Chania

2015

Zondagmorgen eerst het verslag van Kolimbari geplaatst op een terrasje in Stalos. Toen maar 4 km gereden en we waren bij camping Chania N 35.551044º E 23.98549º. Het is gelukt een plekje te vinden maar het is erg manoeuvreren in de olijven boomgaard. Er stonden nog 3 grote campers, veel plek is hier niet voor.

 

 

 

 

 

Na de was eerst maar eens de omgeving verkennen De camping is vlak bij het strand Agioi Apostoloi, leuke kleine baai mooie ligging. Een van de westelijkste stranden van Chania. Het is druk op de stranden want het is Pinksterweekend en prachtig weer. Na een kleine siësta ’s middags op de fiets naar Chania.

De Venetiaanse haven, een gezellige plek.

Chania werd oa geregeerd door de Venetianen en de Turken en die invloeden zie je nog terug in de stad. Bekendst is natuurlijk de Venetiaanse haven en de Janitsaren moskee die ook bij de haven staat en waar altijd de paardenkoetsjes staan. Wat dat betreft is er niet veel veranderd sinds we er in 2005 waren. Alleen bij de haven staan bij veel restaurantjes nu borden met teksten we don’t press you we respect you en bv no pressing no stressing. Toen we aan de andere kant door de binnenstad liepen werden we er wel een beetje gestoord van, of we wat willen drinken, eten of het menu bekijken, irritant.

Maandag morgen weer met de fiets naar de stad, het was veel drukker dan gisteren. Gisteren waren we in de oude wijk achter de kathedraal, waar je een beetje kasbah achtig gedeelte hebt, nu gaan we naar de overdekte markthallen. Het is natuurlijk vreselijk toeristisch maar je hebt toch straatjes waar het minder druk is, leuke hoekjes of pleintjes, een gezellige oude binnenstad. Maar je ziet ook heel veel verwaarloosde gebouwen. Vlak bij de markthallen staat nog een losse minaret en niet ver hier vandaan is de Agio Nikolaos kerk, kerk met toren en een minaret, een curiositeit. In de tijd van de Turkse bezetting werd de kerk een moskee.

De oude binnenstad van Chania.
De Agio Nikolaos, kerk met toren en minaret .
Koetsje maakt een rondrit door de oude binnenstad.
Schoenmaker die nog de oude laarzen maakt.
bwd  Set 1/2  fwd

Hier in de wijk zie je regelmatig zeer oude grote bomen en af en toe zie je ook nog kleine ambachtslieden. Ik zag gister in de kasbah, waar heel veel leerwinkels zitten nog een oude schoenmaker die de laarzen maakt die bij de Kretenzer klederdracht hoort. En vandaag een oude schoenmaker die nog bezig was een paar schoenen te herstellen. Ook zomaal even een tijdje op een bankje bij de haven gezeten en alles even rustig bekeken. Om te eten vinden we het hier te druk en zijn terug gelopen naar de oude wijk. Zo goed gegeten bij Kouzina in de Daskaloganni 25 en eigenlijk nog het voordeligste tot nog toe.  Een vrij nieuw(?) restaurantje maar met nog de oude Griekse sfeer van even de deksels oplichten en kijken wat er in de grote pannen en bakken zit die vlak bij de balie staan. Marinus gaat vaak voor het bekende maar ik wil graag iets uitproberen en je kon ook van gerechten een half gerecht nemen, perfekt.

 

 

 

 

 

's Middag lekker gezwommen in het mooie zwembad van de camping. Dinsdag onze laatste dag op de camping, even een relaxdag met boodschappen doen bij de 2 grote supermakten vlakbij, wat lezen en zwemmen.