Ostia Antica

2016

Vanuit Rome is het niet ver naar Ostia vlak bij de kust, we gaan naar Ostia Antica. Het ligt aan de monding van deTiber en vroeger ook aan zee, het was de haven van Rome, vroeger dus een belangrijke stad met 500.000 inwoners in de 2e eeuw voor Chr. Inmiddels ligt het 5 km landinwaarts. Als we aankomen kunnen we niet eens de parkeerplaats op want het staat vol met bussen. Dan heb ik zo iets wegwezen, maar goed dat we het niet gedaan hebben want het is zeer de moeite waard! We vinden bij het dorp toch een parkeerplek(ook goede overnachtingsplek N 41.76056 E.12.30024)) en lopen het dorp in, er staat nl een groot kasteel.

Het kasteel is gebouwd in 1483–1486 voor paus Julius II als douanekantoor voor schepen die over de Tiber naar Rome voeren. Rond het kasteel is nog een oud Middeleeuws gedeelte van het dorp. We kopen in het dorp bij de bakker op de kruising even verse broodjes en wat stukken pizza. Na de lunch op naar de archeologische plek. Inmiddels zijn er heel wat bussen verdwenen maar ik tel er toch nog 18, het zijn bijna allemaal scholieren. Een populaire bestemming voor een schoolreisje. De vindplaats is enorm groot en met mijn Trotter gids, waar veel in beschreven staat, en met een plattegrond(€2) die we gekocht hebben gaan we op pad(entree €8). Punt is wel even dat de nummering in mijn boek niet overeen komt met de nummering op de plattegrond. Er staan natuurlijk wel borden maar het is best wel zoeken naar de interessante dingen die ik in mijn gids lees. De stad heeft bv een forum van de corporaties, rond het plein lagen 60 handelskantoren, die herkenbaar zijn aan hun eigen mozaïekplaveisel voor de deur, handelaren in bv scheepsbenodigdheden, touwslagers en graanhandelaren.

Ostia Antica met links de hoofdstraat.

Verder waren er straten met enorm grote pakhuizen waar de handel, bv graan in werd opgeslagen. Enorm grote huizen/villa’s, de mensen die geen grote villa hadden woonden in appartement blokken van enige verdiepingen hoog. Onze grote flats dus, ongelooflijk toch dan hebben we het over ruim 2000 jaar geleden. Er was een café met marmeren bar, je kon binnen iets gebruiken, maar er waren ook buitenzitjes. Er was een vistaverne, met marmeren tafels. Natuurlijk een theater en ook openbare toiletten waar je gezellig naast elkaar zat.

Rond het forum, waar de resten staan van het Capitool vonden alle politieke en religieuze activiteiten plaats. De stad had ook diverse mithraea(heiligdommen van Mithras, die we ook in de San Clemente zagen).

En natuurlijk de diverse thermen/badhuizen. Op een aantal plekken kun je nog prachtige mozaïek vloeren zien. Na ruim 3 uur rond gelopen te hebben vinden we het genoeg. We hebben dan toch de belangrijkste dingen gezien en een goede indruk gekregen van de eens zo belangrijke stad.

De latrines, openbare toiletten.
De hoofdstraat met links de brede trap naar het Capitool.
De hoofdstraat met aan het eind huizen met 2 en 3 verdiepingen.
Een vistaverne met op de grond vismozaïk.
bwd  Set 1/2  fwd

De volgende dag rijden we vanuit Ostia Antica, overigens een druk dorp, verder naar het zuiden over de autobaan/4 baans die loopt tot Latina. Wat een slechte en drukke weg, de hele weg is vol asfaltplakkaten en gaten die wel 5 cm diep kunnen zijn. Je rammelt compleet uit elkaar, we hebben dit al vaker gehad maar op zo’n grote doorgaande weg naar oa Napels verwacht je het toch niet. Het is bewolkt, een sombere dag en rond de middag krijgen we wat regen. We rijden door tot Sperlonga, een wit dorp boven op een rots dat bijna Grieks aan doet. In 2007 waren we hier ook al, het is gelukkig weer droog en we maken een wandeling door het oude centrum. P boven bij het oude centrum N 41.25605 E 13.43855.Daarna gaan we beneden bij het strand naar een rustige P waar we mooi kunnen overnachten N 41.25605 E 13.43911, hier gaat er ook een trap naar boven naar het oude centrum.

Boven op de rots het oude centrum van Sperlonga.