Paleochora

2015

's Morgens maken we een wandeling door het dorp, leuk centrum met veel terrasjes. Gisteravond zaten de terrasjes helemaal vol.Men maakt zich hier helemaal niet druk, je hoort diverse keren per dag de vraag Ti kane(hoe gaat het?) en het gaat altijd Kala(goed). Het lijkt wel of wij de situatie ivm de euro meer in de gaten houden dan de Grieken. Het is hier wel reuze toeristisch maar met een prettige sfeer. Nog volop oude winkeltjes, veel autochtonen op de terrasjes. Leuk Grieks dorp, niet vol met gelikte moderne bars en lounchcafe’s.

 

 

 

 

 

We doen wat boodschappen en rijden daarna naar Anidri, vlak bij in de bergen, hier is een oud Byzantijns kerkje uit 1323 de Agios Georgios met fresco’s. In het kerkje is Joris de drakenbestrijder veelvuldig afgebeeld. Leuk klein ritje door een kloof, daarna aan het water aan de oostkant van Paleochora plekje gezocht N 35.23715º E 23.72044º. Hier zie je heel veel wandelaars, die ook naar Anidri lopen maar ook naar het mooie strand hier vlak bij met barretje,ligbedden en parasols,Gialiskari beach.

Paleochora ligt op een landtong, gisteren waren we aan de oostkant, vanmorgen zijn we naar de westkant van Paleochora gereden, na 8 km houdt de weg hier op. We staan dan bij het strand Krios N 35.23671º E 23.59600º, er is hier een verlaten strandbar, misschien dat die in het seizoen wel geopend is.

 

 

 

 

 

Van hier gaat een voetpad door de bergen en langs de kust van 10 km en dan ben je bij Elafonisos, het droomstrand in de zuidwestpunt van Kreta. Het wandelpad geeft aan dat het 5 uur lopen is. Wij houden het op een kleine wandeling de berg op naar een kerkje, even voor het mooie uitzicht over de baai.Je ziet hier heel veel backpackers, hier is ook het vroegere gebied van de hippies en die sfeer hangt er nog steeds een beetje.

Het gezellige centrum van Paleochora.

Na een nacht gaan we naar camping Grammeno (N 35.23404º E 23.63568º) in Koundoura 4 km buiten Paleochora. Gistermiddag en vanochtend op de fiets naar het dorp, en er wat rond gefietst. Maar nog echt Grieks dorp hoor, grootste gedeelte van de winkels is 's middags dicht voor de siësta. Aan de west kant ligt een mega grote nieuwe haven waar maar enkele bootjes liggen en verder niets gebeurt(subsidie?). Belachelijk dat die veerboot daar niet aankomt. We fietsen ook naar de ruïne van het Venetiaanse fort boven op de heuvel voor het uitzicht op de stad. Morgen gaan we weer verder naar Elafonisos, hemelsbreed een klein stukje maar we moeten een heel stuk naar het noorden rijden om daar te komen.

Het strand bij camping Grammeno, hier is ook een kleine landtong.