Elounda

2015

Elounda

Van de Lassithi hoogvlakte zijn we via een bergroute afgedaald naar de kust naar Elounda, tegenover het schiereiland Spinalonga. Hier ten noorden van ligt het eilandje Kalidon, dat tot 1957 fungeerde als verbanningsoord voor leprozen.

 

 

 

 

 

Elounda is vooral bekend geworden omdat hier de tv serie Wie betaalt de veerman opgenomen is. We staan hier prachtig op de kade met een mooi uitzicht over het gezellige plaatsje, samen met nog 2 campers, een Italiaan en een Griek. N 35.26237º E 25.72265º. Vlak bij de kade is een parkje met openbare toiletten. Na ons bezoek aan Spinalonga rijden we naar het begin van het schiereiland Spinalonga, mooi plekje voor de koffie met uitzicht op Elounda.  N 35.25682º E 25.73546º. We lopen naar het kerkje en zoeken nog even naar de mozaïkvloer van de vroeg christelijke basiliek die hier eens stond.

Elounda.

Spinalonga

Vanmorgen naar Plaka gereden, van hieruit met de boot naar het leprozeneiland dat met ook Spinalonga noemt. Elounda is vooral bekend geworden omdat hier de tv serie Wie betaalt de veerman opgenomen is. We staan hier prachtig op de kade met een mooi uitzicht over het gezellige plaatsje, samen met nog 2 campers, een Italiaan en een Griek. Vanmorgen naar Plaka gereden, van hieruit met de boot (€8) naar het leprozeneiland dat met ook Spinalonga. Entree € 2 ,€ 1, 65+ EU. De weg rond het eiland is 1 km lang, op een aantal plekken kun je zien hoe men hier totaal geïsoleerd leefde. Men kreeg van de staat een uitkering om spullen te kopen en verder was men geheel zelf supporting. Zo zie je nog de bakkerij. Als je binnenkomt bij de oorspronkelijk ingang was er een groot ontsmettings gebouw. Het is een oud Venetiaans fort geweest, later door de Ottomanen ingenomen en nadat die verdreven zijn is het vanaf 1913 een verbanningsoord. Kinderen die hier geboren werden, werden meteen bij de moeder weggehaald en in een weeshuis geplaatst.

Het Venetiaanse fort op Spinalonga het leprozeneiland.
Een straat op Spinalonga, een dorp voor de leoprozen .
De oude toegangspoort van het eiland.
De bakkerij van het dorp.
bwd  Set 1/2  fwd