Elba-Capoliveri

2018

De Etrusken haalden van Elba hun ijzererts via dagbouw voor de ovens in Populonia. Zij noemden het eiland Ilva wat ijzer betekent in het Latijn. Het ijzererts kwam van het oostelijke deel van het eiland, daarom is het hier een eldorado voor mineraalzoekers. Er zijn hier diverse openluchtmijnen/plekken waar men op zoek kan naar bv pyriet en hematiet en bv aquamarijn, tourmalijn en ilvaiet. Er worden 150 verschillende soorten gevonden. Het is hier dus een goudmijn voor verzamelaars van mineralen en stenen. Je ziet in veel plaatsjes winkels die de mineralen te koop aanbieden.

 

 

 

 

 

Maandag met de fiets naar het stadje Capoliveri boven op een berg, het is het stadje van de mijnwerkers en de wijnboeren. Leuke plaats, mooi gelegen en erg sfeervol maar ook wat toeristischer dan Porto Azzurro.Hier komen de bussen en je ziet toeristen achter hun gids aanlopen. 's Middags weer een tijdje op een bank op het strand gezeten, het is niet echt strandweer geweest dus het is rustig maar er is altijd wel wat te zien.

Het grote plein in Capoliveri.

Stukje achter de camping zie je een mooi gebergte, halverwege de berg ligt het bedevaarts kerkje Madonna di Monserrato, ja dezelfde naam als het beroemde Spaanse klooster in noord Spanje.Het is een miniatuurversie van dit klooster, we waren daar ook ooit maar ik kan het me niet goed meer herinneren. Het is dus gebouwd toen dit deel van Elba Spaans bezit was.En er is binnen een kopie van die beroemde zwarte Madonna, niet gezien, gesloten natuurlijk, alleen in het hoogseizoen beperkt open. Het is een klein stukje met de fiets en dan een kleine wandeling, steile klim maar de omgeving en het uitzicht is prachtig.

Het bedevaarts kerkje Madonna di Monserrato met aan de achterkant de watertoevoer.

Na weer even onder een boom op het strand gezeten en gezwommen te hebben gaan we achter in de middag het wandelpad langs de andere kant van de baai lopen. Dit gaat eerst naar het kleine strand Reale, ook hier een kleinschalige camping.

Laghetto di Terranera

Stukje verder kom je bij het kleine laghetto di Terranera. Hier was vroeger een mijn en werd er ijzererts gewonnen, het strand is het zwarte strand en het glinstert van de mineralen. Overal gekleurde rode rotsen en stenen, een prachtige omgeving met achter een kleine strook strand, het kleine smaragdgroene meertje.De kleur komt van zwavel- sodiumchloride-, sodiumiodide en broomhoudend water, staat er in een van mijn boekjes. Een bijzondere plek en een mooi wandeling er naar toe met prachtig uitzicht over zee met de vele zeilboten.

Links het smaragdgroene meertje rechts de blauwe Middelandsezee.
Het smaragdgroene Laghetto di Terranera.
Op weg naar het kleine meertje kom je eerst langs het strand Reale.
Op het strand kun je mineralen zoeken.
bwd  Set 1/2  fwd

Vandaag onze laatste dag op deze camping, vanmorgen het kleine mijnmuseum, La piccola miniera, niet ver van de camping bezocht. (€9 pp 13.00-14.30 gesloten)Niet onaardig maar prijzig voor het gebodene. Je rijdt met een treintje door een zgn mijn, er is een klein museum waar vooral de fluoriserende stenen in een donkere gang bijzonder zijn. Verder zijn er natuurlijk veel stenen en mineralen te zien en te koop. Ga vroeg of laat als er geen bussen staan. Morgen gaan we naar de noordoost punt.

 

 

 

 

 

We zitten nog even op het strand een leuk plekje als de boot van de duikschool uitvaart of terug komt(2x per dag) en vanavond na het eten op de fiets naar de stad een ijsje eten. Wij zijn niet van die echte ijseters maar het is hier wel erg lekker en het is reuze gezellig op het grote plein. Plek genoeg om even te zitten en alles te bekijken.