De plaatsjes liggen hier vlak bij elkaar dus van Martina Franca is een klein stukje naar Locorotondo, ook een wit dorp op een heuvel. Net zo als Cisternino minder bekend dan Ostuni maar zeker ook de moeite waard, rustiger en zonder de toeristenwinkels met prullaria. De stad is aangelegd volgens een cirkelvormigplan waarbij de steegjes stervormig in elkaar overlopen. In al deze dorpen en stadjes is het ook vaak naar boven kijken om weer iets bijzonders te ontdekken. Rond Locotorondo zijn diverse fietsroutes bewegwijzerd.
We gaan naar Alberobello misschien kunnen we daar ook nog wat fietsen. We staan in Alberobello op camping Bosco Selva N40.77070º E17.23490º, we kennen het plaatsje natuurlijk en weten dat het hypertoeristisch is maar toch is het wel bijzonder. Het hele dal staat hier vol met Trulli’s oude en nieuwe. De volgende morgen op tijd met de fiets naar het dorp voordat het erg druk wordt. We parkeren de fiets bovenaan in “de” wijk vlak bij de kerk in Trullivorm.
We lopen een beetje kriskras naar beneden, natuurlijk aangesproken door opdringerige verkopers die je nog net niet hun winkel in trekken. Beneden steken we de doorgaande hoofdstraat over en vinden een mooi terras met uitzicht op de tegenover liggen wijk. Daarna gaan we Aia Piccola in, dit is een wijk zonder winkels eigenlijk nog authentiek zoals het was. Veel is niet bewoond, er staan er diverse te koop maar je ziet ook dat er in sommige nog gewoond wordt. En dit was weer even een moment van op de juiste plek op de juiste tijd. Er zijn nl een aantal Trulli’s open en hier wordt een en ander getoond van het vroegere leven. Ik vraag of dit iedere dag is, nee alleen vandaag er komen vandaag nl veel scholieren en voor hen dus deze voorstelling van hoe het er vroeger aan toe ging.
Zaterdag en zondag fietsen we hier in het Valle d’Itria, er staan hier ook een aantal routes aangegeven. Je fietst op smalle weggetjes met veel boomgaarden, olijven en heel veel kersen. De bermen staan nog vol met bloemen en ook heel veel klaprozen, prachtig bij de grijsstenen muurtjes. Het is een leuk fietsgebied, heuveltje op en heuveltje af, dus voor de sportievelingen of met de e-bike zoals wij. Het is weekend, dus in Locorotondo is het best druk en veel eetgelegenheden zijn er niet, dus zoeken we op tijd een restaurant.
We komen in trattoria Al Vecchio Arco(familie restaurant), een kaart is er niet, er wordt besproken wat er zoal mogelijk is. Zijn vrouw en moeder staan in de keuken en alles wordt zelf gemaakt zo ook de pasta, alles met de hand hè. De prijs is er ook weer naar, nou ja we doen het maar en blijven zitten. We hebben het idee dat we in Fawlty towers beland zijn. Ook als de eigenaar bij een ander tafel staat uit te leggen wat er is, een theaterstuk. Net het optreden van Jonh Cleese(het zelfde postuur)en zo’n stukje theater is toch ook wat waard. Geweldig zoals hij alles uitlegt, de gerechten etc, het beef hè, het beste uit de streek. We snappen er de helft niet van ondanks de Engelse termen die hij er tussen door gooit. We bestellen maar wat en hebben nauwelijks een idee wat we krijgen. Prima gegeten, niet goedkoop maar we hebben ons ook uitstekend vermaakt. Bij vertrek krijgt iedereen een hand, echt een theaterstuk.
Het is een dicht bevolkt gebied,overal zie je de Trulli’s, oud en nieuw, bewoond en onbewoond. Ik denk dat er duizenden in het dal staan. De constructie doet denken aan de kegelvormige huizen in Noord Syrië en het zuiden van Turkije. In de tijd van de kruisvaarders bestonden er handelscontacten met deze streken. Vroeger moest er voor nieuwe woningen belasting betaald worden. De hertogen gaven toestemming om de woningen zonder cement te bouwen in het geval van een koninklijke inspectie konden ze gemakkelijk afgebroken worden. In 1797 schonk de koning Alberobello vrijheid van belasting en konden de Trulli’s permanent worden gebouwd. Terug van Locorotondo naar Alberobello rijden we fietsroute 2. Het dorp uit en vlak voor de spoorwegovergang naar rechts. Als we van de fietstocht terug komen en Alberobello in rijden is het er megadruk, we dachten daar nog iets te eten, maar rijden toch maar door naar de camping. Morgen gaan we weer naar de kust dan is de weekenddrukte weer voorbij.