelen van het district. Ongelooflijk zoveel, helaas mocht ik hier even geen foto nemen?

Dan op naar de Donjon, de toren heeft 4 verdiepingen, we zijn helemaal bovenop geweest, helaas geen helder uitzicht, het begon al een beetje te motregenen. De gids vertelde heel veel tijdens de bezichtiging, via vlaggen, rook of vuur gaf men orders of kreeg die van bv Pisa, Lucca(de Guinigi toren) of Florence, de orders/berichten kwamen er via diverse torens. De gids blies op een hoorn naar alle 4 de windrichtingen.De geschiedenis kennen we niet en zegt ons niet zoveel maar we vonden het toch een leuke tour.Omdat de gids vrijwilliger is, is het dus alleen in weekend en feestdagen geopend.

Boven op de muur van de Donjon .

Lago le Tamerici

We gaan richting Livorno maar de voorspellingen van de komende dagen zijn bar slecht, koud 15 a 16 graden, we gaan naar camping Lago le Tamerici N43.63719º E10.36753º. Bij ons zou dit een plas heten, hier heet het een meer. We staan prachtig bij het water met een mooi uitzicht, af en toe zien we vliegtuigen voorbij komen die bij Pisa landen. We vinden dat het geen zin heeft nu naar Livorno te gaan dus blijven we maar een dagje. Je moet altijd maar weer afwachten hoe je volgende plek is, hier staan we heerlijk en genieten we van het uitzicht ondanks de regen. De hele dag regen, achter in de middag wordt het droog en lopen we het meertje rond, een hele kleine wandeling.