Pozzuoli

2016

Zaterdagmorgen in de stromende regen aangekomen op de ACSI camping Vulcano Solfatara(N 40.82947º E 14.13752º) in Pozzuoli, gelukkig werd het rond de middag droog. De camping bevindt zich in de Solfatara vulkaan, dit is dè bezienswaardigheid van Pozzuoli.

Men kan vanaf de camping zo de krater in lopen, een heel bijzondere ervaring. Je ziet de zwaveldampen uit de grond komen die ook warm aanvoelt. De temperatuur is 150 graden, de druk is 13 mbar en het ruikt(stinkt) er natuurlijk behoorlijk. Er staan een paar borden met informatie oa dat er meetapparatuur opgesteld staat om eventuele activiteiten te meten. Dit wordt in de gaten gehouden door het instituut dat ook de Vesuvius in de gaten houdt.

De krater Solfatara waar op diverse plekken de zwaveldampen uit de grond komen.

Later in de middag lopen we naar het centrum van Pozzuoli. Dan kom je eerst nog langs het vervallen maar grote amfitheater Flavio, een van de grootste uit de oudheid uit de 1ste eeuw. Er was plaats voor 40.000 toeschouwers. De ondergrondse gewelven bestaan uit 3 gangen waardoor de gladiatoren de arena konden betreden. Daarna verder de berg af, je hebt nl een beneden en een bovenstad, wij zitten natuurlijk op de berg in de bovenstad. Het is een rommelige havenstad waar je met de boot naar de diverse eilanden kunt. We kunnen hiervandaan met de metro naar Napels en met de boot naar de eilanden Ischia en Procida.

Zondagmorgen naar de haven voor de boot naar Procida, er zou om 5 voor 11 een boot gaan, een mooie tijd vonden we. Helaas klopte het tijdschema bij de camping niet want die ging dus niet. Nog bij een paar ander maatschappijen gekeken maar we moesten tot 1 uur wachten dat vonden we te lang. Dus maar een wandeling door de stad gemaakt en weer de berg op(pffff). Morgen voor de herkansing, we houden nu maar een rust/lees dag die stond eigenlijk voor morgen gepland maar soms moet je wat aanpassen.

Het visserseiland Procida.

Maandagmorgen was het weer erg wisselvallig, maar we wagen het toch maar en gaan met de boot van 10.15-Caremar naar Procida(€16 pp). Hier zijn diverse films opgenomen omdat het nog een authentiek eiland is. De andere eilanden hier voor de kust Capri en Ischia zijn veel mondainer en luxer. Procida is misschien wel de verrassing van Campania en een van de onontdekte plekjes van Italië. We komen aan in de haven aan de noordkant Porto Marina Grande van de plaats Procida. Het ziet er kleurig uit maar wat is het vervallen en het doet ouderwets aan maar heeft daardoor ook zijn charme. We lopen omhoog naar Terra Murata het hoogste punt van het eiland waar een fort(ooit ook gevangenis)ligt met daar binnen huizen en de VII eeuwse Abdij S.Michele Arcangelo. Van 12.45-15.00 gesloten en zondag en maandagmiddag gesloten! We bezichtigen de kerk en je kunt dan nog verder naar beneden afdalen naar een kapel met houten sarcofagen en bibliotheek.

Corricella een kleurrijk vissersdorp.
Op de kade van Corricella liggen veel netten van de vissers .
De kapel beneden in de Abdij S.Michele Arcangelo.
De bibliotheek ook beneden in de Abdij S.Michele Arcangelo.
bwd  Set 1/2  fwd

Boven voor het fort heb je een mooi uitzicht op het vissershaventje van Corricella, het plaatsje aan de zuidkant van de heuvel. We treffen het dat het net weer wat zonnig is, aan deze kant van het eiland is er ook weinig wind. Als we later weer naar de andere kant naar de haven lopen is het weer omgeslagen en is het winderig en erg koud. Ik denk dat het hooguit 12 graden is. We hebben pas een ticket voor een boot om 10 over 6 dat duurt ons te lang bij deze kou. We kopen bij een andere maatschappij een enkeltje voor een boot om 5 over 5(€7.50 pp). Het is niet anders, als we weer terug in Pozzuoli zijn moeten we ook nog een half uur de berg weer op lopen naar de camping dus we vinden 5 uur eigenlijk een betere tijd. De diverse tijdschema’s waren ons niet helemaal duidelijk toen we de kaartjes kochten.

Terug op de camping gaat de kachel weer lekker aan, net zoals vanmorgen. De volgende dag nemen we een rustdag, ’s morgens kunnen we zowaar nog even buiten in het zonnetje zitten en dan is het best wel lekker. We maken even een planning voor de komende 3 dagen, oa naar Napels daarna Ercolano en dan richting Sorrento. Op internet even gekeken waar we op CP en camping kunnen gaan staan. Het is hier een heel druk gebied dus het vraagt wel wat voorbereiding.