Bologna

2016

We hebben vanuit de Gargano ruim 550 km gereden naar Bologna. Een mooie afstand voor weer even een pauze. We hadden dit niet in de planning maar hadden de tip in de Salento gekregen, en het is de moeite waard.

Bologna is een studentenstad, de universiteit was in de 12e eeuw al de meest toonaangevende universiteit van Europa. Hier door groeide de stad enorm en bouwden de welgestelde families een toren om zichzelf te verdedigen mocht dit nodig zijn. Er hebben er ooit 180 gestaan maar nu zijn het er nog maar 15. De 2 bekendste zijn de scheve torens van Bologna: Torre degli Asinelli en Torre Garisenda. De Asinelli is 97,6 m hoog en staat 1,23 m uit het lood, de Garisenda, die er vlak naast staat is in de Middeleeuwen half afgebroken en is nu nog maar 48,16 m maar staat wel 3,22 uit het lood. Dan zijn er natuurlijk de gebruikelijke kerken maar Bologna is eigenlijk wel het meest bekend om zijn Portici,(arcaden)waaronder je kunt lopen als het warm is maar ook handig als het regent. De stad heeft zo ruim 35 km aan arcaden.

 

 

 

 

 

Vanaf de camping vertrekt er een bus naar het centrum van de stad, heel erg handig.Kaartjes kun je op de campingkopen We lopen door de brede winkelstraat, Via dell’Independenza naar het Piazza Maggiore, overal zie je Palazzi, Middeleeuwse gebouwen, alles in gezellige kleuren, een sfeervolle oude binnenstad. Eerst maar even naar de kathedraal San Pietro want het begint een beetje te regenen en daarna naar de Basilica di San Petronio(€2 kaartje om te mogen fotograferen). Deze laatste is misschien wel de bekendste kerk van Bologna. Hij heeft ook een meridiaan zoals we die in Modica op Sicilie hebben gezien. Rond 12 uur als er een zonnestraal door een opening in het dak valt geeft die de datum en sterrenbeeld aan. Er stond een schema waar je kon zien dat een en ander minuten later of even eerder is. Een keer in het jaar is het geloof ik precies om 12 uur. Jammer het regent dus er valt niets te zien. In Modica waren we destijds ook al niet op het moment suprême.

Basilica di S.Petronio met zijn onafgebouwde gevel.

Daarna gaan we wat eten, Bologna is een stad voor lekkerbekken, de culinaire hoofdstad van Italie, het wordt ook wel La Grassa genoemd, de dikke/vette. Overal zie je ook veel cafe’s met heel veel lekkere dingen. Er is zelfs een culinaire driehoek (3 straten)vlak bij het grote plein waar je struikelt over de delicatessen zaken. Na het eten lopen we nog wat rond kijken uiteraard bij de torens, halen info bij de VVV(Piazza Maggiore tegenover de basilica) en gaan weer met de bus terug.

De Meloncello boog hier begint de portico naar de San Luca.

Vanmorgen weer met de bus naar de stad en daarna met treintje(€ 10) naar de basiliek San Luca 4 km buiten de stad boven op een heuvel.De San Luca Express van 13-6 tot 30-9, de VVV heeft timetable. Naar de basiliek gaat een portico van 666 bogen, je loopt dus altijd droog of in de schaduw. Boven heb je uitzicht over de omgeving, de kerk is niet echt een aanrader, het is de klim er naar toe, je ziet veel trimmers. Het is een hele klim, veel trappen, daarom zijn we met de trein om hoog gegaan en terug lopen door de portico. Beneden aan de rand van de stad bij de Arco del Meloncello(bij het stadion) hebben we de trein weer genomen naar het centrum.

Daarna snel naar de San Domenico kerk, voor dat hij dicht gaat. Dat ging eigenlijk gebeuren maar we sloten aan bij een groep oost Europese toeristen die er liep en uitleg kregen in het Engels en dat werd door hun begeleider weer vertaald. We hebben dus eigenlijk alleen het graf/tombe van de heilige Dominicus, de Arca di San Domenico gezien. Hij was de stichter van de orde der Dominicanen. De prachtige marmeren tombe is van Pisano maar Michelangelo heeft er ook 3 beelden voor gemaakt. Maar ook bekende en minder bekende kunstenaars hebben er aan gewerkt.Ja en toen was die toer ten einde en moesten we naar buiten.

De tombe van de heilige San Domenico.

Nadat we wat gegeten hebben gaan we naar het Archiginnasio ook vlak bij het grote plein, het is een historisch gebouw dat ooit de universiteit en bibliotheek was. Je kunt beneden en boven door de galerijen lopen voor 2 grote kamers moet je toegangskaartjes kopen. Hebben we niet gedaan, ook de hoge Asinelli toren hebben we niet beklommen(498 treden!). Wel zijn we even het gemeentehuis ingelopen op het Piazza Maggiore, hier kun je zo inlopen en heeft ook wat mooie kamers.De bekende Neptunis fontein stond in de steigers ter restauratie.

We vonden het een zeer verrassende stad. We lopen gewoon weer wat rond, het oude centrum is grotendeels autovrij en alles ligt eigenlijk op loopafstand. Wat een heerlijke sfeervolle stad, kleurrijk, veel geel, oker en terra kleuren. Hier en daar is het wat verwaarloosd maar door de kleuren geeft het zeker geen armoedige indruk. De Portici zijn echt ideaal, als je een straat oversteek voel je meteen de hitte van de straat waar je onder de arcaden geen last van hebt. Ook voor de shoppers, prachtige stad, luxe en minder luxe winkels, een koopwalhalla.

14 Juni zijn we in 2 dagen naar huis gereden met een overnachting op de CP Ettenheim(Hobby dealer) N 48.27425º E 7.78158º. 15 Juni waren wij weer thuis en hebben in ruim 9 weken 5996 km gereden, het was weer een hele mooie reis.