Polignano a Mare

2016

We komen bij Savelletri weer bij de kust, het is hier laag maar wel rotsachtig. Bij Capitolo zien we ook weer de oude steengroeven waar men gewoon de stenen uithakte. We proberen een plekje aan het water te vinden en zowaar het lukt. Doodlopend weggetje, je kunt er nauwelijks keren maar we staan weer prachtig (N4091866º E17.33979º slechts 1 plekje en doodlopende weg!). 

Regelmatig komen en gaan er mensen, er is echter nauwelijks parkeergelegenheid, strand is er ook niet, men zit op de rotsen. Dit zijn van die plekken waar we ’s nachts wel “bezoek” verwachten. En ja hoor, 3 uur ’s nachts een auto,2 mannen, waarvan er een zo verdwenen is? De ander begint een boot op te blazen en later met voetpomp bij te vullen. Ik lig deze keer aan de kant met het zicht op een en ander. Ja je zit toch recht op in bed als er een auto vlak naast je parkeert. Emmers worden uitgeladen en onduidelijke handeling met iets van lijnen voor te vissen. 2e Auto is ook gearriveerd en deze man is alleen, zelfde ritueel, men houdt een gesprek met elkaar. Felle lampen hebben ze bij zich, maar na ruim een half uur zijn ze vertrokken en kunnen we weer rustig slapen. Rond half 7 komen ze weer terug en zijn ze zo vertrokken, wij draaien ons nog maar een keer om, we zijn er die ochtend helemaal laat door.

Monopoli

Dinsdagmorgen kijken we bij Monopoli, nog geen 10 km verder, bij een camping en zowaar met zeezicht en net zo’n kleine inham waar we gisteren stonden.Camping Santo Stefano N40.92630º E17.33524º. We lopen een stukje langs de kust en verkennen de omgeving even. Achter in de middag gaan we op de fiets naar Monopoli en lopen door de wirwar van straatjes. De kathedraal is een explosie van gekleurd marmer, vreselijk over de top, maar ja smaken verschillen. We vinden de oude binnenstad wel erg verwaarloosd alhoewel het wel wat leuke plekjes heeft. Woensdag is een bewolkte dag voorspelt dus mooi om eens naar de kapper te gaan. Daarna maar even flink ingeslagen bij de Lidl, morgen is veel gesloten ivm nationale feestdag.

Monopoli.

Polignano a Mare

We zijn weer 10 km verder gegaan en staan op CP Sosta Camper Laruccia in Polignano a Mare N40.98090º E17.24324º. Achter in de middag komt de zon er weer door en gaan we op de fiets naar het oude centrum. Eerst maar even een plattegrond bij de VVV(net voor het oude centrum) gehaald dan kunnen we ons even oriënteren. Polignano is toeristisch maar wat is het een mooie plaats, vooral de ligging maakt het populair. Het ligt op een rotspunt in zee en onderaan de kliffen zijn de rotsen uitgeslepen en zijn er zijn hier heel veel grotten, zoals overal langs deze kust. Polignano en Monopoli zijn van oorsprong Grieks, de Grieken zaten hier eerder dan de Romeinen.

Polignano a Mare op een rotspunt in zee gelegen.

Het is dus een oud centrum van witte huizen en een wirwar van straatjes en steegjes. We lopen de oude stenen poort onder door en dan kom je al gauw op het centrale plein met de Chiesa Matriz, (ex kathedraal?). Aan de voorkant een gevel waarvan je niet kunt vermoeden dat er toch een mooi interieur achter zit. Goed gedoseerde Barok, met weer een zeer bijzondere geschilderde entree(aan de binnenkant). Verder zijn er een aantal balkons/uitzichtpunten waar je een mooi uitzicht op de buitenkant van de oude stad hebt. Vandaag op tijd weer met de fiets naar de stad, het is dan nog redelijk rustig maar je ziet het met het uur drukker worden. Duidelijk een vrije dag voor veel mensen en nog eens prachtig(en warm) weer.

We maken nog een klein rondje door de stad en fietsen even verder langs de kust. Daar zien we veel campers staan, mooie plekjes maar inmiddels behoorlijk druk. De CP is niet een plek waar we mooi staan, alles is aanwezig maar het is een bedrijventerrein, asfaltterrein. Er is een soort cafegedeelte wat soms verhuurd wordt en waar gisteravond dus een feestje was dat tot 1 uur 's nachts duurde.

S.Vito

Als we 's middags van de CP weg rijden gaan we eerst naar S.Vito nog geen 5 km ten noorden van Polignano, we parkeren en lopen naar het haventje. Het is er vreselijk druk, duidelijk een vrije dag voor de Italianen,veel restaurants en alle tafels zijn bezet, maar wat een verrassing dit plekje. Leuk klein haventje tegenover de Benedictijner Abdij uit de 10e eeuw. In de loop der tijd is het vele malen aangepast en verbouwd en in de 18e eeuw kreeg het zijn huidige vorm met de grote galerijen.De abdij ligt aan de Via Traiana, oude Romeinse weg, aangelegd in 109 n.Chr. door keizer Trajanus ter uitbreiding van de Via Appia, die in Bari ophield. De weg verbond Brindisi met Rome en de abdij was een stopplaats. De abdij bevat de resten van de patroonheilige van Polignano : S.Vito, hier heen gebracht door princes Florenza van Salerno.In de 17e eeuw hebben de monniken de wachttoren bij het water gebouwd ter bescherming van de abdij.

 

 

 

 

 

Als we er wat rondgelopen hebben zoeken we een plekje langs de kust, vlak bij de toeristenhaven van S.Vito zien we een “landje” waar een aantal campers staan. Er staat een bord privé en er ligt een ketting op de grond, ik ga even informeren hoe en wat. Je kunt er staan en ’s morgens komt de eigenaar en dan moet je €10 betalen, N41.00218º E17.20452º. We doen het natuurlijk, prachtig uitzicht weer.Vanmorgen dus weer even langs de kleine vissershaven gereden, waar diverse vissers bezig waren met hun boten. Ik vraag aan een van de mannen waarom hier zoveel groene boten zijn. Dit is de kleur van Polignano en van de beroepsvissers, de blauwe boten zijn van bv boeren.