Plakias

2015

Spili

Na Agia Galini richting Spili rijd je het binnenland in, een paar km verder staat rechts van de weg een klein kerkje waar een P is, wil je niet op de camping staan is dit ook misschien een overnachtingsplek N 35.12453º E 24.68505º.
Het bergdorp Spili is  een toeristisch plekje, alle bussen stoppen hier. Allemaal winkels met tafelkleden, borduurwerk etc en ook met kruiden, aromatische zeep en natuurprodukten. Spili heeft verder als enigste bezienswaardigheid een Venetiaanse bron met leeuwenkoppen als waterspuwers. En er is een orthodox priesterseminarie.

 

 

 

 

 

Stukje verder zijn we van de hoofdweg afgegaan en door de Kourtaliotiko kloof richting Preveli aan de kust. Halverwege de kloof zijn we een trap af gegaan, 262 treden naar een kerkje en een waterval. Het waaide heel erg hard, we hoorden vandaag van Nederlanders dat het windkracht 7 was. Dit stukje omlaag lopen was goed te doen maar de trap van 434 treden naar het Preveli(palmen) strand hebben we overgeslagen. Je moet ze weer omhoog ook!!! Er stonden al tig auto’s op de parkeerplaats(betaald) en om dan van het strand geblazen te worden zagen we niet zitten. Even het verkeerde moment op verkeerde plek.

Het klooster Preveli wel bezocht( € 2,50),dat heeft een belangrijke rol gespeeld bij de evacuatie van de geallieerden tijdens 2e WO. Halverwege deze weg is Kato Preveli, het oude zgn beneden klooster,tegenwoordig ook te bezichtigen, een ruïne maar men heeft er een museum bij gemaakt(subsidie hè) en dan kan je toch weer 2,50 entree vragen.

Het kerkje in de Kourtaliotiko kloof, links om de hoek is de waterval.

Hier vlak bij ligt een mooie Turkse(?) brug over een riviertje dat uit de kloof stroomt, een erg mooi en druk bezocht plekje. Je kunt aan de andere kant van de rivier ook via een onverharde weg van 7 km naar het strand ten oosten van het Prevelistrand, vandaar is lopen naar het Preveli palmenstrand niet zover. Maar gezien de harde wind hebben we het niet gedaan. We zien regelmatig grond verschuivingen, we hadden zelfs voor Spili een stuk weg omgeleid vanwege versperringen op de weg.

We staan nu een dagje aan een mooie baai even voor Damnoni aan het Amoudistrand N 35.17074º E 24.42121º voor een kleine strandbar. We zijn gister de hele dag “bezig” geweest dus maar nu even een dagje rust. Gelukkig vandaag weer een dag zonder veel wind want het was de laatste paar dagen een beetje veel.We maken een wandeling langs de kust naar Damnoni, je komt dan langs een paar kleine strandjes echter geen  gelegenheid om met de camper te staan.

 

 

 

 

 Plakias

Vrijdag weer vertrokken van het Amoudistrand bij en naar Plakias gereden, een heel klein stukje westelijker. We hadden gehoord dat er zondag, 6 dagen geleden, brand was geweest in Plakias door kortsluiting en dat diverse taverna’s verbrand waren. Even een wandeling daar gemaakt en wat rond gekeken. Men had alles al opgeruimd en er waren al weer tafeltjes neer gezet.

We zijn toen door gereden naar Souda, 3 km verder, hier houdt de weg op aan het eind bij een mooi strand en hier is taverne Galini, volgens diverse berichten met een hele goede keuken en het heeft een parkeerterrein waar je mag overnachten als gast N 35.19213º E 24.36371º. Jammer dat het weer die middag een dipje had, bewolkt. Wel lekker gegeten, konijn in tomatensaus met feta en walnoten.

Vanmorgen weer terug naar Plakias gereden naar camping Apollonia, even voor de wasmachine. ’s Middags de promenade uitgelopen en een wandeling langs de klimwand en de baai gemaakt. Niet voor mensen met hoogtevrees, hier en daar een smal paadje met een flinke diepte ernaast! Aan het eind is een tunnel en zo te zien goed begaanbaar maar wij zagen geen licht en we hadden helaas geen zaklantaarn mee, erg jammer. Na de kleine wandeling wat gezwommen in het zwembad van de camping. Wij gaan morgen weer verder richting Chora Sfakion en hopen daar de boot te kunnen nemen, zodat we niet hoeven om te rijden helemaal weer naar de noordkust over Chania! Maar voor dat tochtje willen we wel graag rustig weer.

Het strand van Plakias gezien vanaf het pad bij de klimwand.