Populonia

2018

Livorno

We gaan naar de CP Parco del Mulino in Avenza N43.51769º E10.32612º. Dit is een voorstad ten zuiden van Livorno,met de bus(LAM Rossa) ben je in 15 minuten in het centrum van Livorno op Piazza Grande.Betalen kan in de bus €1,70 pp. Ik had er al uiteenlopende berichten over gelezen, positief en negatief. Het is na Genua de 2e grote havenstad van Italie. In 1421 kochten de Florentijnen Livorno voor 100.000 florijnen van de Genuanen, een enorm bedrag voor een door muskieten en malaria geteisterd vissersdorp. Door de De Medici werd het 100 jaar later in een grote havenstad veranderd.

 

 

 

 

 

We gaan met de bus naar het centrum en kijken bij het oude en het nieuwe fort. Hier ligt ook de oude wijk Venetia, Quartiere di Venetia Nuova, wijk met grachten en bruggen. We vinden het niks, sfeerloos, ongezellig.Komt misschien ook door de tijd van het jaar en het weer. Ook de aangeprezen Amerikaanse markt(Mercatino Americano) als de meest karakteristieke plek in Livorno, ongezellig er loopt geen kip. Hier verkoopt men vooral oude legerkleding en veldspullen. Verder wat grote pleinen, winkelstraten met grote gebouwen en Portici. Misschien het verkeerde moment maar wij hebben het snel gezien, nee voor ons geen Livorno meer.

De ingang van Fortezza Nuova.

De kust verder naar het zuiden is niet echt interessant, veel resorts, campings en hotels, dat was ons al bekend van onze eerste reis langs de Italiaanse kust. Rond Cecina is het een echte toeristenindustrie. We gaan even bij San Vincenzo kijken hier is het wat kleinschaliger maar het seizoen is hier nog niet begonnen.

Populonia

Dan gaan we richting de baai van Baratti en mooi plekje met ook Populonia. Deze kust ten zuiden van Livorno noemt men ook wel de Etruskische Riviera. De andere Etruskische plekken zoals Tarquinia en Cerveteri hebben we destijds al bezocht. De stad lag boven op de heuvel en beneden in de baai was het industriele gedeelte. Populonia was een welvarende Etruskische stad omdat hier het ijzererts van Elba omgesmolten werd. Dan hebben we het over 8 a 9 eeuwen v.Chr.Tussen de 2 gedeeltes van de stad lag de necropolis, waar men de doden begroef.

Tijdens onze eerste Italie reis, Rondreis langs de kust, schrijf ik al het een en ander over de Etrusken. De Romeinen namen de macht over in Etrurië en zo verdween hun cultuur. Het waren zeer ontwikkelde handwerkslieden en bouwkundige ingenieurs. De Romeinen hebben veel van hun overgenomen.

 

 

 

 

 

Het was even zoeken maar we vinden een mooie plek bij Agricampeggio Rosa Dei Venti N42.99766º E10.52890º €20, stroom 3 amp, douche 50ct. Met de fiets zijn we zo in de baai van Baratti, een mooie plek, en klein stukje verder is de archeologische plek van Populonia. De tombes liggen vlak bij maar wij lopen ook nog naar de necropoli grotten combi ticket €12 65+. We wisten het van te voren een stevige wandeling maar het is lekker weer.Loop bij het rode pad bij de kruising rechts omhoog dit is korter en er is meer te zien, sla het andere stuk over. We fietsen daarna nog omhoog naar de acropolis Populonia, net te doen met de e-bike. Rijd je toch omhoog met de camper dan is stukje voor het dorp aan de linkerkant een kleine rondevormige P. Het is een klein oud dorp,3 straatjes met wat toeristische winkeltjes en eetgelegenheden. Het weer is onbestendig dus we blijven nog een dag op de Agricampeggio, we staan hier goed met mooi uitzicht en alle faciliteiten.

De baai van Baratti.
Tomba letti funebri, de tombe van de doodsbedden.
Tomba dei Carri, 28 m in doorsnede.
De tombes waren heel lang bedekt met een 7m hoge slakkenlaag.
bwd  Set 1/2  fwd

Rond de middag lijkt het op te knappen en gaan we lopend naar Baratti.Achter uitgang op de camping, even de code van het hek vragen! Een leuke wandeling over 2 heuveltjes, als we weer terug zijn, zijn we net op tijd voordat het weer hevig begint te regenen.