Georgioupoli

2015

Akrotiri

Woensdag weer van de camping vertrokken en naar het schiereiland Akrotiri gereden. Eigenlijk heb je als camperaar daar niet veel te zoeken of je moet naar de 3 kloosters willen die er zijn. Ik had toch 2 plekjes gezien in de WOMO wat misschien iets zou kunnen zijn. Het eerste viel tegen, hier was inmiddels een groot resort gebouwd! Maar het 2e was prachtig nl Marathi, 3 mooie kleine zandstrandjes met keurige verzorging van douches, kraan en een paar restaurants. N 35.50510º  E 24.17472º 

We kwamen al tegen de middag aan en hadden een prima plekje op de kade met beneden ons het strand. Stukje verder is een grote parkeerplaats bij het strand en zelfs openbaar toilet . Je kijkt hier uit op de witte bergen, Lefka Ori waar nog steeds wat sneeuw te zien, aan de overkant ligt Souda de haven van Chania waar de cruiseschepen liggen. Een Tui boot vertrok er, een leuk plekje waar je hele dag iets te zien hebt het is een komen gaan van mensen op het strand.

Donderdag morgen zijn we naar de overkant van de baai gegaan waar de archeologische plaats Aptera ligt. Ook ooit een belangrijke stad op Kreta in 700 v.Chr tot 9 n.Ch, de stad is verwoest door 2 aardbevingen en door de Saracenen. Belangrijkste wat er te zien is zijn de reuze grote cisternen, wateropslagplaatsen die ook de publieke baden van water voorzagen. Geopend van 8.00-15.00 € 2 (65+) maandags gesloten. We rijden nog naar het Turkse fort vlakbij dat gesloten is maar waar je een mooi uitzicht heb, er is een grote parkeerplaats waar je prima zou kunnen overnachten. 

De 3 grote wateropslagplaatsen(cisternen) van Aptera.

Georgioupoli

We dachten gemakkelijk in de baai van Souda een plaatsje aan het water ergens te vinden. Dat viel tegen, wat gisteren tegen alle verwachting in zo goed lukte, lukte nu niet. Mijn info is te oud inmiddels is er hier aan de noordkust zoveel bij gebouwd. Kalyves is nog wel een dorp met een Griekse sfeer, hier dus een wandeling door gemaakt. We zijn van Kalyves naar Georgioupoli niet over de grote weg gereden maar door de bergen binnen door. Stond op de kaart als een mooie route, foute keus. Compleet het bos ingestuurd, geen bewegwijzering op veel plekken en de navigatie daar konden we ook niet zo van op aan. Maar door allerlei dorpjes en zeer smalle weggetjes toch in Georgioupoli aangekomen. Volgens de boekjes ook nog een plaats met authentieke sfeer. Hier ook maar een wandeling door gemaakt, de plaats is oa bekend om zijn mega grote eucalyptus bomen. Bij de haven genoeg plaats om te staan en te overnachten. N 35.36452º E 24.26117º

Het plein in het centrum van Georgioupoli.

Het Kournas meer.

Vanmorgen zijn we naar het Kournas meer gereden(neem exit 2), het enigste zoetwatermeer van Kreta. Het is vanaf Georgioupoli maar 5 km rijden, zeer toeristisch meertje waar je een trapboot huurt en op het meer gaat varen. Ja wij dus niet hoor, we zijn gister de hele dag “bezig” geweest dus vandaag maar even een relax dag. Het viel niet mee, maar toch een plekje bij het meer gevonden N 35.33527 E 24.27605º Jammer dat je het meer niet rond kunt lopen. We denken dat het hier rustiger is dan aan de kust. We zijn nu in een druk gedeelte aan de noordkust, het seizoen is begonnen, morgen is het weer weekend dan gaan wij naar de camping in Rethymnon.