Rome 2016

1e dag

We staan op camping Flaminio Village(N 41.95996 E 12.48031), een luxe camping in een buitenwijk van Rome. Aan de overkant van de weg is een grote supermarkt. Bus 200 stopt voor de camping en brengt je naar het eindpunt Manzini, daarna neem je de tram naar het centrum die je naar het eindpunt Piazza Popolo brengt. Voor € 18 hebben we op de camping een 3 dagen OV kaart gekocht.

 

 

 

 

 

Als we 's middags naar de stad gaan lopen we vanaf het centrum eerst een stuk langs de Tiber naar Castello S.Angelo (€ 10). Dit was het mausoleum van keizer Hadrianus maar ook 1000 jaar lang een pauselijk kasteel en gevangenis. Het kreeg zijn naam in 590 toen Gregorius de Grote boven de toren een visioen van de aartsengel Michael zag die het einde van de pest aankondigde. Boven vanaf het bordes kijk je uit naar het St.Pieterplein. We lopen naar het plein voor de St.Pieter maar als we de rij wachtende zien gaan we met de Metro naar de Santa Maria Maggiore.

Uitzicht vanaf Castello S.Angelo naar de St.Pieter.

Dit is een kerk met diverse architectonische stijlen, een Romaanse klokkentoren en een apsis met mozaïek, een verzonken plafond van goud, hier ook dus pracht en praal. Het is inmiddels half 5 we besluiten weer terug te gaan. Met metro, tram en bus doen we er 5 kwartier over (vanaf de Santa Maria Maggiore).

2e dag

 ’s Morgens om kwart over 6(!!!!!!) met de bus, tram en metro weer naar de Sint Pieter. We zijn er om half 8 en denk dan niet dat je de eerste bent. De figuren die kaartjes verkopen van skip the line staan er gelukkig nog niet, daar is het even te vroeg voor. We hebben een paar mensen voor ons, alles moet door de scan voor de veiligheid daarna kan je door lopen. Ook in de kerk is het al bedrijvig want om 7 uur begint er al een mis in een zijkapel. De pracht en praal is onvoorstelbaar. Je moet hier maar niet te veel over nadenken hoe men dit financieel voor elkaar gekregen heeft .Overal zie je geestelijken lopen en bezig met rituelen met kleine groepjes mensen.

De St. Pieter met de Egyptische obelisk op het plein.
Boven op de grote ronde koepel is het uitzichtpunt .
Het middenschip van de St. Pieter.
Binnen kun je langs de onderkant van de koepel lopen waar je dan beneden in de kerk kunt kijken.
bwd  Set 1/2  fwd

Je kunt ook naar boven en rond in de koepel lopen en daarna zelfs nog naar boven, bovenop de koepel. Hier moet je een kaartje voor kopen,€ 6 met de trap of € 8 met de lift, wij nemen natuurlijk de lift. Dan kom je in de koepel waar je rond kunt lopen en je beneden in de kerk kijkt. Hier zie je ook dat het geen schilderwerk is maar allemaal mozaïeken. Maar dan kun je ook nog verder, niks geen lift meer, 320 treden slingerend door smalle doorgangen omhoog. Maar met een prachtig uitzicht op het plein en de stad, zeker de moeite waard.

Na 2 uur totaal rond gekeken te hebben vinden we het genoeg en gaan we met de bus 280 langs de Tiber naar Trastevere, de oude Romeinse volksbuurt. Daar gaan we naar de Santa Maria in Trastevere, een van de weinige Middeleeuwse kerken van Rome met prachtige mozaïeken in de apsis. De kerk staat aan een gezellig plein waar muziek gemaakt wordt door straatmuzikanten. De volkswijk heeft een leuk straatje naar het plein toe. Een heel andere sfeer dan in de grote brede en drukke straten.

De Santa Maria kerk in de wijk Trastevere aan het piazza Sant 'Egidio.

