Lucca 2018

2018

We waren vroeg op de CP Il Sergio in Lucca N43.85101º E10.48575º. We gaan meteen op de fiets de oude stad in. We zijn hier al 2 x geweest dus het meeste hebben we hier al bezocht, maar we vinden Lucca een heerlijke relaxte stad. We parkeren de fiets ergens en lopen wat door het centrum bij de S.Michel In Foro. Wat een prachtige gevel heeft deze kerk. Daarna maken we een rondje over de stadsmuur, heerlijk fietsen of wandelen want overal staan bomen. De ruim 4 km oude muur met zijn uitgebouwde bastions loopt helemaal rond de oude stad. Lucca is echt een fiets en wandel stad, alhoewel er ook wel af en toe auto's door de smalle straatjes rijden is het prettig lopen.

 

 

 

 

 

Na het eten gaan we weer met de fiets naar de stad en parkeren die nu bij het ovale Piazza dell' Anfiteatro. Ten tijde van de Romeinen in de 2 eeuw stond hier een amfitheater. We maken weer een wandeling door de stad, overal leuke pleintjes, vele terrasjes, een reuze gezellige stad. Tenslotte eten we nog een ijsje op het plein en gaan weer naar de CP op nog geen km buiten de stadsmuur.

 

 

 

 

 

Zondagmorgen rijden we weer via La Mura naar de Duomo S.Martino, deze hebben we destijds niet bezocht en ook de hoge toren niet beklommen, €6 pp toren + kerk.Zo is er toch nog iets nieuws te bezoeken. Boven op de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad naar oa de klokkentoren,Torre delle Ore en Torre Guinigi met de steeneiken bovenop. Toren van de belangrijke en rijke handelsfamilie Guinigi.In de verslagen van onze reizen naar Sardinië en Toscane is meer van Lucca en de geschiedenis van te lezen, zo ook over de tijd van Napoleon toen zijn zuster de stad bestuurde. Topstuk van de Duomo is het witmarmeren grafmonument van Ilaria del Carreto, echtgenote van Paolo Guinigi. Toch lees ik ook ergens dat er twijfels over zijn of zij het wel is. Verder oa een mooi plafond, mooie marmeren mozaïek vloer, een kleine kapel met Volto Santo, het grote Christusbeeld met het heilige gezicht. De legende van Lucca die door kooplieden door Europa werd verspreid. Op 13 september is er altijd een grote processie. En groot schilderij van het Laatste Avondmaal van Tintoretto. En natuurlijk een beeld van Sint Martinus die zijn mantel met een bedelaar deelt.

Uitzicht van de domtoren met in de verte de Torre Guinigi met de steeneiken boven op.

Daarna fietsen we naar het oostelijke gedeelte van de stad dat minder toeristisch is. In de Via Dell Fosso stroomt het kleine riviertje van noord naar zuid door de stad. Hier zie je het gewone leven van de bewoners van de oude binnenstad. En via de buitenkant van de stad en door de Porta Santa Maria, een van de vele stadspoorten, gaan we weer terug naar de CP. Een heerlijke stad vinden we Lucca met een rijk verleden waar veel te zien is, ook nog voor de 3e keer.