Elba-Portoferraio

2018

Portoferraio betekent ijzerhaven en het is de hoofdstad van Elba met 12.000 inwoners. Het oude gedeelte van Portoferraio ligt mooi aan een baai, beschermd door 2 forten en restanten van een stadsmuur.De forten werden gebouwd door de Medici in de 16e eeuw. De oude hoefijzervormige haven Darsena Medicea is prachtig met de gekleurde huizen rond om de kade. Een prachtige beschutte plek voor de zeilboten en dure jachten die er liggen.

 

 

 

 

 

In het midden ligt de oude stadspoort Porta Mare waar je de oude stad in loopt. De stad ligt tegen een heuvel dus het is veel trappetjes lopen. Boven op het hoog gelegen deel ligt fort Falcone hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.Er is een klein museum wat niks voorstelt, aardiger zijn de ingerichte bunkers uit de 2e WO. Hier vlak bij ligt het paleis van Napoleon,Palazzina dei Mulini €5 pp. Het is ingericht maar ooit stond het vol met meubels, zilver, boeken en allerlei spullen die hij meegenomen had uit Fontainebleau. Napoleon behield zijn keizerstitel en kreeg een jaartoelage.

De oude stadspoort, Porta Mare.
Het oude centrum van Portoferraio.
Paleis van Napoleon, Palazzina dei Mulini.
Zitje in de tuin van het paleis van Napoleon.
bwd  Set 1/2  fwd

Halverwege de stad ligt het Teatro dei Vigilanti, oorspronkelijk gebouwd als mausoleum, later verbouwd tot kerk maar door Napoleon verbouwd tot theater.De rijken konden hier loges kopen wie er een kon bemachtigen behoorde tot de gelukkigen en daarom werd het ook wel Teatro dei Fortunati genoemd. We vinden het zo voor 1 dag wel voldoende morgen nog wat andere bezienswaardigheden.

 

 

 

 

 

De volgende dag dus weer met de fiets naar de stad, in principe zou je alles op 1 dag kunnen bezoeken maar ik vind het een beetje te vermoeiend. En je loopt tegen logistiek probleempje aan dat veel tussen de middag 2 uur dicht is, siesta he! We gaan nu naar de landtong, La Linguella met de achthoekige toren, Torre del Martello.Hier is ook het archeologisch museum wat niet zoveel voorstelt, helaas alles in het Italiaans. Je krijgt wel een folder in diverse talen. We hebben een combiticket gekocht voor Fort Falcone, Teatro dei Fortunati, La Linguella en Romeinse villa(waar we niet aan toe gekomen zijn) voor €12 70+. Het uitzicht is hier weer heel erg mooi, daarna een koffie op een van de terrasjes aan de Darsena haven. Dit is een heerlijke plek, voor iedereen wat wils. Luxe terrasjes, eenvoudige , vissersboten, luxe jachten en natuurlijke de vele zeilboten. Het is er gezellig en (nu nog) niet te druk.

We lopen nog 1 keer de trappen op omhoog naar de chiesa della Misericordia, slechts 3 uurtjes 's morgens open. Hier zou in het kleine museum een bronzen afgietsel van het dodenmasker van Napoleon en een replica van zijn sarcofaag in de Dome des Invalides.Helaas gesloten, de kerk is wel de mooiste van de stad.De stad heeft vele trappen maar toch staan overal geparkeerde auto's, het is echt een stad waar gewoond wordt.

De oude haven Darsena Medicea.
Fort Falcone.
De gezellige kade langs de Darsena haven.
Het oude centrum van Portoferraio.
bwd  Set 1/2  fwd

Voordat we naar de zuidkust gaan rijden we naar San Martino waar het buitenverblijf van Napoleon staat. €5 pp en P €6.Hij kocht de villa met het diamanten halssnoer van zijn zuster Pauline.32 jaar na zijn dood werd de neoclassistische gevel met zuilenhal er aan toegevoegd door zijn grootste vereerder de Russische vorst Anatolio Demidov.Dezelfde die het dodenmasker heeft laten maken.