Agia Galini

2015

Agia Galini is een vissersplaatsje, in een kleine baai waar de huizen op elkaar gestapeld zijn. Het is behoorlijk toeristisch maar omdat de ruimte hier beperkt is, is het toch nog redelijk kleinschalig. Aan de andere kant van de baai loopt een leuke kleine boulevard langs het strand met wat taverna’s en winkels. Hier achter ligt ook de camping No Problem waar we nu staan N 35.09948º E 24.69450º. Geen zeezicht dus maar wel een mooi klein(schoon) zwembad en een leuk en goed restaurant met bargedeelte. Verder stelt de camping, de voorzieningen en het terrein, niet veel voor. Maar vanaf de camping loopt je 100 m langs de rivier dan ben je aan het strand/boulevard en met 10 minuten ben je in het centrum van Agia Galini. Een leuke kleine wandeling.

 

 

 

 

 

Gisteren was het zondag en toen was het drukker dan vandaag, de Grieken gaan in het weekend vaak ’s middags uit eten. Hier begint het toeristenseizoen langzaam op gang te komen. We zijn vroeger vaak in deze periode in Griekenland geweest en ik kan niet zeggen dat het minder druk is. Maar de scholen gaan hier 15 juni dicht of dan de Griekse toeristen komen, geen idee. Zo te zien maakt men zich helemaal niet druk over de crisis, het eiland kan zich zelf prima redden. Men wil hier eigenlijk wel onafhankelijk van Athene zijn. Het zijn allemaal boerenbedrijfjes en ze hebben het toerisme. Ze hebben door de eeuwen heen altijd voor hun vrijheid gevochten, vaak door andere volkeren bezet geweest. Het ligt natuurlijk zeer stategisch en het is een vruchtbaar eiland.

Het plein bij de haven van Agia Galini.

Maandag lagen er diverse grote vissersboten in de haven dus we zijn er even een kijkje gaan nemen. Italiaanse, goed onderhouden vissersboten(7 stuks)en er stond zelfs een grote Italiaanse koelwagen bij. Ik vraag dus aan een van de mannen zijn jullie Italianen, ja maar we zijn Sicilianen, aha  dat is natuurlijk niet het zelfde! Ze vissen hier en rond Malta en bij Libië. De vis werd uit de boten gedragen, verpakt en gewogen en geteld, de douane stond er bij. Ik vroeg of de vis voor Sicilië was , nee het ging naar Venetië maar was ook voor Spanje bestemd. Dat scheelt natuurlijk omvaren, en misschien lagere havenkosten, en dan ook met Minoan of Anek naar Venetië. Op de grote vissersboten, die we op diverse eilanden in de loop der jaren gezien hebben, en we zijn er op wat geweest, werkt geen enkele Griek meer. Het zijn allemaal Arabieren die op de grotere boten werken. Nu hier dus de Italianen met hun eigen boten onder Italiaanse vlag.

Vanmorgen weer even een rondje dorp, het is een beetje bewolkt, duidelijk even wat ander weer maar de temperatuur blijft zeer aangenaam. Na 3 dagen op camping No Problem(vraag de eigenaar maar eens naar de herkomst van de naam!) gaan we weer verder.