Castel del Monte

2016

Castel del Monte

We gaan weer een stukje landinwaarts naar Castel del Monte, een plek die we nog niet kennen. Een bijzonder kasteel gebouwd door Frederik II van Hohenstaufen, een bijzondere man, een van de markantste persoonlijkheden uit de Zuid-Italiaanse Middeleeuwen, een krachtig tegenspeler voor machtshongerige pausen. Hij was een Duits Roomse koning-keizer over vele gebieden, koning van Sicilië, regeerde over heel Zuid Italie. Zijn geboorte was al bijzonder een stuk straattheater in een tent in Iesi bij Ancona en na het overlijden van zijn moeder, beschouwde de paus de jonge koning als zijn adoptiezoon. Aan de goede verstandhouding kwam snel een einde, hij is diverse keren in de ban gedaan, waar hij zich totaal niets van aantrok.

Het moet een interessante tijd geweest zijn,paus en keizer pestten elkaar het bloed onder de nagels vandaan. Hij ging ter kruisvaart, via zijn 2e huwelijk werd hij koning van Jeruzalem. Een intelligente man die veel talen sprak, contacten had in de Arabische wereld, hij omringde zich met oosterse intellectuelen, een vrijdenker, wees alle dogmatische grenzen af. Info van het internet en uit het boek Mezzogiorno van Gaston van Camp, die hier smakelijk over vertelt. Het boek is, zo heb ik begrepen niet meer verkrijgbaar maar beschrijft zijn reis langs diverse plaatsen in de Mezzogiorno, zuid Italie, zo ook Castel del Monte.

Tot zijn dood in 1250 bleef de keizer verwikkeld in veldslagen, wisselende bondgenootschappen, eindeloze onderhandelingen en diplomatiek gekonkelfoes, zo beschrijft Gaston van Camp het. Het grote kasteel ligt op de top van een van de Murge heuvels en domineert de hele omgeving. Alles is terug te voeren tot het cijfer 8, 8 achthoekige torens met 8 vertrekken per verdieping. De functie van het kasteel is een mysterie, het is niet echt een vesting, mogelijk een jachtslot. Er zijn zeer uiteenlopende theorieën over de betekenis en functie van het slot.In de getallen symboliek staat het getal 8 voor een aantal dingen maar ook voor de verbinding hemel-aarde. Frederik II heeft ondanks zijn drukke politieke activiteiten heel veel gebouwd(laten bouwen) maar Castel del Monte is de kroon op zijn carrière. De achthoek is ook de vorm van een kroon.

Castel del Monte, alles is terug te voeren tot het getal 8.

We hebben het kasteel al kunnen zien liggen toen we in de klokkentoren waren van Trani. Het staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco en het staat ook op het 1 eurocent muntje van Italië afgebeeld. We parkeren op de parkeerplaats tevens CP voor € 7, inclusief stroom en verder alle voorzieningen N41.07654º E16.27459º. Vanaf de parkeerplaats kun je met een bus voor € 1 omhoog naar het kasteel( entree €8 pp), daar heb je een mooi uitzicht over de heuvels, de ligging is prachtig. Het is wat gerestaureerd maar eigenlijk is het best nog wel in goede staat als je bedenkt dat het rond 1240 gebouwd is. Het heeft een grote 8 hoekige binnenplaats en je kunt beneden door alle kamers, die identiek zijn, lopen en boven op de 1ste verdieping hetzelfde verhaal. Er staat hier en daar wat info, zoals een stamboom van Frederik II van Hohenstaufen.

Boven waren hier en daar bij ramen een zitje en je zag waar op een paar plaatsen een haard geweest was. Zou het een jachtslot geweest zijn, Frederik hield van de jacht met zijn afgerichte valken, een lusthof voor zijn concubines, een inwijdingstempel of geheime cultusplaats, het is een groot mysterie. Frederik collectioneerde exotische dieren, hij had kamelen,apen en een giraf. Het pronkstuk van zijn collectie was een Afrikaanse olifant die zeulde hij op al zijn reizen mee en daar oogste hij groot succes mee. Hij moet er ook mee in Bari geweest zijn en misschien Otranto daarom kom je die afbeeldingen hier en daar tegen. Vooral de hele geschiedenis rond Frederik en de ligging maakt het wel een bijzonder gebouw.

Canne della Battaglia

Daarna rijden we naar Canne della Battaglia, een archeologische plek, nauwelijks bekend maar Gaston van Camp vertelt er ook weer wat interessante dingen over. We komen er richting Gargano practisch langs dus nemen we het even mee. Het is een van de beroemdste slagvelden uit de wereldgeschiedenis tussen de Romeinen en Hannibal, een Carthager maar door de Romeinen Puniërs genoemd. Hannibal had nog maar minder dan 40.000 van zijn huurlingen terwijl Rome over 80.000 man beschikte. Op 2 augustus 216 v.Chr. versloeg Hannibal hier de Romeinen door zijn strategisch inzicht, hij lokte de Romeinen in de val.Zijn bevelhebbers wilde meteen doorstomen naar Rome en het Romeinse Rijk de doodsteek toe brengen. Hannibal aarzelde en zei nee, de kansen keerden , had hij wel toegeslagen dan had de wereldgeschiedenis er misschien heel anders uit gezien.

De archeologische plek Canne della Battaglia.

Alles is in Canne gesloten terwijl we op de borden zien staan dat het open zou moeten zijn. We klimmen naast het terrein de heuvel op en kunnen daarna zo door lopen de opgravingsplek op. Onvoorstelbaar wat een hier een geld uitgegeven is en verspild, subsidie van Europa? Een megagroot gebouw, is een museum, info borden overal banken, prullenbakken. Toen van Camp hier was, het boek is van 1997, was alles net nieuw, maar functioneerde het ook nog niet, het was in reorganisatie! We lopen heerlijk rustig op ons gemak over het terrein en kijken wat rond. De heuvel was vanaf de prehistorie bewoond geweest en in 1083 hadden de Normandiërs de citadel bestormd en vernietigd. Je herkent de decumanus maximus de hoofdas van Romeinse steden die meestal van oost naar west liep. Alleen langs deze straat was een en ander opgegraven. Boven op de heuvel keek je uit over de vlakte, ook weer een bijzondere plek met een bijzondere geschiedenis van ruim 2000 jaar geleden.