Costa del Sud

2014

De zuidwest punt van Sardinië heeft heel veel lagunes, ondiep water waar veel vogels leven.Vooral de roze flamingo's zie je hier vaak. We zijn een paar keer bij een van de lagunes/salinas wezen kijken, oa Porto Pino. Je moet het net treffen om ze dichtbij te zien. Ze lopen meestal in het ondiepe water en pikken naar voedsel.Je ziet ze best wel vaak hier op het eiland, maar het is niet eenvoudig om er een goede foto van te maken.

 

 

 

 

 

Costa del Sud

We staan weer even op een camping: Portu Tramatzu (N 38.92553 E 8.71220 € 21). Er zijn veel vaste stacaravans waar nu nog haast niemand in zit. We kijken door de bomen nog net een beetje op het strand en water,de baai en het strand waaraan de camping ligt is prachtig. Aan het eind van het strand is een (verlaten?)militaire zone. Maandag morgen rijden we verder naar het oosten langs de Costa del Sud. Een prachtig stukje kust met een kustweg zo als we hem graag rijden, slingerend langs de baaien met steeds weer andere vergezichten.

 

 

 

 

 

De bergen staan hier vol met maquis,laag dicht struikgewas met heel veel bolvormige struiken in allerlei terra tinten. Ook weer iets wat we tot nog toe niet gezien hebben. Ook zie je heel veel leisteen langs de weg en in de baaien bij het water in verschillende tinten bruine en grijs. We hebben nog geen 25 km gereden of we zien spiagga Malfatano staan, van bovenaf ziet het er mooi uit. We hobbelen een slecht weggetje af en we staan weer grandioos(niet bij slecht weer/regen aan te raden!!!). Marinus moest nog lachen dat ik 6(flinke) broodjes op de camping bestelde, komt dat nu even goed uit. Er is hier helemaal niets, men is bezig een strandtent/barretje te bouwen. Weer even een rust/leesdagje N 38.89531 E 8.79851.'s Nachts blijkt er iemand in een auto de wacht te houden ivm de spullen in het in aanbouw zijnde bar. In het begin gaf het enige onrust omdat hij ook nog een `kennis`op bezoek kreeg. Nou ja, onrustige avond maar wel goed geslapen, die nacht ervoor op de camping hadden we een onrustige nacht, 20 muggen gevangen, ook niet prettig!

Het strand bij camping Portu Tramatzu in de baai bij Teulada.

Maar weer een heel klein stukje gereden langs deze mooie kust en toen naar de CP Domus de Maria gegaan voor de verzorging van de verschillende dingen €15 N 38.88935 E 8.86440 Warme douche € 0,50. Hier bij Chia zijn een aantal baaien met prachtige stranden, vanmorgen stuk langs het strand gelopen en vanmiddag nog even. De CP is vlak bij een binnenlagune waar ook weer veel flamingo's zijn.

Nora

Na Chia(wat niet echt een dorp is) komt er een kust met allemaal vakantiehuizen, resorts met een toegangspoort, nou dan weet je het wel. Bij Pula ligt dan de archeologische plek Nora op een klein schiereiland. Gesticht door de Feniciërs, het was een belangrijke handelsplek op routes in de Middellandse zee. Ook de Carthagers waren hier, allemaal mensen uit Noord Afrika, wat hier betrekkelijk dichtbij ligt. Later kwam het onder invloed van de Romeinen. De restanten van de stad, wat nu nog te zien, is zijn allemaal uit de Romeinse tijd. Wij dachten het terrein zelf te verkennen, in mijn ANWB gids staan 2 bladzijden beschreven met een duidelijke plattegrond. Het boekje, notabene van 2013, beschrijft dan hoe je de wandeling kunt maken. Vergeet het maar, alleen met gids. We zagen ook nog een toren op een landtong, ik denk dan meteen: mooi uitzicht voor foto. Je kon kiezen rondleiding met of zonder toren. We gaan natuurlijk voor met de toren (€ 7,50). Dit kost allemaal zoveel tijd, wachten op de gids voor de groep naar de toren. Je kon er niet eens bovenop, het is nu een vuurtoren. Je komt niet verder als de ramen die je bovenin ziet. Ben je terug weer wachten op de groep door de "stad" met andere gids. Gelukkig hebben we de tijd en zitten we in het zonnetje te wachten. De groep door de stad is klein we zijn met zijn zessen dat is wel weer prettig. Maar wat een flauwekul dat je er niet zelf doorheen kunt lopen. We zien palen staan met nummers voor een audio tour, veel beter eigenlijk. De mozaïekvloeren zijn eigenlijk de "mooiste" bezienswaardigheden van Nora. De plek is eigenlijk heel erg klein zoals je op de foto vanuit de toren wel kunt zien. We hebben zoiets van nou ja we zijn hier nu toch en hebben de tijd, maar het hele bezoek kost 2 uur wat lang is voor zo weinig te zien. We wilden boven Pula kijken of we nog een plekje aan zee konden vinden maar daar was helemaal niets. Geen mooie kust meer, we zijn dus door gereden naar Cagliari, de hoofdstad van het eiland.

De kleine antieke ruïne stad Nora, ooit een grote stad.