Gallipoli 2016

2016

Nardo

We rijden weer verder langs de kust naar het zuiden. Voordat we naar een camping in Gallipoli gaan rijden we nog naar Nardo, dit stadje zou een van de mooiste barokpleinen van Puglia hebben, het piazza Salandra. Geen onaardig plein maar alles is vreselijk verwaarloosd en het hele plein staat vol met feestverlichting op houten skeletten . We maken nog een wandeling door de stad, natuurlijk zie je de barok overal, maar een aanrader vinden we Nardo niet, dit is echt vergane glorie.

Piazza Salandro in Nardo .

Gallipoli

We gaan even boven Gallipoli naar de ACSI camping Vecchia Torre waar we destijds ook gestaan hebben N40.08278º E18.01030º. Dit is de enigste camping met een paar plaatsen met zeezicht. Hij is net open en alles functioneert nog niet zoals het zou moeten de wasmachines bv zijn nog niet aangesloten(was destijds ook al zo!). Woensdag fietsen we naar de oude stad, die ligt op een eilandje voor de kust, hiermee verbonden door een oude brug. Wat een heerlijk plekje, een en ander is wel veranderd, zo is het behoorlijk toeristisch geworden, maar het blijft een leuke plaats met een heerlijk sfeertje.

Gallipoli de naam zegt het al Grieks, voor mooie stad:kalé pólis. Hier geen rechtlijnig stratenplan maar kronkelde straatjes en doolhofachtige steegjes, een stadsplan op Islamitische leest geschoeid. We bezoeken een onderaardse olie molen(beneden straatniveau), hier werd lampolie geproduceerd die in heel Europa verkocht werd.(Entree € 1,50 van 13.00-15.00 gesloten) In de 16e eeuw was Gallipoli hoofdexporteur voor Nederland, Engeland maar ook Rusland, de Baltische staten en het Osmaanse rijk.De prijs van deze olie stond genoteerd bij de Londense beurs en was meestal hoger dan andere olieprijzen. Deze olieproductie was zo belangrijk dat er 35 van dit soort molens waren. De buitenlandse naties hadden hier dan ook een permanente vestiging van een consul.

Gallipoli op een klein eiland voor de kust .

Verder heeft de stad heel veel kerken, de kathedraal midden in de stad, in een smalle straat heeft een barokgevel net zoals je die in Lecce ziet. De barokgevels zijn prachtig, in tegenstelling tot de interieurs die vaak protserig aandoen. Alhoewel hier de barokinterieurs minder kitscherig zijn, wel met veel kleur en niet het wit met goud.Een van de visserskerken is de S.Maria della Purita, wat een kleur, overdadig maar wel heel bijzonder. Mooie vloer met majolicategels, op de strakke witte gevel ook 3 afbeeldingen in keramiek.

De Barokgevel van de kathedraal, niet in zijn geheel te fotograferen want het is een smalle straat.

Donderdagmorgen vertrekken we van camping Vecchia Torre naar de vlakbij gelegen CP Torre Sabea(op loopagfstand van grote supermarkt) . Torre Sabea (N40.07356º E18.00761º) staat eigenlijk als een CP in het boek maar is gelijk aan een camping en met 2 keurig werkende wasmachines. Alleen het zeezicht zijn we kwijt, het is niet anders, je kunt niet alles hebben. ’s Morgens meteen gewassen en ’s middags met de fiets weer naar Gallipoli, slechts 3 km naar het centro storico. De CP maar ook camping Vecchia Torre hebben beiden een taxidienst naar de oude stad.

We maken weer een wandeling langs de buitenkant, lungo mare, ergens staat een verwijzing naar een Palazzo. We lopen even de kronkelstraatjes in en ja hoor paleis in een klein smal straatje. Hier is ook veel verwaarloosd, toch wordt er op veel plekken gewerkt aan onderhoud. Het toerisme komt hier al op gang we horen regelmatig Nederlanders. Het oude centrum is maar klein, maar wel leuk, we dwalen en verdwalen in de wirwar van straatjes. Kijken hier en daar naar binnen bij binnenplaatsjes. Hier zie je het echte Italiaanse leven, ondanks dat de hoofdstraat een straat is met verkoop voor de toeristen.

Het oude centrum van Gallipoli.

Vandaag was er heel veel regen voorspelt maar toch valt het mee, vanmiddag toch nog even buiten koffie kunnen drinken. Omdat het weer zo onvoorspelbaar is zijn we vandaag nog op de CP gebleven met al de voorzieningen morgen gaan we weer verder. We komen dan langs de punt van de hak en gaan dan weer naar het noorden langs de Ionische zee.