Castelsardo

2014

Vanmorgen eerst langs de olifantrots gereden die vlak bij Castelsardo naast de weg staat. Toen naar camping La Foce bij Valledoria voor wat luxe voorzieningen zoals warme douche en wifi! N 40.93350 E 8.81681 Bij Valledoria heb je de Mimosa baai, als je naar La Muddizza fiets rijd je er door heen, het staat vol met mimosabomen, overal waar je kijkt mimosabomen.

 

 

 

 

 

Zaterdagmorgen op de fiets naar Castelsardo, 14 km waarvan een behoorlijk stuk omhoog en ook weer steil naar beneden. Met de E-bike is het net te doen. De plaats ligt mooi hoog op een rots en heeft veel kleurige huizen. In het oude centrum bij het kasteel is het trappetje op en trappetje af.

Castelsardo, mooi gelegen op een rots in zee.

Zondagmorgen weer vertrokken van de camping, het was zwaar bewolkt en het regende af en toe. We zijn het binnenland in gegaan naar de beroemdste Romaanse kerk van Sardinië; de Santissima de Trinita di Saccargia. Gebouwd afwisselend met zwart trachiet en wit kalksteen. De naam komt misschien van sa acca argia: de gevlekte koe. Er is hierover een legende en op een van de kapitelen is de koe afgebeeld.

 

 

 

 

 

 

Santu Antine

Daarna nog eens 25 km verder via de snelweg naar onze eerste nuraghe. Sardinië is het eiland van de nuraghen. Prehistorische woonplekken, daarover is niet iedereen het eens, uit de bronstijd. Het nuraghebastion Santu Antine, de hoofdtoren is nu nog 17,5 meter hoog en is de hoogste nuraghe van het eiland. Op de 3 hoekige basis stonden 3 torens en in het midden de hoofdtoren, die dateert uit de 16e eeuw voor Chr. We zijn er doorheen gelopen met een audio gids(in het Duits). We hebben er 3 in totaal bezocht, achteraf gezien vonden we dit de mooiste en het feit dat je er zelfstandig in je eigen tempo doorheen kunt lopen. Een indrukwekkend groot complex dat ruim 3000 jaar oud is! Hier vandaan weer terug naar de kust naar Sassari, dat hadden we ons kunnen besparen. We konden gelukkig wel een parkeerplek vinden vlak bij de oude binnenstad(winkel gebied) maar daar was alles natuurlijk dicht . De kathedraal was gesloten dus hebben we alleen de buitenkant gezien. Ik had het al gelezen op internet dat het niet erg interessant was. We hebben niet ver van Porto Torres aan zee vlak bij de boulevard overnacht, Platamona Lido N 40.81869 E 8.46233 de camperplaats daar vlakbij was nog gesloten!

Nuraghe Santu Antine, de mooiste nuraghe en waar je zelfstandig door heen kunt lopen.