Matera

2016

 

Toen ik me in Matera ging verdiepen waren er toch verschillende dingen om naar toe te gaan aan beide kanten van de kloof en het punt van parkeren in drukke stad was ook niet aanlokkelijk dus maar voor CP buiten de stad gekozen. Daar vandaan kon je met busje naar centrum(€3 pp retour) en dat klopte gelukkig. Matera is bekend uit boeken en films vanwege de speciale grotwoningen, Bijbelse films zijn er oa opgenomen omdat de stad veel weg heeft van het oude Jerusalem. Men was hier heel erg arm en in 1952 zijn de grotwoningen ontruimd en kregen de mensen huizen. Hele families woonden in 1 grot/ruimte met het vee. Er was veel malaria en een kindersterfte van 50%.

 

 

 

 

 

Men komt nu voor de Sassi(letterlijk:stenen), de stenen grotwoningen en kerkjes die tegen de flank van de helling gebouwd zijn langs een diepe kloof, de Gravina di Matera. Aan de overkant van de kloof, met klein riviertje,heb je nl een prachtig uitzicht op de woningen. Dit is even voorbij de CP Area Masseria Rodogna, er is een grote parkeerplaats, hiervandaan kun je ook door de kloof naar Matera lopen. Aan deze kant van de kloof zijn ook de chiese rupestre(rotskerkjes),alleen te zien vanachter een hek of gesloten. Maar we lopen toch even een stuk langs het ravijn. We waren al een grindweg opgegaan omdat hier ook een bord van een kerkje(Madonna delle Virgini) stond maar dat bleek niet de Panorama weg te zijn. Dan kom je wel langs een groeve waar ze de blokken steen uitzagen, indrukwekkende vreemde mega grote lege ruimtes die dan ontstaan.

Uitzicht op Matera vanaf het Parco della Murgia Materana.

Nadat we daar wat rond gelopen hebben gaan we naar de CP Area Masseria Rodogna N40.67145º E16.63199º die hier vlakbij is. We krijgen meteen de nodige info van de stad en wat er vlak bij te zien is, nl een tombe uit de neolithische tijd 4 of 5000 jaar geleden.

 

 

 

 

 

’s Middags maken we een wandeling door de heuvels en gaan naar een herder/boer die kaas maakt. Er zitten al wat Italianen ook van de CP, de kaasmaker spreekt alleen Italiaans, maar ik begrijp dat het kaas van koemelk is. We blijven er een tijd zitten, facinerend hoe hij de kaasjes en grotere kazen met de hand maakt, geholpen door zijn vrouw en zoon? De hut/woning wordt denk ik ook als huis gebruikt want er stond een tv en bedden. Ik vroeg waar de dieren waren want die zag je niet, die liepen ergens in de heuvels en kwamen ’s avonds naar huis, waar ze binnen een afrastering kwamen te staan.

De kaasmaker aan het werk, alle kaasjes worden met de hand gemaakt.

Zaterdagmorgen om 9 uur met het busje naar de stad, I Sassi zijn verdeeld in Sasso Barisano en Sasso Caveoso en behoren sinds 1993 tot het Unesco Werelderfgoed. We worden boven in de stad afgezet en lopen naar beneden de Sasso Barisano in. Ik heb een beetje een route uitgezet om een aantal dingen te zien, een ingerichte grotwoning, 2 grotkerkjes: de Madonna de Idris en de S.Lucia alle Malve. Hier zie je nog wat fresco’s maar om nou te zeggen dat is een aanrader, nee. En natuurlijk niet fotograferen. Er zijn heel veel kerken, waarvan de Cathedraal over de top barok is met veel goud.

De 2 Sassi wijken van Matera.
De hoofdstraat van de Sassi .
Een grotwoning met van l naar r de keuken, stal en slaapgedeelte.
Palazzo del Sedile, paleis van de adel.
bwd  Set 1/2  fwd

Er zijn diverse wandelingen uitgezet en nog diverse dingen te zien zoals de ondergrondse cisternes, alleen met gids, maar we vinden het zo wel genoeg. De wandeling langs de buitenkant van de Sassi is mooi met uitzicht op de kloof en het tegen overliggende Parco della Murgia Materana waar we gister dus bij het uitzichtpunt waren, niet ver van de CP. Tussen de middag eten we lekker in een Osteria, hoe kan het anders, in een grot. En 's middag een bijzonder ijsje gegeten, ananas/gembersmaak heel apart, wij zijn niet zo van die ijs eters maar dit was een smaak die ik wel eens wilde proberen. Om half 4 worden we weer opgehaald, prima regeling op de CP.