Meer van Bracciano

2016

Bagnoregio

Donderdag een stuk zuidelijker over de tolweg gereden naar Bagnoregio. Op de parkeerplaats N 42.62747º E 12.09286º kun je voor €5 de hele dag staan tot 8 uur 's avonds wil je ook overnachten dan kost het € 10. Het is ook weer een lang gerekt dorp op een heuvelrug maar aan het eind van het dorp is een brug die naar het oude Civita di Bagnoregio loopt.

 

 

 

 

 

Een heel oud dorp op een tufstenen rots midden in het landschap, heel bijzonder. Vanaf de parkeerplaats is het bijna 2 km lopen, op zich een leuke wandeling door het dorp maar het laatste stuk naar Civita is weer een behoorlijke inspanning, trappen af en steil omhoog over de loopbrug. Er gaat ook een busje naar het einde van het dorp. Het dorp (entree € 1.50)was eigenlijk ten dode opgeschreven maar toen heeft men in 1923 een boogbrug gebouwd waar veel problemen mee waren. In de 2e WO is de brug verwoest geweest maar in 1963 heeft men de huidige brug gebouwd. We waren er vroeg dus was het nog vrij rustig, het is alleen maar een klein Middeleeuws dorpje met retaurantjes en winkeltjes. Toch wonen er ook nog mensen.

De loopbrug naar Civita di Bagnoregio hoog boven op een rots.

Van hieruit gaan we over binnen weggetjes naar Amelia een vestingstadje. In Amelia lopen we door het oude centrum naar de Kathedraal ook weer boven op de berg. Het is een sfeerloos verwaarloosd oud centrum, nee dit is het niet, geen aanrader. We overnachten (rustig) op een mixparking(met stortput) midden in de stad N 42.55200º E 12.41859º. Vandaag weer terug richting westen naar de meren.

 

 

 

 

 

Eerst bezoeken we in Caprarola even ten oosten van het Lago di Vico het Palazzo Farnese. Een monumentale Italiaanse villa uit de laat Renaissance, gebouwd tussen 1559–1575. Het is een vijfhoekig gebouw, compleet beschilderd door diverse kunstenaars met fresco’s. Heel bekend is de monumentale trap in het gebouw. Het is gebouwd in opdracht van de kunstlievende Kardinaal Allessandro Farnese telg uit het Huis Farnese. Ongelooflijk wat een rijkdom, het zijn 2 verdiepingen en daarboven waren de kamers van de bedienden. We zijn ook nog het bos doorgelopen(ook weer berg op) naar het tuinhuis, een aardige wandeling.

De monumentale trap, de royal staircase in Palazzo Farnese.

Daarna de middag doorgebracht aan het Lago di Vico voor lunch, siësta en koffie. Het is heerlijk weer dus lekker even lezen in het zonnetje. Aan het eind van de middag rijden we naar Ronciglione vlak bij het meer. We staan op een grote P met uitzicht op de stad N 42.28980º E 12.21449, beetje lawaaierig door verzamelpunt van jongelui(vrijdagavond?).Er is een toilet met kraan dat overdag open is, maandagmorgen tot 12 uur markt! We maken voor het eten nog even een wandeling door het Middeleeuwse gedeelte van de stad.

 

 

 

 

 

Het meer van Bracciano.

De volgende dag rijden we naar camping Internazionale vlak bij Trevignano Romano aan het meer van Bracciano, ACSI N 42.14495º E 12.26809º. In 2007 waren we hier ook toen stonden we aan de westkant van het meer bij Bracciano. Zondagmorgen op de fiets naar Trevignano(4 km), het is er druk want er is een grote markt langs het meer. ’s Middags de andere kant uit naar Anquillara aan de zuidkant van het meer, een klein stukje verder(7 km). Hier is het minder druk op de promenade langs het meer dan in Trevignano.

De toegangspoort met klokkentoren van het centro storico van Trevignano.

Deze week zijn ons weer 2 dingen op gevallen, het water en de wegen. Van uit Amelia toen we over de binnenwegen reden valt het weer op hoe slecht de wegen zijn in Umbrië, dat vonden we afgelopen september ook al toen we daar waren. Rond het Trasimeno meer was het bar en boos, hier is het rond het meer beter. En we zien overal de mensen weer water in flessen vullen. Het water in de huizen is denk ik niet van zo’n goede kwaliteit dat het drinkbaar is. Op grote parkeerplaatsen zagen we, net als vorig jaar, de kleine houten huisjes(tuinhuisje) waar je water kunt tappen. 5 Ct voor anderhalve liter, je kunt kiezen uit naturel of met koolzuur(frizzante).