Napels

2016

 

Woensdagmorgen met de trein(is ook metro,€ 2) naar Napels,station Cavour, rit van 40 minuten.In Napels is natuurlijk veel te zien maar we hebben een keuze gemaakt van een aantal dingen nl, de Duomo, de Santa Chiara(vooral de kloostertuin) en dan via de Piazza Dante naar het Nationaal Archeologisch museum. Dit is vanaf station Cavour in een rondje te lopen, ben je bij het museum ben je practisch weer terug bij station Cavour. Zo hebben we geen verder vervoer nodig en krijgen we toch een indruk van de stad die druk, chaotisch en bruisend is, het is maar hoe je het wil benoemen.

 

 

 

 

 

Eerst dus naar de Dom, buitengevel is een kopie van de dom van Siena, maar lang zo mooi niet. Van binnen natuurlijk veel marmer en pracht en praal maar als je goed kijkt is het niet zo goed onderhouden als bv de St.Pieter in het Vaticaan, waar alles spic en span is. De kerk is vooral bekend om dat hier de schedel van de heilige Genarro bewaard wordt die in 305 als martelaar de dood vond. Verder is er nog een flacon met zijn bloed/harde bruine stof die 2 keer per jaar vloeibaar wordt en dan in een processie door de stad gedragen wordt. Marinus roept het altijd al, de sprookjes vertellers maar dit lijkt er toch echt op.

                                           De Dom van Napels.

Daarna lopen we door het oude gedeelte van de stad naar de Santa Chiara. Smalle drukke straatjes met nog weer smallere zijstraatjes, alles is zeer oud en vervallen, ongelooflijk hoe men hier in en op elkaar leeft. Maar zoals ik al zei het bruist van energie, zoveel winkeltjes er is van alles te koop, we kijken onze ogen uit, een zeer aparte sfeer. Bij de Santa Chiara gaan we eerst naar de kloostertuin van de Clarissen(€ 4,50), de muren zijn allemaal beschilderd.Verder zijn er zuilen en banken bekleed met majolicategels met levendige voorstellingen. Denk niet ik ga even op zo’n bank zitten want er loopt continu iemand te controleren. Er tussen bevinden zich treden naar het tuin gedeelte waar je dan wel op mag zitten.

De kloostertuin van de Santa Chiara met de banken en zuilen van majolicategels.

En dan horen we ineens dat de kerk dicht gaat om 1 uur, siësta hè. We slaan het museum met sacrale kunst,waar het toegangsbiljet ook geldig voor is, over en gaan snel naar de kerk. Nou dat vonden we dus helemaal niks, een deprimerend interieur, maar ja in mijn boek stond beschreven dat het een van de belangrijkste Middeleeuwse monumenten van Napels is. Aan ons was het niet besteed, we lopen dan verder op het plein, aan de andere kant,naar de Gesu Nuovo, de kerk van de Jezuïeten. Een zeer merkwaardige voorgevel, maar ook hier komt men massaal naar buiten, sluitingstijd. Jammer ik zie ’s avond op internet dat deze een mooier interieur heeft.

We lopen via het Dante plein, waar heel veel boekwinkeltjes zijn, zo op het Nationaal Museum af. Vlak bij het museum eten we wat in een klein restaurantje, even zitten en bijkomen. Het Nationaal Archeologisch museum( € 13) gevestigd in een groot gebouw uit 1585, ooit kazerne en universiteit. Het is erg groot en we maken weer een keus voor de vondsten uit Pompeï en Herculaneum. Er zijn heel veel zalen met gigantisch grote beelden, de belangrijke Farnese collectie. Dit is natuurlijk een stuk Italiaanse geschiedenis die wij helemaal niet kennen. Maar Pompeï daar waren we in 2007, dat spreekt ons meer aan, heel veel gebruiksvoorwerpen, fresco’s en dan de prachtige mozaïeken. Het geeft een goede indruk hoe rijk en mooi de huizen hier gedecoreerd waren en in het jaar 79 door een uitbarsting van de Vesuvius verwoest werden.

Fresco's uit een huis in Pompeï.

Ook “leuk” of interessant is het Gabinetto Secreto met voorstellingen waarschijnlijk uit een bordeel uit Pompeï. Voor inspiratie is er een serie van 9 sexuele posities. In de Sala Meridiana is een expositie, jammer het haalt het mooie van de hele grote zaal met een mooi fresco op het plafond weg. Een klein stukje lopen en we zijn weer bij het metro station Cavour, om half 6 zijn we weer in Pozzuoli. Zo hebben we toch een indruk van de stad en de omgeving gekregen, alles is wel erg vervallen, de gebouwen, trein en boten die naar de eilanden gaan en de wegen.

De volgende dag van de camping in Puzzuoli vertrokken naar een CP in Portici, even ten zuid oosten van Napels, stukje van maar 24 km, maar ruim uur rijden over de betaalde tolweg rond Napels. Wat een chaos, maar wel een goed wegdek. In Portici staan we op CP Bella Vista(N 40.82738º E 14.35126º)achter een gesloten poort. Je moet aanbellen, of toeteren als je naar binnen wil, het geeft wel een veilig gevoel. Er is stroom, een toilet en een douche ,€15.

 

 

 

 

 

’s Middags met de trein(2 stations verder € 1,20) naar Ercolano voor de archeologische opgravingen van Herculaneum, ook in het jaar 79 verwoest na de uitbarsting van de Vesuvius. Herculaneum lag toen aan zee en had maar 5000 inwoners was dus niet zo groot als Pompeï. Pompeï hebben we in 2007 bezocht dus nu naar het wat kleinere Herculaneum.

We betalen de entreekaarten(€ 11) zijn de borchures met de plattegrond op. Dat houd je toch niet voor mogelijk begin van het seizoen! Ik heb 2 boekjes met informatie over de plek en gelukkig alle 2 meegenomen. In een er van staat ook een plattegrond. Hierdoor kunnen we even zien wat de mooie interessante plekken zijn, anders loop je maar in het wilde weg. De hoogtepunten zijn bv een paar mozaïeken op vloer in in de muur, de thermen, voor vrouwen en mannen. Met diverse kamers, warme baden, koude baden, stoomkamers. Winkel voor levensmiddelen zoals meel, bakkerij, en natuurlijk cafe-restaurant het zg thermopolium. Meestal gebruikt door arme mensen die zelf geen keuken hadden. Verder valt op dat de huizen weer erg groot en hoog zijn de muren waren meestal compleet beschilderd.

Mozaïken met afbeeldingen van Neptunus en Amphitrite.