Maratea

2016

Bij Sapri houdt de regio Campanië en de Cilento kust op en begint de regio Basilicata. De regio heeft hier aan de Tyrrheense zee maar 30 km kust maar dat is dan wel een heel mooi stukje, zeker zo mooi als de Amalfi kust alleen is het hier rustig. Een onaangetaste kustlijn, Basilicata is een van de dunst bevolkte regio’s van Italie en ook de minst bekendste denk ik. Het telt minder inwoners dan onze provincie Friesland en het heeft het grootste natuurpark van Italie, Pollino met de hoge toppen van boven de 2000 m van de Appenijnen. Het heeft dus 2 kustlijnen , die aan de Ionische zee die laag is met zandstranden en hier aan de Tyrrheense zee, slechts 30 km met een grillige kustlijn met mooi baaien en kleine strandjes. En het bekendste punt is het grote beeld Il Redentore(22 m hoog) op de berg San Biagio boven het bergdorp Maratea.

We wilden eerst het dorp in want ’s morgens zijn de dorpen het levendigst. Dat mislukte want we konden geen parkeerplek vinden dus maar verder de berg op naar het grote Christus beeld. Je rijdt er naar toe over een toegangsweg die op pilaren staat, waardoor je slingerend het laatste stuk omhoog gaat. Het is een mooie plek met een grandioos uitzicht, hier maar even de pizza gegeten die we ’s morgens in Sapri in de supermarkt hadden gekocht.

Il Redentore, 22 m hoog rechts van het beeld staat iemand!.

Daarna weer naar het dorp en toen konden we wel parkeren, ja dan is het siësta hè, dus alles is dicht. De winkeltjes in het dorp hebben de schappen aan de muren allemaal leeggehaald en gaan pas half 5 weer open. Dan maar naar de haven daar hadden we van boven af een parkeerplek gezien, misschien konden we daar ’s avond wat eten en meteen overnachten. De parkeerplaats is afgesloten, nog geen seizoen hè, verder stond er ook nog een bord no camper. Bij de haven kon je maar 2 uur staan, heel erg jammer want er was een heel leuk terras met uitzicht. Bovendien was het in de beschutte haven, bloedheet en was er geen schaduw.

We rijden verder langs de kust en zien van bovenaf een camper bij het strand van Castrocucco staan. Als we terplekke zijn vinden we het geen overnachtings plek maar wel om de middag verder door te brengen. Een merkwaardige plek, dus na het eten rijden we door naar Praia a Mare. als we naar de boulevard willen rijden zien we dat het afgezet is(geweest?) en een inrij verbond zien we maar het is van 2 tot 6 en het is nu 7 uur dus we rijden maar door. Komen we bij het strand waar ook 2 Italiaanse campers staan en parkeren er ook maar naast (N39.90398º E15.77283º aan de boulevard is een kraan). Het is er een drukte met fietsers, wandelaars en auto’s, ik vraag of er soms een feest is? Is de Giro d’Italia hier langs geweest om 5 uur!

Het blijft lang bedrijvig , we zien hele grote trailers wegrijden en auto’s van de Italiaanse tv RAI. ’S Morgens zijn we net klaar met ontbijten, komt de buurvrouw zeggen dat alles om 9 uur weer afgesloten wordt voor de Giro, oeps en het is 10 voor 9. Gauw weg wezen dus, we zien al weer in de hoofdstraat afzettingen en we komen nog met moeite weg. Als we van de kust afrijden zien we dat we dezelfde route rijden als de GIRO, gelukkig buigen wij daarna toch af.In Lauria(CP met stortput en bij waterbron) maken we rondje door het dorp, doen wat inkopen in een supermarkt en weer verder. Maar een klein stukje verder want in Latronico is een goede rustige CP met uitzicht op de bergen en ook nog stroom, alles gratis! N 40.09260º E16.01216º. Zo staan we al weer voor de middag op een mooie plek met uitzicht over de bergen.

Het bergdorp Lauria.

De volgende morgen door de bergen naar de andere kust van Basilicata aan de Tyrrheense zee/golf van Taranto gereden. Eerst bij de kust gekeken voor een camping maar toen we bij Policoro bij het strand stonden vonden we het helemaal niks. Wat een rommelige omgeving vreselijk. Er is nb een 4 sterren camping maar we zijn niet eens gaan kijken. We staan(helemaal alleen) bij de Agrituristico camping San Marco langs de S175 N40.45817º E16.75985º.We hebben  een mooi uitzicht over de heuvels . Even weer een rustig middagje om ons voor te bereiden op morgen Matera.