Rethymnon

2015

We staan op camping Elisabeth bij Rethymnon( N 35.36816º  E 24.51487º), na de was gedaan te hebben maken we een wandeling in de buurt van de camping. Allemaal appartementen, hotels maar ook woonhuizen,druk dus, niet echt de mooiste wijk.Er is een lange volgebouwde boulevard tot aan het centrum van Rethymnon. Hoe dichter je bij het centrum komt hoe mooier een en ander eruit gaat zien. Aan het eind zien we ook nog een huisje van Roma's(?) tussen de hotels en appartementen gewoon aan de boulevard!

Rethymnon is ook weer een stad met Venetiaanse en Turkse invloeden. De stad beleefde een bloeitijd onder de Venetianen, in 1571 werd de stad door de Turken platgebrand, waarna de Venetianen de geweldige muren en de grote vesting bouwden. Toch valt de stad later in Turkse handen. De bevolking heeft zich altijd verzet, de Turken hebben op het eiland vreselijke gruweldaden begaan. De orde is weer herstelt door Egyptische troepen, het eiland behoorde zelfs 16 jaar bij Egypte.

Het is continue een strijd geweest, het eiland is zelfs een tijdje onafhankelijk geweest. Als je de verhalen leest van de Janitsaren(moslims) hoe die hier hebben huisgehouden, barbaarse praktijken, krijg je een beetje inzicht in de afkeer van de Grieken voor de Turken. Dan hebben we het over gebeurtenissen van nog geen 200 jaar geleden.

De boulevard in het centrum van de stad.

In 1913 wordt Kreta pas een deel van Griekenland. In 1923 vindt dan de grote volksverhuizing plaats georganiseerd door de Volkenbond(opgericht na de 1e WO)om de Turken en Grieken definitief van elkaar te scheiden. 30.000 Turken moesten Kreta verlaten en 13.000 Grieken kwamen uit Klein Azië naar Griekenland. Nog geen 100 jaar geleden, dit leed is denk ik aan beide kanten nog lang niet verwerkt. We gaan op de fiets naar het centrum, eerst even bij de Touristinformation bij de boulevard langs voor een stadsplan, gesloten op zaterdag en zondag, niet te geloven! Rethymnon is natuurlijk erg druk, ook op zondagmorgen, we zijn bij de kleine Venetiaanse haven geweest. Geen bankje om op te zitten en de hele kade langs de haven staat vol met stoelen van taverna’s. Publiek moet door een smal loopgedeelte er langs lopen, waar je continue aangesproken wordt!

De Arimondifontein.
De Tis Nerandses moskee met de uitzichttoren .
De Kara Mussa Pasja moskee.
De oude binnenstad van Rethymnon.
bwd  Set 1/2  fwd

We hebben een paar dingen bekeken/opgezocht, oa de Arimondifontein met de 3 waterspuwende leeuwenkoppen. Ooit overdekt maar dit is gesloopt om ruimte voor de straat te maken!!! De Tis Nerandses moskee(nu een muziekschool)is een bouwval, minaret is gestut en men heeft er een uitzichttoren omheen gebouwd. Kreeg niet de indruk dat je daar nog op kon. Maandag zagen we dat men aan het restaureren is! De Kara Mussa Pasja moskee staat er wat beter bij, rond de moskee liggen nog de oude Turkse grafstenen. In de smalle straatjes in de oude wijk bij de haven zie je wel vaak de Turkse huizen met een houten uitbouw. De binnenstad is sfeervol maar zeer toeristisch en erg druk.

Het valt ons verder op de Rethymnon heel erg geliefd is bij de Russen, we hebben nog nooit op een locatie zoveel Russen gezien. Verder zijn overal alle teksten/menu's in het Russisch geschreven. Dat was ook al zo aan het meer van Kournas.Vanmorgen weer op de fiets naar de stad, eerst weer even door de oude binnenstad gedwaald en verdwaald, een wirwar van straatjes. Het was toen nog redelijk rustig, daarna op naar het Fortezza, het grote Venetiaanse fort boven op de heuvel (€3 en €4). Het is een groot terrein waar nog diverse gebouwen staan zoals een moskee(zonder minaret), kerkje en nog wat gebouwen. Omdat het in de stad warm is, is het er lekker rondwandelen langs de muren vanwege het lekkere briesje. Als we terug zijn en wat gegeten hebben begint het te regenen, net op tijd de fietsen in de garage. Morgen gaan we weer verder richting Iraklion.

Uitzicht vanaf het fort naar de westkant van de stad.