Venetië

2015

Fusina

Onze eerste dag hebben we 607 km gereden en overnacht op CP Schlüsselfeld, dit is een mooi plaatsje en ligt vlak naast de autobaan N 49.75603º O 10.62205º De volgende dag hebben we vlak bij Mira gewoon in een woonwijk overnacht, we hadden last van Paasdrukte en waren van de hoofdweg afgegaan en hebben toen maar ergens een rustig plekje gezocht. In Mira even in een telecom winkel mijn WIND simkaartje geactiveert. Rond de middag stonden we op camping Fusina die vlak naast de haven ligt vanwaar de boten naar Griekenland vertrekken. Vroeger vertrokken de boten vanuit de haven Venetië en ging je langs het San Marco, dit is verleden tijd. Het is mooi weer dus de fietsen uit de garage en een fietstochtje langs de Brenta gemaakt naar Malcontenta, het is hier een waterrijk gebied.

 

 

 

 

 

 

Venetië

Vlak bij de camping vertrekt het bootje naar Venetië(wijk Dorsoduro) in 20 minuten ben je in de stad. We kopen een 3 dagen ticket(€58) zodat we met alle boten kunnen oa Burano en Murano. Ticket voor alleen Venetië kost €28. In 2008 hebben we dit ook voor onze Griekenland reis gedaan en zijn toen ook op Burano en Murano geweest. Burano vonden we de moeite waard van nog eens een bezoek.

De Rialto brug over het Canal Grande, het bekende plaatje van Venetië.

De vaporetto vlak naast de camping brengt je naar halte Zattere op Dorsoduro, het eiland aan de zuidkant van het Canal Grande, vandaar kun je weer met de vaporetto naar het San Marco of je gaat lopen wat niet ver is. Venetië is duur maar als je oplet en niet op de doorloop routes iets eet of drinkt valt het mee, de openbare toiletten kosten € 1,50. We kijken bij het San Marcoplein en zien lange rijen bij de basiliek en de toren en gaan maar naar de Rialtobrug, hier is de groenten en vismarkt. Aan deze kant van het Canal Grande kun je ook op diverse plekjes langs het water zitten(nee niet op bankjes). Leuk om naar de gondels te kijken waar vooral de Japanners in zitten, € 80 half uurtje varen! Aan de noordoos tkant van het Canal Grande vind je leuke kleine pleintjes waar je soms op een bankje kunt zitten en waar het wat minder druk is.

Burano

De 2e dag zijn we met de boot naar Burano gegaan, vanaf de camping eerst naar het San Marco plein daar weer op de vaporetto naar Burano. Dit is een lange route, terug hebben we het via Murano gedaan en dan kom je aan de noordkant van de stad uit en dan loop je de stad door. Op het Canal Grande nemen we nog een stukje met de vaporetto lopen verder naar Zattere, dit gaat sneller. Het is wel eens moeilijk afwegen, ga ik lopen of neem de vaporetto, die kunnen nl vreselijk druk zijn. Het is het openbaar vervoer in een drukke hectische stad. Burano is ook toeristisch maar erg kleurrijk en je vindt er ook nog rustige plekjes aan het water waar je even kunt zitten.

Het eiland Burano heeft kleurrijke huizen en kleine kanaaltjes door de stad.

De 3e dag gaan we naar het eilandje San Giorgio recht tegen over het San Marcoplein. Hier kun je in de gelijknamige kerk ook de toren bezoeken, met de lift en geen rij wachtenden. Je hebt hier een mooi uitzicht over de stad. Daarna weer terug naar de stad, deze keer lopen we door de zuidelijke wijk Dorsoduro naar de wijk S.Polo in het centrum van de stad. Je komt dan langs San Trovaso waar de oude werf is waar men de gondels bouwt. Deze 2 wijken zijn lang zo hectisch niet als de wijk San Marco, leuk en relaxed om doorheen te lopen. Je komt langs diverse kerken waar entree gevraagd wordt, maar bij de San Pantalon kun je zo naar binnen. Van buiten een onooglijk ding maar van binnen prachtig beschilderd(geen foto’s).Alleen als je bij de Rialto brug komt is het weer erg druk.

Het San Marco plein en het Dogenpaleis gezien vanaf het eilandje San Giorgio.

Hier stappen we weer op de vaporetto door het Canal Grande en we kunnen nu zowaar zitten, het lijkt vandaag wel iets minder druk. We gaan nog een keer naar de basiliek en zowaar geen lange wachtrij. De San Marco is de grootste Byzantijnse kerk met de op een na grootste mozaïeken. De grootste bevinden zich in Monreal in Palermo. We vinden het hier somber,flets en stoffig, geen sprankelende kleuren zoals in Monreal. Waar je ook nog eens alles kunt fotograferen, hier verboden! Maar natuurlijk wel een bijzondere kerk, alleen wij hebben Monreal nog in ons geheugen(2013) en dat slaat werkelijk alles. De kerk mag je zonder toegangsbiljet in maar voor het paarden bordes(replica’s) boven moet je een kaartje kopen. De originele paarden staan in een aparte ruimte, vrij van weersinvloeden. Venetië, ooit een belangrijke handelsstad, nu een stad die leeft van het toerisme. Druk maar je moet het maar een beetje over je heen laten komen en af en toe even rusten op de wat minder drukke plekken.