Elba-Scaglieri

2018

We zitten nog steeds op de CP in Procchio, vanmorgen met de fiets de andere kant uit geweest naar Scaglieri, in de baai van Biodola. Weer een prachtige route met mooi uitzicht. Er wordt veel gefietst maar niet op de fietsen die wij hebben, racefietsen en mountainbikes. Maar met een behoorlijke ondersteuning en af en toe gas erbij komen wij er ook. Volgens mijn boekje is het strand van Biodola het mooiste en chicste strand van het eiland.

 

 

 

 

 

Het ziet er inderdaad allemaal luxer uit als bij ons. Er is hier zelfs een camping maar we zijn blij waar we zitten en vinden het in de baai van Procchio veel aangenamer. De baai hier is wat kleiner dus wat lopen is er hier niet bij en het plaatsje zijn slechts een paar huizen die overigens prachtig liggen.Het strand is in 2en verdeeld door een rotspartij met een klein rustig gedeelte bij Scaglieri. Het andere grotere gedeelte is drukker. En bij La Biodola zijn het allemaal luxe hotels. Dus we zijn heel erg blij met waar we zitten en gaan maandag pas weer weg. Het is nu weekend en Pinksteren dus het is duidelijk drukker.

Scaglieri met een mooie zonnewijzer op de muur van een huis.

Elba is natuurlijk bekend vanwege Napoleon, toch heeft hij hier nog geen jaar gewoond. Na de afzetting schonk men de gevallen keizer de soevereiniteit over Elba. Hij kwam hier met een heel gevolg soldaten en hofhouding.Hij legde wegen aan,ontwikkelde de mijnen en moderniseerde de hoofdstad Portoferraio.Binnen het jaar vertrok hij alweer om proberen de macht te heroveren, maar hij verliest de slag bij Waterloo. Lang hiervoor is het eiland door velen bezet geweest om zijn strategische ligging en bodemschatten.Volgens mijn boekje wordt het eiland in augustus overspoelt door Italiaanse toeristen. 

De oostpunt van de baai van Procchio.

Vanmorgen een wandeling langs de baai gemaakt naar het huis op de punt bij Guardiola, het is net of je langs de Cinqueterre loopt. Maar bij het huis gaat het steil omhoog en daarna lopen we onder de bomen maar totaal geen uitzicht. Dus na een tijdje haken we af en gaan weer terug. Ja prima lopen in vergelijk met de andere wandeling die we gemaakt hebben. Morgen krijgen we misschien een beetje regen, tijd om een ander plekje te zoeken, we gaan richting Portoferraio.