Trani

2016

Voorbij S.Vito zien we ineens in de weilanden de kleine Trulli’s staan. Of dit nu opslagplaatsen zijn, we zien er een die stuk is en dan zie je dat er nauwelijks ruimte binnenin is. We hebben ze al vaker gezien maar hier staan er heel veel.In Mola di Bari gaan we wat boodschappen doen en wandelen een stuk door de binnenstad, ’s morgen zijn de dorpen en steden op zijn gezelligst.

 

 

 

 

 

Bisceglie

Via de snelweg rijden we om Bari heen, grote stad met grootste criminaliteit van Italië. Echt een mooi plekje om zo te staan vinden we niet dus wordt het camping La Batteria tussen Bisceglie en Trani N41.25557º E16.48187º. Komt ivm het weekend wel weer goed uit, we staan aan de kust met zeezicht. We gaan aan het eind van de middag met de fiets naar Bisceglie, daar is nu natuurlijk ook niet veel te zien ivm de siësta. De haven is leuk met de kleine bootjes, maar ook grotere vissersboten en natuurlijk de jachten. Na wat rondvragen vinden we eindelijk de VVV, gesloten vandaag. Jammer altijd handig even een plattegrond met de interessante punten te hebben. We fietsen dus maar wat rond het is behoorlijk verwaarloosd. Morgen met de fiets de andere kant uit naar Trani, hier zijn we in 2007 ook geweest.

Bisceglie.

Trani

Zaterdagmorgen op de fiets naar Trani, een leuk ritje, in Trani zelfs over een fietspad langs zee. Het is weekend en dat is weer te merken, men ligt te zonnen op de stranden/stenen. In de kerken zien we 2 trouwerijen dat gebeurt hier vaak in het weekend. We kijken bij de haven daar is het gezellig druk en vele boten varen de haven uit. Daarna lopen we naar de kathedraal San Nicola Pellegrino. We hebben hem natuurlijk al een keer bezocht maar het is een mooie kerk met mooie klokkentoren op een mooie plek. Een van de weinige Normandische kerken die je helemaal goed in beeld kunt krijgen omdat er veel ruimte omheen is.

De haven met de kade waar de vissersboten liggen met daar achter de kathedraal van Trani.

Tussen Bari en Trani heerste altijd een grote rivaliteit, beiden steden die de kruisvaarders in hun haven probeerden te lokken. Toen Bari het gebeente van de heilige Nocolaas bemachtigde(onze Sint Nicolaas/Sinterklaas) en er een kathedraal voor bouwde trok dat veel pelgrims. Trani zag dit met lede ogen aan, de relieken trokken massa’s pelgrims aan. Het “verzon” een list, het creëerde zijn eigen heilige. Er spoelde een boeteling(bedevaartganger) aan uit Delphi/Griekenland, die een zwaar kruis mee droeg en trok met bedelnap, zingend, biddend, blootsvoets en in lompen gehuld door Trani. Dit maakte op de gelovigen diepe indruk, zij noemden hem Nicolaas of heel toevallig heette hij ook zo. Na zijn dood vereerden ze hem als de heilige Nicola Pellegrino(pelgrim). Eind 11e eeuw maakte volksverering iemand tot een heilige, pas een eeuw later, na een decreet van de paus in 1170 werd heiligverklaring alleen een recht van de paus.

 

 

 

 

 

Trani vond dat er een nieuwe kerk moest komen groter, mooier en chiquer dan die van Bari. Hij werd minder gedrongen en al wat gotischer, de klokkentoren is er later bijgebouwd. Hij kreeg prachtige bronzen deuren, de originele(gerestaureerde) staan binnen, buiten zijn denk ik een kopie. Binnen ook weer de galerijen, een triforium, een loopruimte boven de zijbeuk, hierdoor kun je van bovenaf in het middenschip kijken. Ook hier is een trouwerij, waardoor we denk ik het geluk hebben dat de kerk open is want ik had al begrepen dat er openingstijden waren met rondleidingen. Wij kopen een kaartje(€5 pp) voor de klokkentoren en het matronei, het triforium. Het uitzicht boven in de toren valt tegen maar het uitzicht van bovenaf in de kerk is mooi.

 

 

 

 

 

We lopen daarna nog een rondje door de oude binnenstad achter de haven, hier zie je de grandeur van Trani, vele Palazzi. Deze binnenstad is nog niet zo heel erg vervallen. Bij de haven eten we wat en als we om 2 uur het terras aflopen is het stil geworden. Het leven valt stil, siësta tijd, de gezelligheid van de stad is weg, zoals het hier altijd gaat. We fietsen weer terug en houden ook siësta. Toen we vrijdag op de camping aankwamen stond er nauwelijks iets, gisteren veranderde dat snel, weekend dan gaan de Italianen met de camper erop uit. En de schoolvakanties zijn nu begonnen, die zijn nu 3 maanden gesloten, ja dat zijn nog eens vakanties. We staan goed en nemen vandaag, zondag een rust/leesdag.