Dan weer met een tram 8 naar het Pantheon, bij het eindpunt moeten we een stuk lopen hebben we gezien. Dan gaan we helemaal de mist in, ondanks onze plattegrond. Maar het is soms moeilijk te zien, de straten lopen over heuvels etc. en zo komen we bij het Colosseum uit. Helemaal fout, we nemen een taxi die ons voor € 10 naar het Pantheon brengt. We zijn inmiddels moe en dat bedrag is het ons dubbel en dwars waard.

In 2007 waren we ook bij het Pantheon maar ik vond het zo’n fascinerend gebouw dat ik er nog een keer naar toe wilde. 2000 jaar oud, gebouwd in de stijl van een Griekse tempel.Van buiten is te zien dat het geen zuivere koepelconstructie is. Er zijn dikke lagen baksteen rond de eigenlijke koepel binnen, die is van beton, gestort in een tijdelijke bekisting waarbij het beton aan de basis van de koepel dunner en lichter is dan in de top. Een prachtig staaltje van Romeins vakmanschap.

De koepel is met een diameter van 43,3 meter groter dan de koepel van de St.Pieter. Uit respect voor het Pantheon heeft Michelangelo deze koepel iets kleiner gemaakt. Het ronde gat in het dak, de oculus is 9 meter breed. Door deze opening komt het enigste licht naar binnen in de kerk. Zo is het voor vandaag wel even genoeg geweest, om half 5 zijn we weer op de camping.

3e dag

 Weer op tijd met de bus(nu pas kwart over 8!) naar de stad, deze keer naar de San Clemente, een kerk met 3 niveaus(entree €10 en niet fototgraferen). Het onderste gedeelte is een Mithrastempel voor de Perzische god Mithras, mogelijk een school voor het inwijden in het mithraisme. Deze dienst was een geduchte concurrent voor het Christendom. Door het vernietigen van de tempel door de Christenen is de tempel volgestort maar zo wel bewaard gebleven. Daar boven op is een kerk met schip en 2 zijschepen gebouwd , hier zie je nog wat oude fresco’s. Hier werden de relieken van Clemens toen hij verdronken was in de Zwarte zee naar toe gebracht.

De oude kerk was in 1108 zwaar beschadigd door de Noormannen, toen werd de bovenkerk pas gebouwd, deze heeft een mooie apsis met mozaïeken. We lopen daarna naar de San Giovanni in Laterano, naar de familie der Laterano genoemd ooit eigenaar van deze grond. Ook weer een indrukwekkende kerk met indrukwekkende voorgevel en binnen langs het schip grote beelden van de 12 apostelen(erg barok),het dwarschip en de apsis is mooier met fresco’s. In het midden staat het pauselijk altaar waar alleen de paus de mis mag opdragen. Het baptisterium is gesloten maar we kunnen wel in de kloostergang(€5).

De absis van de San Clemente.
San Giovanni in Laterano.
Het voorportaal van de San Giovanni.
Apsis met het pauselijk altaar van de San Giovanni.
bwd  Set 1/2  fwd

Tegenover de kerk bevindt zich de Scala Santa, de heilige trap met 28 marmeren treden die gaan naar de privé kapel van de paus. De gelovigen beklommen de trappen op de knieën om een aflaat te verdienen. De trap zou uit het huis van Pontius Pilatus komen waarover Christus voor zijn kruisiging liep. Wij zagen diverse mensen de trap opgaan op de knieën, wij konden een trap ernaast nemen. De heilige trap mag je niet gewoon oplopen! Zeker iets wat de moeite waard is om te bezoeken!

Na al die pracht en praal met bus 218 even buiten de stad naar de catacomben aan de Via Appia Antica. De bekendste is die van San Sebastiaan, lid van de keizerlijke wacht en martelaar. Hij werd gedood in de 3e eeuw toen hij probeerde de bevolking tegen de pest te beschermen. Je moet dit bezoeken met een rondleiding(€10 en verboden te fotograferen), hierna zijn we weer terug naar de camping gegaan. Deze 3 dagen vinden we genoeg, er is natuurlijk nog veel meer te zien, oa Vaticaan museum, maar wij gaan morgen richting kust.