Kato Zakros

2015

Kato Zakros

We gaan van Zakros naar de kust naar Kato Zakros waar ook weer een Minoïsche archeologische plek is. Onderweg stoppen we eerst bij de B ingang(Halverwege)van het Dodendal dat van Zakros naar Kato Zakros loopt. De hele kloof lopen is zeker 2 uur en dat durf ik niet aan, wij gaan halverwege naar beneden en lopen dan een stuk langs de beek(en soms er overheen)en gaan weer terug. In deze kloof werden de doden van de Minoïers in de rotswanden in grotten bijgezet. De kloof staat vol met oleanders maar het is nog te vroeg er bloeit nog niets.

Nu we er toch zijn lopen we even over de archeologische plek in Kato Zakros, ooit een paleis met een dorp er omheen, het zegt ons niet veel. Alleen de herinnering dat ook in dit paleis mooie dingen gevonden zijn is bijzonder.Uit de kloof komt een beekje dus er is hier volop water, de omgeving, de bergen rond de baai zijn allemaal kaal. €3, €2 voor 65+ EU geopend van 8.00 - 15.00.

We staan nu bij Kato Zakros vlak bij het strand N 35.09586º E 26.26317º, zo schuiven we iedere dag een stukje op naar het westen. Jammer nog van de wind die pal op de kust staat, maar het is verder een strak blauwe lucht.

De bergen rondom Kato Zakros zijn kaal.

De volgende dag zijn we bij Kato Zakros nog een keer de Dodenkloof in gelopen, dit stuk loopt beter met minder klauterwerk. Klein uurtje heen en toen weer terug. De excursiebussen brengen de mensen naar Zakros en halen ze dan beneden op. Je kunt ook van Zakros naar beneden lopen en dan daar een taxi bestellen, dit staat bij de restaurantjes aan. Toen we de kloof in liepen zagen we toch dat er aanstond dat het een wandeling van 4 uur is(omhoog!), ietsje te veel voor mij. De kloof staat werkelijk vol met oleanders het moet over een paar weken een bloemenpracht zijn. We zien ook weer diverse drakenwortels.

Xerokambos

Gisteren weer een stukje verder gegaan naar Xerokambos, dit is sinds een aantal jaren via een normale weg te bereiken. Het ligt tamelijk geïsoleerd, het is hier heel erg rustig. De route er naar toe is ook erg mooi een kaal landschap met daartussen toch weer boomgaarden met olijfbomen.

 

 

 

 

 

Xerokambos heeft niet echt een centrum maar hier en daar staan wat huizen en appartementen. Het heeft een paar prachtige baaitjes met kleine strandjes. De kust is dit zuidoostelijke deel van Kreta nog authentiek en niet door het toerisme aangetast.Er zijn een paar kleine restaurantjes en wat apartementen. We staan weer heel erg mooi dus we blijven een dagje, lekker even wat lezen. N 35.04073º E 26.23216º. Boven op een heuvel ligt een klein kerkje waar een kraan is, op deze plek heb je een mooi uitzicht over de stranden. Marinus heeft gister en vandaag voor het eerst gezwommen, ik wacht nog even...

Het mooie strand van Xerokambos.

Het verslag is verder nog onder constructie!