Sitia

2015

We vinden een (overnachtings)plekje voorbij Istro ( N 35.12538º E 25.74322º) bij een nog gesloten(!) strandbar aan het strand van Voulisma. We hebben een mooi uitzicht over de baai van Gournia, ook een Minoïsche stad, even voorbij Agios Nikolaos en uitkijkend over de Mirabello baai. Omdat we vlak bij waren liepen we de volgende morgen al vroeg in Gournia. Knossos was de plek van de grote paleizen, Gournia was de stad van de gewone burgers, handwerkslieden, handelaren, vissers en landbouwers. Hier is niets opgebouwd, je loopt dus tussen de resten van huizen door. Maar wel nog een stad met straten en heel veel trappetjes. Volgens Marinus is dit alleen voor mensen met een grote fantasie. Maar als je dan bedenkt dat al de prachtige dingen die we in het museum in Iraklion gezien hebben hier misschien gemaakt zijn vind ik toch wel bijzonder. De huizen zijn bijzonder klein, er zijn 2 hoofdstraten en er is een klein paleis(?) misschien van de stadhouder(?).De stad is rond 1500 v.Chr verwoest door een brand, ontstaan na een aardbeving. Even na 1900 is men hier na een vondst op een akker gaan graven en kwam de hele stad te voorschijn. Entree €2, €1 voor 65+ EU open van 8.00-15.00.

 

 

 

 

 

Na Gournia zijn we naar Tholos bay gegaan voor een dagje lezen bij het strand N 35.15441º E 25.86038º. De volgende dag is het bewolkt en er is een harde koude noorden wind. We besluiten naar de zuidkust te rijden, naar Irapetra voor LPG, 5 km ten oosten van Irapetra aan de kust weg(zondags gesloten). Daarna gaan we weer naar de noordkust ,inmiddels is het wel weer zonnig maar we hebben duidelijk een temperatuur dipje.

Een hoofdstraat in Gournia.

Via Mochlos rijden we een mooie route langs de kust. Mochlos is een klein vissersplaatsje maar er lopen al diverse toeristen rond. Er is een groot parkeerterrein waar we zouden kunnen overnachten maar er staat zo'n harde wind dat we verder gaan. We gaan richting Sitia en vinden daar een grote parkeerplaats na Mirsini, bij weer een nog gesloten snackbar N 35.17349º E 25.95546º. We staan nog redelijk uit de wind, met mooi uitzicht over de Mirabello baai omdat we behoorlijk hoog staan. We hebben een prachtige zonsondergang in de Mirabello baai.

De baai bij Mochlos.

Sitia

Even voor Sitia zien we een bordje archeologische plek Minoïsch huis(Minoan house of Chamaizi), we dachten dat het vlak langs de weg was maar dat was niet zo. Het is even verder op een heuvel maar we besluiten er naar toe te lopen, een leuke kleine wandeling tussen de olijf en amandelbomen. De restanten liggen boven op een heuvel waar je mooi uitzicht hebt naar Sitia. Het is het enigste Minoïsche huis met een ovale vorm. Sitia is een druk provincie stadje zonder bezienswaardigheden. Het Venetiaanse fort is klein en is gerestaureerd maar wordt alleen voor concerten gebruikt. De stad ligt mooi en heeft een leuke palmenpromenade langs de haven. Je ziet in deze regio vooral Fransen toeristen. We lopen een beetje door de stad, het heeft nog wel de echte cafeetjes voor de autochtonen, waar men bordspelletjes doet. Eten tussen de middag op een terras in het zonnetje, de harde koude wind van gisteren is geluk weer weg. Daarna zoeken we even buiten de stad weer een plekje aan het strand N 35.20033º E 26.12232º.

De mooie palmenboulevard van Sitia.