Carrara

2018

We staan op ACSI camping Partaccia 1 tussen Marina di Carrara en Marina di Massa N44.02882º E10.07132º. Het is hier langs de kust vol gebouwd met strandtenten en hun benodigde parkeerterreintjes. Dit is niet ons ding maar we willen een bezoek brengen aan een marmergroeve. Carrara ligt aan de voet van de hoge bergen(1945 m)van de Apuaanse Alpen die van binnen geheel uit marmer bestaan.

 

 

 

 

 

Woensdag morgen gaan we op de fiets naar Forte dei Marmi een plaats 9 km zuidelijker, hier is woensdags een markt. Het is vandaag een vrije dag voor de Italianen maar hoe het hier moet als het hoogseizoen is geen idee nu staat het al vol met auto's. Als je langs de kust rijdt zie je nauwelijks zee,overal zie je borden met no free Beach , dus allemaal gepacht door de strandtenten. Hier en daar heb je dan wel een stukje vrij strand. We kijken even bij de markt, lopen er 50 m overheen en dan is het weer wegwezen, wat een drukte, vreselijk. 's Middags even de andere kant uit gefietst naar Marina di Carrara dit is dichter bij. Hier heb je de bedrijven waar het marmer verwerkt en opgeslagen ligt. Op het plein voor de kerk is alles van marmer, paaltjes, het hele plein is met marmer geplaveid. Ook de trottoir banden zijn van marmer. Stuk verder op in Carrara ook weer een markt, ook weer druk. We hebben het gezien en gaan weer terug.

 

 

 

 

 

Er zijn hier diverse groeves, morgen rijden we met de camper naar de Cave di Frantiscritti. Op weg naar de groeves is het een drukte van vrachtwagens die af en aan de bergen in rijden. Als we boven komen bij de groeves blijkt dat we toch niet helemaal de goede route gereden hebben want de oude Ponti di Vara hebben we niet gezien? Bij de groeves aangekomen kopen we een ticket voor een tour met een jeep omhoog €12 pp. De rit begint pas over een uur dus we hebben mooi de tijd om bij het kleine museum te kijken €2 pp. Hier zie je de oude werktuigen die men vroeger gebruikte en ook foto's van hoe het er bv even na 1900 aan toe ging, zeer de moeite waard!

Cave di Frantiscitti, diep onder ons zien we de mensen en de machines als kleine miniaturen.

Half 12 gaan we met 2 jeeps omhoog, het gaat steil de berg op, boven gekomen stappen we uit en krijgen van de gids uitleg over het gebied en de werkwijze. Er zijn 3 valleien en in 1 klein gedeelte wordt alleen maar het beroemde witte Carrara marmer gedolven dat oa Michelangelo gebruikte. 8 dagen doen ze er over om een blok los te boren. Zeer indrukwekkend om te zien, wij staan hoog op de berg en diep beneden ons zie je ze overal aan het werk. De berg is niet alleen van marmer maar 2 km diep onder zeeniveau is het allemaal nog marmer wat in de bodem zit.

Na de excursie rijden we weer naar de kust en rijden de hele kustweg tot aan Viareggio toe. Nergens een stukje zee te zien overal strandtenten, vreselijk wat een kust. Bij Viareggio zien we een bordje port, we proberen het, misschien een leuke koffie plek, fout helemaal niks. Grote dure boten liggen pal naast elkaar, en scheepswerven waar dit soort boten gebouwd worden, een chaotische drukke plek.

We rijden verder binnendoor richting Lucca. Ik zie op de kaart dat je dan langs het meer van Massaciuccoli komt, met het gelijknamige plaatsje dat aan het water ligt zo te zien. Dit is dus ook niet zo, veel riet en in de verte zien we wat water. Maar ineens zien we even voorbij het dorp een soort feestterrein met wat tenten en eet/drinkgelegenheid, en er ligt een excursie boot? Er staat een Italiaanse camper, we vinden het een prima plek en gaan erbij staan, beetje zicht nog op het water, rust en ruimte. We hoeven er niet lang over na te denken, we blijven een dagje.N43.83145º E10.36150º.

Het meer van Massaciuccoli.

Vandaag weer een prachtige dag en we gaan via het wandelpad naar het dorpje, we willen nu het meer wel eens zien. Je komt dan bij ook weer een zijstuk/tak van het meer en zien dat het een vogelbeschermd gebied is, Oasi Massaciuccoli. Via een houten plankier kun je tussen het riet door naar het meer lopen waar op diverse plekken borden staan met informatie. Er zijn een paar vogelkijkposten waar grote posters hangen met info over flora en fauna. Als we terug door het dorp lopen zien we dat er Romaanse resten zijn, een kleine archeologische plek uit de tijd van het oude Versilie, zoals het gebied destijds hier heette.