Ostuni 2016

2016

Ostuni

Woensdagmorgen zijn we al vroeg in Ostuni, we parkeren op de betaalde CP/P met voorzieningen N 40.73286º E17.58121º. Ostuni is een mooi wit(toeristisch) vesting stadje op een berg.De Middeleeuwse ommuring is uit de Aragonese tijd , 15e eeuw.

We maken eerst een wandeling langs de muur en daarna door het doolhof van straatjes. De kathedraal heeft een heel mooi rozetvenster, binnen de gebruikelijke overvloedige barok, maar hier somber, niet zo licht als in Lecce. Er is veel marmerimitatie en het plafond heeft een voorstelling van Jezus en de handelaars in de Tempel.

Het rozetvenster van de kathedraal van Ostuni.

Cisternino

Hier na rijden we naar Cisternino, een stadje in dezelfde stijl als Ostuni, wat kleiner maar lang zo toeristisch niet, dus zonder de winkels met prullaria. De CP in het ACSIboek is voor grote campers(6 á 7m) onmogelijk op te rijden door de knik in de weg! Wij parkeren op de weg ernaast waar ook de toeristenbussen staan. Ook hier maken we een wandeling door, hier valt op dat veel woningen die op de 1ste of 2e verdieping zitten de trappen aan de buitenkant hebben. We vinden een heel leuk klein terrasje van een restaurant in een van de doolhofstraatjes met maar 4 tafels. Prima gegeten niet de gebruikelijke toeristen menu’s die je vaak ziet.

 

 

 

 

 

 

Martina Franca

Daarna gaan we door het Trulli dal naar Martina Franca, er staan er honderden, nieuwe en oude. Bij een trullo heeft iedere ruimte zijn eigen dak, dit is opgebouwd uit platte grijze stenen. Het vertrek is gebouwd met grote blokken steen samengevoegd zonder mortel. Dit zijn de oude oorspronkelijke Trulli’s, je ziet duidelijk verschil met de nieuwe die nu ook in deze stijl gebouw worden. We proberen even ergens een rustig plekje te vinden voor een siësta, zou leuk zijn bij een trullo. Maar de weggetjes het land op zijn allemaal smal met muurtjes van dezelfde grijze stenen.

Bij Martina Franca vinden we ergens even een rustig plekje maar daarna is het zoeken in de stad voor een parkeerplaats. Als we bij het centro storico komen merken we dat de fresco kamers(vrije toegang) van het Palazzo Ducale op woensdagmiddag gesloten is. Balen, we waren juist hiervoor naar de stad gereden, dan morgen ochtend maar terug komen? We maken een wandeling door het oude centrum, deze stad is een mengeling van Barok en Rococo. Veel smeedijzeren balkons, witte en okerkleurige voorgevels, heel veel met ornamenten versierde deuren. Ook hier niet de overdaad aan prullaria winkels.

Via de Porta di S.Stefano kom je in het oude centrum van Martina Franca.

Als we in de kathedraal zijn spreken we een man, die ons wijst op een grote parkeerplaats in de stad. Ik had hem op Maps.me al gevonden maar we konden niet goed vinden hoe er naar toe te rijden, de TomTom wilde ons steeds kleine straatjes in sturen. Volgens hem was het niet ver vanwaar we stonden en gemakkelijk te rijden, daar konden we dan overnachten en morgenochtend terug komen. Hij legt het ons uit hoe we moeten rijden en we gaan er even kijken. Ja een groot plein midden in de stad, we kunnen aan de zijkant staan waar niet direct het verkeer langs ons rijdt, dus nog enigszins rustig. We doen het maar, we hebben tenslotte al zoveel mooie rustige plekjes gehad, moet toch kunnen voor 1 nacht N40.70078º E17.34404º . Ook hier is natuurlijk weer van alles te zien, we vervelen ons niet.

Vanmorgen waren we de eersten bij de fresco kamers, vrij entree. Helaas is er maar een klein gedeelte open de 2 zalen van de bijbel en de mythes zijn gesloten die worden gerestaureerd. Het is wel een bijzonder gedeelte in het palazzo met nog 2 kamers waar je in kan. We lopen nog een klein stukje door de stad en wie komen we daar tegen de man die we gisteren spraken. We hoorden al iemand roepen,mister mister en madam. We vertellen dat we op het plein overnacht hebben en veel gezien, Marinus tenminste ik lag aan de andere kant. Die beweert dat er van alles loos was, drugs en sex? Het politiebureau is notabene aan het plein en hij had ze ook bij de jongelui zien staan. Als we het vertellen zeggen hij dat dat hier niet is!!! Misschien is dat zo kijken wij er naar door onze Hollandse bril. We hebben ons in ieder geval niet onveilig gevoeld.