Massa Marittima

2018

Campiglia Marittima

Gelukkig is het de volgende dag beter weer, zon en bewolking, we maken een rit door het achterland langs diverse Middeleeuwse plaatsjes.We bezoeken Campiglia Marittima en lopen hier de blauwe wandelroute die aangegeven staat. In Suvereto,waar we al eens waren is er maandags markt. Daarna naar Sassetta en Castagneto Carducci. Van deze laatsten ligt Sassetta het mooist maar het mooiste centro storico toch heeft Campiglia Marittima.

 

 

 

 

 

Campiglia werd bestuurd door een Pisaanse Capitano, een rechter en een notaris. Het behield deze bestuursvorm ook toen Pisa in 1406 het onderspit dolf tegen Florence. Het is een mooie route door een mooi Toscaans landschap. Dit gedeelte van Toscane, het zuiden, is wat minder bekend en dus niet zo druk.Dan besluiten we om toch maar verder te gaan weer via de kust, de snelweg naar Massa Marittima.

Het centro storico van Campiglia Marittima.
Stadspoort met 4 wapenschilden.
Palazzo Pretorio met de wapenschilden van alle capitano's.
Overal hangen geschilderde portretten van mensen die iets voor de stad betekend hebben.
bwd  Set 1/2  fwd

Massa Marittima

De naam geeft de indruk dat het aan zee ligt maar het ligt 24 km landinwaarts. We staan op de CP N43.04510º E10.89034º niet ver van het centrum. 's Avonds na het eten als het na de onweersbui weer droog is maken we even een verkenningsrondje door de stad. De stad is ook altijd een rijke stad geweest ivm de koper en zilvermijnen, zoals in het hele gebied hier. Er is een hoog en een laag gelegen gedeelte van de stad. Na de onderwerping van Sienna in 1335 bouwden de Sienesen een burcht in het midden om van hieruit beide stadsdelen in de gaten te houden. Hier staat ook de Torre del Candeliere, boven op de toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Geopend 10.30-13.30 en 15.00-18.00, maandag gesloten, €3, 65+ €2 

Uitzicht op Massa Marittima vanaf de bovenstad.

In het oude stadsdeel staat de Duomo aan een aflopend plein met rondom palazzi van de kerkelijke en wereldse macht .Onder de oude openbare graanschuur, is een bron en bij recente restauratie kwam een bijzonder fresco te voorschijn. Een vruchtbaarheidsboom met overal penissen aan de takken.  Onder de boom 2 pratende vrouwen en  2 vechtende vrouwen om de ongewone vruchten. Men noemt het een zeldzame vondst omdat dit soort afbeeldingen meestal wat omzichtiger getoond wordt. 's Middags rijden we weer naar de kust en gaan naar camping Maremma Sans Souci.

Het oudste gedeelte van het doopvont in de Duomo.