Giardino dei Tarocchi

2018

Capalbio

We rijden een klein stukje het binnenland in naar Capalbio een Middeleeuws dorp boven op een berg. Het gebied is al heel lang bewoond oa door de Etrusken en Romeinen. Het is ooit van Sienna geweest maar is ook ingenomen door de Spanjaarden, die dus ook op Argentario en Orbetello zaten. Zij waren bondgenoten van de De Medici. Tegenwoordig hebben rijke Romeinen er een huisje. Het zeer oude dorp binnen de stadsmuren is een plaatje, over een groot deel van de muur kan je lopen. Het oude Romaanse kerkje heeft nog een paar nissen met oude fresco's.

 

 

 

 

 

 

Giardino dei Tarocchi

Hier vlakbij ligt de Giardino dei Tarocchi,de tuin van de beeldhouwster Niki de Saint Phalle. De beelden zijn geinspireerdop de symboliek van de 22 tarotkaarten. Vanaf 1979 maakte zij reusachtige beelden van gewapend beton en door spuitbeton vormgegeven. Verder is het bekleed met polyester, keramiek glas en spiegels. Heel veel andere kunstenaars werkten er 15 jaar aan en ook veel plaatselijke ambachtslieden. Een en ander doet denken aan Gaudi's Park Guel in Barcelona. Geopend van 14.30-19.00 €7 65+.

Prachtige grote beelden in de giardino dei Tarocchi.
In de dikke dame bevindt zich een compleet huis.
2 Ramen van het huis in de dikke dame.
De ingang van de woning in de dikke dame.
bwd  Set 1/2  fwd

Het zijn 22 beelden van klein tot zeer groot waar je in kunt lopen. In 1 groot beeld bevindt zich een huis met slaapkamer, badkamer en keuken. Er is een mooi binnenhofje met zitjes onder de arcades.Het is een zeer grote verscheidenheid van tegels, vormen, spiegels etc. Je kunt over bovengedeeltes lopen en overal zijn zitjes zodat je ergens kunt zitten en een en ander rustig te bekijken en op je in laten werken. Een heel bijzondere plek, we overnachten op de P van de tuin: N42.42455º E11.47015º.

Magliano

De volgende dag willen we eigenlijk naar de Termen van Saturnia, maar er is regen voorspelt en het is niet zo warm. We zijn hier ooit al eens geweest dus slaan we het nu maar over. Ten oosten van Saturnia liggen de tufstenen dorpen Sorano, Sovana en Pitigliano die hebben we toen ook bezocht. Dus kiezen we nu voor een paar mooie dorpen ten westen van Saturnia, Magliano in Toscana, Montemerano en Scansano. Als we bij Magliano zijn hebben de eerste regenbui al te pakken. We wachten het af en om 1 uur is het gelukkig weer droog. Het dorp/stadje stelt niet zoveel voor alleen de 14e eeuwse stadsmuur is mooi. Hier kun je een stuk over lopen en heb je een mooi uitzicht over de heuvels.

 

 

 

 

 

 

Montemerano

Daarna rijden we naar Montemerano, rechts en links zien we de buien hangen maar we hebben het gelukkig nog droog. Er is niet echt een logische route naar Montemerano maar via de kaart en de TomTom rijden we via diverse onverharde wegen een prachtige route over heuvels, slingerende wegen. Het schiet niet echt op natuurlijk want we rijden ongeveer 30 km, maar wat een schitterende route. En in Montemerano hebben we de volgende bui alweer te pakken, na de koffie wordt het weer droog en maken we een wandeling door het dorp. Dit oude centrum doet wel weer echt Middeleeuws aan. De kerk heeft een bijzonder paneel, de Madonna della Gattaiola, ooit gebruikt als deur in een graanschuur, met sleutelgat en onderin nog het kattenluikje.

We rijden dwars door de Toscaanse heuvels van Magliano naar Montemerano .

Scansano

Vandaar gaan we naar Scansano, hier nemen we in de stad een verkeerde afslag en rijden we een stuk door het oude centrum tot er een bord staat van niet breder dan 2 m. Tja dan gaat Marinus eerst even poolshoogte nemen als we ergens aan de kant staan. Een vrachtautootje rijdt wel door, een man stopt en zegt dat het wel kan als we voorzichtig rijden? Wij zijn wel 2.35 dit zijn echt van die kromme tenen momenten. Het gaat gelukkig goed en komen ongeschonden op CP Scansano aan even buiten het dorp N42.68881º E11.32523º. Een CP met prachtig uitzicht en prima voorzieningen €15. We lopen daarna de berg af enn maken nog een rondje door het centro storico van Scansano.