Tharros

2014

Oristano

's Morgens rijden we eerst naar Oristano voordat we naar de kust gaan. De kathedraal even ingelopen maar hier was een dienst aan de gang. Dit was wel de eerste kerk met een mooi interieur, alle andere kerken die we ingelopen zijn waren allemaal met een armoedig barok interieur. Maar ja na vorig jaar op Sicilië de kerken gezien te hebben(vooral Monreale) valt dit heel erg tegen. Alles is erg verwaarloost. Daarna zijn we via de S 292 naar de kust gereden voor een mooi stuk bij Sta Catherina di Pittinuri en S. Archittu. Bij de toren van Pittinuri heb je een mooi uitzicht op een baai aan de noordkant en aan de zuidkant. We kregen ook weer even een flinke bui maar later klaarde het toch weer op. Bij S.Archittu parkeren we langs de weg en lopen het dorp in, je kunt een stukje langs een wandelpad lopen naar de natuurlijke brug. Ook hier is het nog uitgestorven. Bij alle baaien was het een mooi gezicht te zien hoe de golven tegen de rotsen aan sloegen.

De toren van Pittinuri met de baai aan de zuidkant.

Sinis

We hebben een overnachtingsplekje gezocht in het noorden van het schiereiland Sinis .De CP die aangegeven stond vonden we niks en besluiten maar bij het strand van Putzu Idu te overnachten N 40.02996 E 8.40648 In deze baai was het druk met de surfers, het is weekend, maar die zijn inmiddels weer weg. We hadden wel een mooi uitzicht op een groep roze flamingo's.In dit gebied met zijn wetlands verblijven er in de winter en voorjaar duizenden flamingo's en vele andere vogels. Zondagmorgen eerst naar de stranden aan de westkust van Sinis gereden. Hier bij Arutas is het bekende strand met kwartszand. Grote groffe korrels, op borden staat dat streng verboden is mee te nemen. Het is mooi weer dus met de golven is het een prachtig gezicht. Ook hier weer heel veel bloemen in bloei de bermen staan vol.

Het strand van Putzu Idu.

Tharros

Daarna naar Tharros de bekendste opgraving van Sardinië. In de 8e eeuw v.C. door de Feniciërs gesticht. Een veilige plek voor de schepen uit het Middellandse zeegebied. Ooit was het een belangrijke bloeiende haven. We gaan eerst iets eten voordat we aan de inspanning van het rondlopen en de toren beklimmen beginnen. We eten voor de eerst keer pasta met botarga(harderkuit), een specialiteit van Sardinië. Ik neem ook nog een Sardijns toetje: sebadas een deeg envelopje gevuld met schapenkaas, het is warm gebakken en er overheen honing. Erg lekker, zeker voor herhaling vatbaar. Ik wil altijd graag iets nieuws proberen maar Marinus waagt zich er niet aan. Daarna naar de opgraving, nou niet echt de moeite waard vonden we, we hebben er natuurlijk al zoveel gezien .€ 4 entree(65+ korting) staats bezienswaardigheden hebben altijd een 65+ korting en dit is dan zonder de toren. De Spaanse toren San Giovanni naast het terrein is helaas gesloten. Van 13.00 tot 15.00 is het natuurlijk siësta tijd!!! We lopen toch naar boven voor het uitzicht dat prachtig is, zeker met dit mooie weer. Als je boven bij de toren staat heb je ook een heel overzicht over het archeologische terrein, wil je er niet te veel tijd en geld aan besteden dan is dit een goede optie. Vlak bij het dorp S.Giovanni de Sinis vinden we een P uit de wind met uitzicht op zee, Mare Morto een prima overnachtingsplek zonder voorzieningen. N 39.88021 E 8.44138 We hebben ons verbaasd dat er nergens een vuilnisbak te zien is ook niet op de grote parkeerplaats waar iedereen parkeert!

Het kleine archeologische terrein Tharros met een reconstructie van de 2 zuilen.