Puglia

2016

Een paar kilometer ten oosten van Matera houdt Basilicata op en begint Puglia. Matera is eigenlijk de bekendste bestemming in Basilicata maar toch heeft de regio veel te bieden aan natuurparken. Dit is nog een onbekend en authentiek stukje Italië, je komt ook plaatsjes tegen met de toevoeging Albenese. Er wordt wel gezegd dat men hier met een Albanees of Grieks accent spreekt.

Matera is ook een zeer verrassende bestemming, wij hadden dat tijdens de reis in 2007 overgeslagen, het ligt 30 km van de kust en het is ook een kwestie van keuzes maken. In dit gebied, Magna Grecia(zuid Italië),kwamen na de Grieken de Romeinen, na de Romeinen de Barbaren, daarna de Byzantijnen, dan weer de Normandiërs en daarna de Venetianen. Heersers kwamen en gingen, nieuwe wetten werden aangenomen en prompt overtreden of genegeerd.

Zo ging dat vroeger in de Mezzogiorno en zo gaat dat nog.De "Italianen" betaalden tot ver in de jaren 80tig voor de Cassa di Mezzogiorno, belastinggeld waar het een en ander in het zuiden voor verbeterd moest worden. Da malaria is uitgeroeid met te veel DDT maar de armen zijn arm gebleven en de rijken rijker geworden. Zo zien we soms “projekten” waar niets mee gedaan wordt, een terrein aangeduid als industriegebied, wat straten met om de 50 m een lantarenpaal en verder is er niets. Of nieuwe gebouwen die ergens neergezet zijn en waar niets mee gedaan wordt of ooit is gedaan.

De Cassa is ingesteld door politici in het noorden om hun geweten te sussen. Alles was immers dik in orde of zou weldra in orde komen. Ze hoefden zich niet meer te bekommeren om het zeurende zuidelijke broertje. Het had zijn zakgeld gekregen en moest nu zijn mond houden. Of zoals de Noord-Italianen weleens uitroepen : Garibaldi wat heb je ons aangedaan.

Puglia(Apulië) is dichter bevolkt dan Basilicata, ook een landbouwgebied maar is nooit zo arm geweest als Basilicata.In de Oudheid was het al een vruchtbaar en welvarend gebied. Het beleefde in de 13e eeuw zijn “Gouden Eeuw”, het tijdperk van de grote pelgrimstochten en kruistochten. De streek profiteerde van zijn gunstige ligging tussen oost en west. Hier vind je veel Barok en Normandische kerken, de Renaissanse heeft men hier overgeslagen. Puglia is vooral bekend door Alberobello met zijn Trulli’s en Lecce dè Barokstad.

We zijn gister rond Taranto gereden, industriestad, en meteen weer naar de kust. Daar wisten we van 9 jaar geleden een plekje, mooi achter de huizen aan een kleine baai. Prima overnachtingsplek, heerlijk rustig en uit beeld(Le Conche N40.33664º E17.39206º).De westkust van Puglia heeft veel stranden.

 

 

 

 

 

Vanmorgen weer verder de kust langs, hier zijn veel (privé?)vakantiehuizen. Ook de dorpjes zijn vakantiedorpen, we spreken Italianen die vertellen dat het hier in augustus vreselijk druk is. Maar nu half mei, is er nog niets te doen, je ziet af en toe een visser op de rotsen of er fietst of loopt iemand. Hier en daar is men bezig alles in orde te brengen voor het seizoen. Op veel plekken staan de camperverbods borden, we kunnen ons niet herinneren dat dat 9 geleden ook zo was. In Porto Cesareo wordt het wat drukker, we maken er een wandeling en zoeken een lunchplekje, weer met mooi uitzicht over de baai.

De haven van Porto Cesareo.

We houden maar weer eens siësta, er komt een flinke bui aan. Toch duurt de regen niet zo lang. Als ik op het internet zie hoeveel regen er in noord en midden Italië gevallen is dan zijn we steeds net de dans ontsprongen.De temperatuur is nu niet hoog zo rond de 20 graden. We overnachten hier in Porto Cesareo (N40.25982º E17.89596º) bij een strandje voor een hotel, in het laagseizoen geeft dat meestal geen probleem.