Elba-Rio nell'Elba

2018

We gaan met de fiets naar Rio nell'Elba,waarschijnlijk de oudste plaats op het eiland. Het is vlakbij, als je naar Rio Marina gaat kom je er bijna langs alleen moet je nu even de berg op, een stevige klim. Het eiland was al in de 5 v.Ch. bewoond door de Etrusken die er ijzererts vandaan haalden, daarna kwamen de Romeinen en na de val van het Romeinse rijk was het een aantrekkelijke prooi voor oa piraten en Saracenen.

 

 

 

 

 

Rio nell'Elba is gebouw op een aantal richels hier door was het wat gemakkelijker te verdedigen tegen de aanvallers. De familie Appiani, de bestuurders van Piombino hebben het eiland 2 eeuwen in hun bezit gehad. Het is een tijd Spaans geweest daarna Frans en in 1815 ging het naar het Groothertogdom Toscane. In 1860 ging het op in het koninkrijk Italië. Het heeft dus heel veel eigenaren/bestuurders gehad.

Rio nell'Elba.

Dinsdagmorgen is er markt in Rio nell'Elba, een kleine markt op het pleintje naast de kerk. Het is niet druk maar geeft wel wat reuring in het dorp. We maken een wandeling door het dorp en klimmen omhoog het is een heel steil dorp. Daarna dalen we door smalle straatjes weer af naar beneden. Het is bewolkt en af en toe valt er een spat regen, maar zoals steeds stelt het weinig voor, echt nat word je er niet van en het is ook niet koud.

's Middags is het weer zonnig en zitten we weer heerlijk rustig bij het zwembad. Later in de middag komen er nog 2 familie's met kinderen bij. Het blijft ongelooflijk rustig op de camping, het zijn alleen maar Italianen die nu in de vakantiehuisjes zitten. Bij buitenlanders is dit deel van het eiland niet erg in trek. Hun website is ook alleen maar in het Italiaans en Engels, de camping baas en zijn vrouw, zeer modern typje om te zien, spreken echter geen woord Engels of Duits,ongelooflijk. Op hun site campingcanapai.it ziet het er best aardig uit maar het rare is van al de campings sites op het eiland(vele ook in het Nederlands)is dit de enigste waar geen prijzen bij staan. Toch betaalden we 1 euro minder per dag als op de CP in Cavo met zijn bijzondere faciliteiten!

Vannacht een behoorlijke onweersbui met veel regen gehad. We gaan nu richting boot en willen dit doen vanuit Rio nell'Elba langs de hooggelegen Via del Volterraio die langs de Volterraio burcht gaat.Dan is het ook nog een half uur klauteren maar even buiten Rio zien we dat je niet breder dan 2 m mag zijn, dan proberen we het van af de ander kant van de berg bij de baai bij Portoferraio. Hè balen, weer een bord van niet breder dan 2 m, helaas. Camping Canapai organiseert ook excursies naar de Volterrraio burch. Maar dan is het nog wel een stuk wandelen/omhoog klauteren.

Langs de baai van Portoferraio drinken we koffie en hebben ook een mooi uitzicht op de hoogste berg Monte Capanne(1019m). Door de hevige regenval 's nachts ligt de top grotendeels in de wolken. In Portoferraio kopen we bij de haven een ticket voor de boot (€87,30) en half 1 varen we de haven uit.

We proberen vanaf de west kant bij de Volterraio burcht te komen.