Fontanellato

2018

Sabbioneta

En weer verder via Foroldi naar Sabbioneta,dit vestingstadje is gebouwd door een hertog die in 40 jaar tijd het stadje bouwde en helemaal voor zichzelf wilde. Hij trok er met zijn hofhouding, kunstenaars etc naar toe. Het kreeg de naam klein Athene, maar na zijn dood raakte het stadje in verval.

Het centrale plein in Sabbioneta waar ook het paleis van de hertog is.

We kopen een combiticket voor een aantal bezienswaardigheden € 12 en €8,50 65+ . 2 Paleizen en een theater,om nou te zeggen een aanrader,niet echt. Het is zondag dus er zijn best wel Italiaanse toeristen maar we vinden het stadje wat sfeerloos. De gebouwen van binnen met de fresco's en houten plafonds zijn een beetje vergane glorie op een aantal houten plafonds na die nog mooi zijn. We overnachten op de P naast de stadsmuur N45.00126º E10.48871º.

Fontanellato

De volgende dag voor de herkansing van het kasteel Rocca Sanvitale uit de 15e eeuw in Fontanellato.Openingstijden 9.30-11.45, 14.30-17.45 €8 pp. Wat een rust vergeleken met gisteren, het kasteel ziet er mooi uit met een slotgracht. Tot 1951 was het bezit van de fam.Sanvitale, de laatste Graaf verkocht het toen aan de gemeente. Ook weer zo'n kasteel met gids die alleen Italiaans spreekt en geen foto's! Uitleg mee op A4tjes in Engels of Duits.

 

 

 

 

 

We liepen vrij achteraan en toen ik toch even een foto nam sprong ze me meteen op mijn nek, toen ik zei dat ik niet flitste, nee niks geen foto's, belachelijk. Ik wist het al van internet maar dit kasteel had een hogere kwalificatie dan dat in Soragna en was van buiten ook mooier, dus toch hier voor gekozen. Het heeft mooie fresco's en plafonds, een aantal ingerichte kamers zoals ontvangstkamer, slaapkamer, eetkamer. In de wapenzaal een geldkist met een ingenieus systeem van 12 schuiven die rondom het deksel afsluiten. En dan heel leuk in de tuin op de hoek van het kasteel de optische kamer. Naar 2 kanten een systeem van lenzen(camera obscura) waardoor je op een witte ondergrond een beeld kreeg van wat er zich op het plein rechts en links voor het kasteel afspeelde. Je zag de mensen lopen en auto van parkeerterrein wegrijden!

Rocca Santivale in Fontanellato.

We rijden richting zuiden naar de kust en rijden over de Passo della Cisa.Even voor de pas aan de rand van het dorp Berceto overnachten we N44.50594º E9.98769º dit is niet de ACSI plek. Het is een prachtige route, boven op de pas even een koffiepauze, we zien veel bloemen in bloei staan.

In Pontremoli maken we even een stop om door het oude centrum van het plaatsje te lopen. Rond deze tijd zijn de plaatsjes op zijn gezelligst, na 1 uur is het siësta en is het een dooie boel.